Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: GMS Beograd, decembar 2008  (Pročitano 5841 puta)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
GMS Beograd, decembar 2008
« poslato: 10. Decembar 2008. u 16:26 »
Danas sam (službeno) išao na GMS Beograd, i to zbog postavljanja nove, automatske meteorološke stanice. Ove stanice se postepeno postavljaju na svim sinoptičkim stanicama. Već ih ima 13, a iduće godine treba da se postave i ostale, pa će kompletna mreža sinoptičkih stanica imati ovakve uređaje. Unificirane. Eto, odosmo i mi u Evropu!

Za početak, dve slike kruga meteorološke stanice u Beogradu, kako bi se videlo sve što se nalazi u krugu.

Evo tradicionalnog zaklona sa instrumentima, dok su u pozadini dve automatske stanice. Levo je novopostavljena, slovačka stanica (Microstep - MIS), a desno je stara AMS Vaisala iz kasnih osamdesetih godina. Ona funkcioniše, ali nigde se ne snimaju podaci, već više služi kao indikator promena meteoroloških veličina. Ipak, zvanična merenja ostaju tradicionalna, sa 'živim' osmatračem kojiizlazi svaki sat i očitava instrumente.

Zgrada GMS Beograd (do ove jeseni i nekadašnje Meteorološke Opservatorije Beograd) se renovira. Jedva čekam da vidim novo ruho ove zgrade, koja će biti dom novoformiranog Centra za klimatske promene.

Pomenusmo osmatrača. Ah, evo jednog. Evo, ovako to ide:

Da li vam nick Demijan nešto znači?

U podrumskim prostorijama se nalazi stari živin barometar, ali i nova akvizicija za uzorkovanje vazdušnog pritiska.

Vetar se i dalje beleži starim dobrim anemografom. Ovo je najrasprostranjeniji tip anemografa kod nas, proizvodnje R. Fuess.

Bubanj sa trakom za beleženje podataka o vetru se okreće, satić kucka, a nova traka se stavlja svaki dan.

Pogled sa krova zgrade na krug meteorološke stanice.

Na jednoj metalnoj platformi nalazi se heliograf, staklena kugla koja beleži strajanje sijanja Sunca, a ne proriče vreme vešticama!

Indikator za anemometar Vaisala, sa kraja osamdesetih godina takođe se nalazi na krovu.

Pogled na dva važna beogradska zdanja, Hram Svetog Save i Biblioteku Srbije. U prednjem planu stari prijemni deo za aktinometar, instrument za merenje ukupnog sunčevog zračenja.

Još jedan pogled na gore otkriva prijemne delove oba anemografa, Vaisala i R. Fuess.

Ono što je važno, jeste da se ekipa GMS Beograd obučava za rad sa novom opremom. Evo ih u akciji. Predavanja drži kolega osmatrač, koji je inače i (neaktivni) član našeg foruma.

Svaka poseta ovoj meteorološkoj stanici me ispunjava sećanjima na sedam godina provedenih u radu i dežurstvima, kao i na sve zgode i nezgode. Iako su to drage uspomene, ne bih se vratio na takve radne zadatke. Noć je za spavanje, a dan je za rad. Nemojte ovo shvatiti da bežim od obaveza, već ako mogu da biram, ja radim ono što mi trenutno najviše odgovara.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
Re: GMS Beograd, decembar 2008
« Odgovor #1 poslato: 10. Decembar 2008. u 19:48 »
Lepo kolega
Upoznao si nas i sa stanicom i sa članovima foruma koje nismo imali prilike do sada da vidimo
Lepo je što RHMZ uvodi automatske stanice Konačno!!!

Van mreže Transmat

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #2 poslato: 10. Decembar 2008. u 20:47 »
Lijepa reportaza, kao i uvijek.
Ovog clana ja dobro poznajem ;) (mislim na Demijana).
Mnogo lijepo radno mjesto..

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #3 poslato: 12. Decembar 2008. u 18:44 »
odlicno...