Drugi dio posvećujem, po meni, najznačajnijem meteo-događaju u Baru u zadnjih 9 godina, a to je SNIJEG. Bar se konačno zabijelio.
18. 02. 2009. oko 19h uveče u Baru je počela da pada susnježica.
Oko 21h, susnježica je prešla u jak snijeg, koji je padao još 3-4 sata.
Ovako nešto se rijetko viđa:
Već je u cijelom gradu bilo nestalo struje. Rekao sam mojima da slikaju, da se makar uz pomoć blica išta vidi.
I zaista slike ne mogu da opišu kakva je situacija bila u Baru to veče:
Kasnije je snijeg oslabio i padao je otprilike do ponoći. U 1h je službeno izmjereno
1cm snijega ! I to je po prvi put pojava sniježnog pokrivača kod meteorološke stanice u Baru, još od 24. januara 2000.
Ujutru, službeno više nije bilo snijega, jer se topio na temperaturi između 0C i 1C, ali je ipak bilo dosta bjeline u gradu.
Moja bašta:
Tokom cijelog prijepodneva je bilo snijega, ali se brzo topio:
Bar ipak nije prošao najbolje od primorskih gradova. Toga jutra, u Petrovcu je službeno izmjereno 7cm, a u Ulcinju 5cm. Snijega uopšte nije bilo u Budvi, Tivtu, Kotoru i Herceg-Novom.
Najveća iznenađenje ovog ciklona su Petrovac (7cm - novi rekord na toj stanici) i Danilovgrad (31cm - ipak daleko od rekorda). Najviše snijega je palo na Cetinju (76cm)...
To je to, za sada, što se tiče ove reportaže. Dopunjavaću reportažu čim budem saznajao nove vijesti i nabavljao nove slike.
Ovaj događaj ipak mora da se ovjekovječi.