Obavezno procitajte i ako je dugacak tekst
:!:
Najace nevreme od kad RC SAMOS brani podrucje Banata,i od kad je uopste i nastao dogodilo se 31.08.2003
To je bilo nevreme koje je nanelo veliku stetu kako Banatu,tako Zrenjaninu.U arhivu rc samos imate sledece(ima i informacija gradskih sluzbi)
oko 17h radarski centar ukljucen je u pracenje konvektivne oblacnosti koja je dolazila sa NW.
17:30 Donosila je pljusak pracen grmljavinom,i vetar sa udarima do 15m/s.Cim se nevreme priblizilo Banatu.Radar osmatra jacinu oblaka od 60-65 dbz.
17:50h Oblak ulazi u zonu koju brani RC Samos uz dalje jacanje.Jacina centra Cb-a je iznosila 65-70 dbz,i strelci su bili poslati na pgs.Sa dejstvom su poceli:Padej,Idjos,Novo milosevo,Novi Becej.Na kisomernoj stanici Novi becej izmereno je 50mm kise za sat vremena.Grad je poceo da pada.Bio je do velicine jajeta saopstio je strelac pgs Novi Becej.
18:05h oblak se priblizava Zrenjaninu i jos uvek jaca.Bilo je to totalno pomracenje,maksimalan odraz 70-75 dbz bio je sirok 5,a dugacak oko 10km.Kosio je sve pred sobom.Na gms Zrenjanin poceli su jaki udari vetra do 20m/s
18:18h najjaci oblak(Cb) zahvata Zrenjanin i donosi obilnu kisu.Grmljavina,gromovi dobili smo obavestenje da je povredjeno 9 osoba.
18:23h Pocinje grad u Zrenjaninu.Pucalo se sa svih protivgradnih stanica ove opstine,a sa stanice Zrenjanin ispaljen je maksimum od cak 25 raketa.Od toga njih cak 4 je palo,ali ne zbog neispravnosti nego zbog neverovatne jacine vetra.
Pocinje olujni grad koji je dostizao velicinu sake!!!Udari vetra do neverovatnih 144 km/h tj. 38m/s,temp. je sa oko 38C pala na 15C
Padala su stabla po gradu,"magistrala" je bila blokirana.Crep,pa i kompletni krovovi bili su noseni vetrom.Stara kuca u Takovskoj ulucu,pocela je da puc ai pada zbog siline udara grada i jakog vetra.
28 povredjenih,od toga 7 sa teskim povredama ugl. glave!!
Uprkos ovakvim uslovima,strelci nisu stali sa dejstvom.Strelac iz perleza bio je povredjen,nije se znalo zasto.Ekipa iz radarskog centra u kojoj sam bio i ja i ako jos uvek nisam radio u Samosu(duga prica) dosla je u minimalnom roku na lice mesta.Pgs je bila u plamenu.A strelac(Ilija p.)je bio u svesti.Bio je to udar groma koji ga je osamutio,a desna ruka mu je bila polomljena.Zakljucak je bio da nije bio u kucici prilikom ispaljivanja,sto nije smeo uraditi.
Sve pgs srednjeg banata osmotrile su grad a u juznom Banatu gde je nevreme doslo oko 19:10h na njih 40%,na 30% sugradica a na preostalih 30% samo kisa.Oblak se raspao.
Posto nemam arhiv slike,iz secanja nacrtao sam rukom:
crtao sam samo zoom gradonosnog oblaka
stanje u 17:50
stanje u 18:05
stanje u 18:25
19:20h
Zao mi je sto tada niste imali aktivnog clana,pa da bude i slika stete!