11.4 je bio uskrs pretprosle godine,koji na severu Srbije bio hladnjikav sa oko 10 C,dok je u centralnom i juznom delu Srbije bilo mnogo toplije vreme, primera radi u Leskovcu je bilo 28.6 C u Nisu 25.8 C, u Dimitrovgradu 26.5 C...dok je u Beogradu koji je samo 250 km udaljen od ovih gradova t.max bila samo 11.6 C mozete da naslutite onda o cemu govorim kad sam napisao nezaboravni put... videcete i sami u nastavku teksta.
Par dana pre Uskrsa ujak mi je predlozio da odem sa njim na sluzbeni put na Kopaonik i u Nis da mu pravim drustvo,ali na svega 2 dana.Naime moj ujak radi u Italiji,ali je sluzbeno dosao u Beograd zbog posla zbog kojih smo i isli na Kopaonik.
Prognoza za te dane je bila i vise nego optimisticna.
12.4.2004. U 9.00h sam se probudio,stavio nesto lagano u usta i ocekivao ujakov poziv na mobilni da izadjem ispred zgrade.Na internetu vidim da se topla vazdusna masa zadrzava iznad centralnog i juznog dela Srbije,i da je istovremeno veoma nestabilna,pa se prognoziraju pljuskovi sa grmljavinom u popodnevnim satima,s'druge strane za Beograd se prognozira kako ja to kazem kilavo vreme oblacno sa slabom do umerenom kisom u kontinuitetu do 10C-pravo jesenje vreme.
Oko 10h smo krenuli.Oblacno je uz neku rovinjavu kisicu,kao da je jesen a ne april.Na dispeyu bord-a u autu pise da je 8 C,usput posmatram procvetale vocnjake,mlado lisce na drvecu...,kako idemo juznije napolju je sve toplije ali i vedrije vreme,tako da je na oko 70 km od Beograda kod Lapova,gde smo stali na OMV pumu bilo 13 C a sunce se probijalo kroz oblake.Autoputem BG-Nis idemo do izlaza za Krusevac,tamo je bilo vec 16 C ,delimicno oblacno,ali mnogo lepse vreme od onog "jesenjeg" u Beogradu.Negde kod Brusa temperatura je bila najveca,cak 19 C,posle Brusa i Brzeca polako krece uspon i put pun serpentina koji vodi na Kopaonik,temperatura polako opada,ali ne mnogo,u jednom trenutku ulazimo u gustu maglu mislim da za vreme magle nismo isli preko 40 km/h koliko je bila gusta.Shvatio sam mi smo u oblaku posto smo vec na oko 1000m nadmorske visine.Ono sto mi je bilo interesantno usput je postepeno sve manje i manje probudjene priorode.Naprimer pre Kopa bilo je dosta procvetalog drveca,jorgovana koji samo sto nisu procvetali,puno cvetova lala...a kako smo dosli u Brus i Brzece,tako vise nije bilo lala,vec narcisa koji su u Beogradu prosli jos pre nedelju dana,forzicija,koje su u Beogradu cvetale 2 nedelje pre toga...konacno posle nekih 15-20 minuta naglo izlazimo iz magle i pred nama se ukazuju prelepi pejzazi snegom pokrivenih vrhova Kopaonika.Zaista je bio prelep dozivljaj...ispod nas oblaci kao ogroman beli tepih a iznad nas snezni vrhovi.
Temperatura je doduse bila visa nego sto sam ocekivao izmedju 12-16 C tokom penjanja na planinu.Vrlo brzo stizemo i na prve snezne proplanke.Put je cist,posto je ovo stari sneg koji se nije otopio,a oko nas su snezni nanosi visine sigurno skoro 1 metar.
Vrlo brzo stizemo do samog turistickog centra.Imamo rezervisan sobu u hotelu Klub A. Na displeju u kolima vidim da je 12 C.
Tacno u 13.40h smo stigli ispred hotela.Kako sam izasao iz auta,osetio sam cist planinski vazduh i udisao sam ga bukvalno punim plucima.
Raskomotio sam se i nekih 15-tak minuta se odmarao od ovog 3-i po satnog puta. Snega po zvanicnim merenjima je bilo 5 cm, ali ga je svugde bilo mnogo vise, ja sam na nekoliko mesta video i nanose od 1m ali na mnogo mesta sneg je bio i potpuno istopljen i tu su na mnogo mesta procvetali safrani.Zaista interensantno izgledaju pored onolikog snega nekoliko metara dalje
Posle rucka oko 15h sam se vratio u sobu da sa malo odmorim,pa sam imao u planu da izadjem i snimim okolinu ali sad sledi najzanimljiviji deo price.Ljudi koji poznaju Kopaonik kazu da je Kopaonik planina nepredvidljive cudi u prolece,ili kako oni vole da kazu sva 4 godisnja doba mogu da se promene u jednom danu...
Oko 15.40h pocela je neka kisa,pomislih steta,a bas sam hteo da trebao da izadjem malo u setnju...kisa je bila u obliku slabog pljuska,pomislio sam da nece skoro stati,bar je takav utisak ostavljao.Stojim na otvorenom prozoru udisuci miris planinskog pljuska.Oko 15.55h pljusak je poceo da se pojacava a i kisne kapi su bile sve krupnije.Odjednom je na moje iznenadjenje poceo grad velicine suvog grozdja,i bukvalno u istom trenutku je pocela jaka grmljavina].Ali ovo bukvalno kazem,u trenutku kao da se oluja sa grmljavinom stvorila ni iz cega,niti je pre toga grmelo niti je bilo sta ukazivalo da ce doci do toga,jednostavno u trenutku je poceo grad i grmljavina.Grmljavina je bila drugacijeg zvuka nego recimo u ravnici,s'obzirom na jako kratko vreme izmedju munje i grmljavine pretpostavljam da su gromovi udarali u blizini.Pretpostavljam da smo mi bili u Cb-u prakitcno,s'obzirom da smo na 1750m a baza Cb-a je na oko 1000m. Sav taj grad i grmljavina su potrajali nekih 5-6 minuta,a zatim su prestali bukvalno kako su i dosli,dakle skoro trenutno.
Kisa je padala sve slabije i slabije jos mozda 5 minuta pa je i ona stala,ali ono sto je najgore za fotke je to sto je pala magla.Pomislio sam da nema nista od dobrih snimaka i fotki.Posle 10 minuta na prozoru su se pojavili Suncevi zraci... razvedrava se,jasno se vidi kako se oblaci brzo krecu.Brzo se spremam,oblacim jaknu i izlazim iz hotela oko 16.30h. Delovalo je kao da je kisa za danas prosla,posto je bilo potuno vedro,ipak nisam hteo da idem bas preterano daleko,znajuci da ovde kisa i oblaci toliko naglo dodju da nema vremena pobeci u hotel.Skijasa nije bilo sada (ali bilo ih je kad smo stigli) verovatno zbog ove oluje.Jednom recju uzivam u ovoj setnji kroz snezne predele Kopaonika.Sneg je vlazan sto je i logicno s'obzirom da je 10 C trenutno.
Oko 17.30h primecujem da ponovo izuzetno naglo dolaze oblaci iz pravca Pancicevog vrha,koji polako nestaje u magli.
Zacuo sam i zvuk potmule grmljavine.Ali ipak,ova oluja nas obilazi,takav sam utisak stekao posto se cuje grmljavina kao da je iz daljine,a i oblaci idu u pravcu kao da samo cesu deo planine.Tako je i bilo,grmljavinu sam cuo jos nekoliko puta u roku od par minuta.
Pratim meteo situaciju.
Bilo je vec oko 23h,preko GPRS-a na mobillnom proveravam trenutne meteo podatke za Kopaonik,u 23h je T=5C...,munje su nekoliko minuta parale nebo mada i ovaj put je grmljavina kratko trajala medjutim kisa nije prestajala.Na moje iznenadjenje negde posle ponoci,ne posredno pred spavanje pocela je da pada jaka susnezica,medjutim grmljavine vise nije bilo.Susnezica je bila bas krupna...
13.4.2004 oko 7.50h se budim potpuno odmoran,ispavan sam,planinski vazduh me je preporodio.Padala je kisa pomesana povremeno sa susnezicom.Pakujemo se i krecemo oko 9h prema Nisu.Displey u kolima pokazuje svega 3 C.Brzo se spustamo u podnozije planine.Na putu prema Prokuplju temperatura je varirala od 14-17 C...bilo je oblacno ali bez kise.Na putu od Prokuplja do Nisa,negde na sredini puta sam primetio izuzetno veliki Cb, bio je izuzetno taman pri dnu,video sam i munje par puta.Bilo je i drugih niskih oblaka
Oluja nas je sustigla otprilike kada smo oko 11h stigli u Nis.Bilo je 18 C.Odmah smo se smestili u hotel. Grmljavina i kisa su prestali vec oko 11.30h.Ja sam bioumoran,pa sam legao da malo odspavam, oko 14h probudilo me je Sunce!,kad smo dosli u Nis pomislio sam da ce celog dana biti oblacno,ali se sada potpuno razvedrilo.Suncano je i veoma toplo.
U Nisu je bilo 23 C tokom dana
Bilo je vreme i da se podje lagano za Beograd...
Oko 17h smo krenuli za BG. Ponovo dolazi naoblacenje u vidu Cb-ova.Na samom izlazu iz Nisa kod ukljucenja na autoput poceo je jak pljusak sa krupnom kisom,sledecih pola sata smo vozili neizmenicno kroz intervale pljuskova i intervale bez kise,video sam i nekoliko munja iz auta.Temperatura je bila 20C.Ocekuje nas jos 230 km do Beograda.Preko GPRS-avidim da je u Beogradu svega 12 C i da je oblacno uz slabu kisu.Oblaci su bili prelpih boja.Video i 2 Cb-a na horizontu sa kisnim zavesama.
Cb-ovi se polako gube u horizontu a njihovo mesto zauzimaju nimbostratusi koji donose onu slabu kisu u kontinuitetu.
Kako se udaljavamo od Nisa,temperatura je sve niza:
Negde na oko 50 km od Beograda pocelo je razvedravanje,Sunce se probilo kroz oblake i plavo nebo se pojavljuje polako.
Kise vise nije bilo. U BG-u je bilo samo 13 C,posle 230 km i nekih 2 sata voznje oko 19h smo stigli u BG.