Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Noć munja u Beogradu... 22.5.2009  (Pročitano 7636 puta)

Van mreže Boda Tajson

• Administrator
  • Starost: 41
Re: Noć munja u Beogradu... 22.5.2009
« Odgovor #20 poslato: 25. Maj 2009. u 18:11 »
Wow, odlicne fotografije i reportaza kao i izvestaj na sajtu :super:

Sve ovo sam cuo ali slabo video zbog polozaja prozora

Pavlovicev metod se odlicno pokazao za munje. Onaj drugi je bolji ali treba imati brz aparat ili strpljenja kao Stefano sto ima. Ja ga takvog ne znam. Otkud mu strpljenje, nemama pojma :rofl:
Eat healthy. Exercise often. Die anyway.

Van mreže ocelot

• Starost: 35
« Odgovor #21 poslato: 25. Maj 2009. u 19:30 »
ja tako neki put pokušam svojim mobilnim telefonom da uslikam :D :D

pritisnem ja na vreme,ali on sačeka još..   :rofl:

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #22 poslato: 25. Maj 2009. u 23:43 »
ili strpljenja kao Stefano sto ima. Ja ga takvog ne znam. Otkud mu strpljenje, nemama pojma :rofl:

:)

Van mreže daisy

« Odgovor #23 poslato: 28. Maj 2009. u 03:51 »
wow!!!! svaka čast! fotke su fenomenalne... obožavam i munje i fotografije, ali ovako nešto mi nije uspelo.. ni približno... svaka čast, samo nastavite!!!

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #24 poslato: 28. Maj 2009. u 14:26 »
Za fotkanje iz ruke odlično. Svaka čast, momci.
Imam dva predloga za popravljanje kvaliteta slika.
1. Kupi neki mali plastičan stativ. Ne treba da košta više od 200 dinara. Kad ideš u munjolov, nosi aparat sa stativom na sebi i budi spreman da se negde lepo postaviš. Naravno, ako možeš. A mislim da možeš, bar od kuće.
2. Defokusiranje je često posledica pogrešnog auto fokusa na aparatima. I meni ispadaju mutne neke fotke za koje sam mislio da sam ih baš lepo namestio. Ne znam kako kod vas, ali kod mene na Olympusu se to auto-fokusiranje može zeznuti prethodnim fokusiranjem na već uočeni željeni objekat. Malčice aktiviram okidač, tako da ne okine, i na ekranu dobijem lepo izoštrenu sliku.
Kada se ovo primeni, dignite rezoluciju fotki i možete da pravite fotke za bilborde.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #25 poslato: 28. Maj 2009. u 14:44 »
Evo i jednog mog pokušaja od te noći. Svjestan sam da ovo ni na šta ne liči, pogotovo kad se uporedi sa ostalim slikama u ovoj temi.
Ipak, ovo je prva munja koju sam uhvatio:
:smartass:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže pavlovic

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #26 poslato: 28. Maj 2009. u 14:55 »
Čestitke na prvoj munji!
Vidiš da ih nije teško slikati.Samo treba imati mirnu ruku,dobar pogled,čvrst oslonac za aparat i malo sreće :)

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #27 poslato: 28. Maj 2009. u 15:11 »
1. Kupi neki mali plastičan stativ. Ne treba da košta više od 200 dinara. Kad ideš u munjolov, nosi aparat sa stativom na sebi i budi spreman da se negde lepo postaviš.
Pedja, reci mi gde si ti kupio taj mali stativ. Ja imam onaj veliki profi stativ od par kg. i veruj mi nije bas zgodan za nosenje :) sklopi se on, imam i ranac za njega, ali ponovo... cimanje je...
Treba mi taj mali stativ za action fotke, samo ne znam gde da ga kupim.
Inace moje fotke sa Kalemegdana nisu iz ruke, nego su mi zidine sluzile kao zamena za stativ, na onoj drugoj fotki, gde je munja bila blizu, malo mi je skliznuo aparat zato je pozadina mutna...
Citat
2. Defokusiranje je često posledica pogrešnog auto fokusa na aparatima. I meni ispadaju mutne
Pazi, za Pavloviceve fotke nisam siguran zbog cega ih nije dobro izostrio. Pretpostavljam, a i Pavlovic pretpostavlja da su smetali reflektori koji obasjavaju tvrdjavu, a oni su neposredno ispod zidina. A druga verzija je da posto je on fokusirao deo koji nema ni jednu referentnu tacku (taj deo prema Zrenjaninu je nocu mracan) autofokus se "zeznuo" pa nije znao da odredi sta treba izostriti, tacnije nije "otisao" na beskoncano.

U principu ja sam zadovoljan fotkama, meni jedino zao to sto sam se (Pavlovic zna :)) non stop premestao da izaberem najbolji kadar, a u tom premestanju su munje parale nebo... tako da sam dosta munja propustio...
Citat
Kada se ovo primeni, dignite rezoluciju fotki i možete da pravite fotke za bilborde.
Meni je stalno na max. rezoluciji... moze to glat da izvuce poster 70x50... moze i bilbord (s'obzirom da se bilbord gleda iz daljine dovoljne su 6 mpix fotke za izradu, a ja imam 7 mpix)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #28 poslato: 28. Maj 2009. u 15:26 »
PtPrince, reci mi gde si ti kupio taj mali stativ. Ja imam onaj veliki profi stativ od par kg. i veruj mi nije bas zgodan za nosenje :) sklopi se on, imam i ranac za njega, ali ponovo... cimanje je...
Treba mi taj mali stativ za action fotke, samo ne znam gde da ga kupim.

Ja sam ga kupio u nekoj foto radnji, ne znam više ni sam u kojoj. Mislim da toga ima svuda po foto radnjama. Mali je stativ, nožice mu se savijaju tako da može da se izniveliše bez problema. Ima i verzija sa čvrstim nožicama, ali kad se sklopi, nije mnogo duži od olovke. Cena je oko 200 dinara, možda ima i za manje ili više, svejedno. važno je da je jako zgodan da ti neko pridrži aparat, naročito ako sam sebe slikaš sa društvom, a nema nikog ko bi slikao to društvo.

Pazi, za Pavloviceve fotke nisam siguran zbog cega ih nije dobro izostrio. Pretpostavljam, a i Pavlovic pretpostavlja da su smetali reflektori koji obasjavaju tvrdjavu, a oni su neposredno ispod zidina. A druga verzija je da posto je on fokusirao deo koji nema ni jednu referentnu tacku (taj deo prema Zrenjaninu je nocu mracan) autofokus se "zeznuo" pa nije znao da odredi sta treba izostriti, tacnije nije "otisao" na beskoncano.

Lako moguće... autofokus treba zeznuti da ode na beskonačno. Inače, reflektori jako smetaju i zbog kontrasvetla, pa to takođe može da povuče i autofokus, i bežanje boja, i loš kontrast... Mislim da pozicija kamere treba da bude takva da objektivu ništa 'ne odvlači pažnju' za autofokus. Bez bliskih objekata u tražilu.

Meni je stalno na max. rezoluciji... moze to glat da izvuce poster 70x50... moze i bilbord (s'obzirom da se bilbord gleda iz daljine dovoljne su 6 mpix fotke za izradu, a ja imam 7 mpix)

Nisam ni sumnjao ;) a verujem da isto važi i za Pavlovića, ali i drugih foto majstora...
Samo kad fotkam knjige i sveske, oborim rezoluciju kako bi moglo više toga da stane na karticu, a da ostane čitljivo. Inače, i ja držim 7 mpix.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #29 poslato: 28. Maj 2009. u 17:29 »
Upravu si, gomila je problema kada postoji takvo kontrasvetlo, pogotovu reflektor... ali nazalost na Kalemegdanu je to gotovo nemoguce izbeci :( Jedino moze da se izbegne kada se fotkaju munje sa onog velikog zida, ne znam kako da objasnim, onaj zid koji leti bude ispunjen ljudima :) to je i razlog zasto nismo odatle fotkali, iako ja mislim da bi imali mnogo vise uspeha sa munjama na zapadu.

Van mreže ocelot

• Starost: 35
« Odgovor #30 poslato: 29. Maj 2009. u 01:13 »

super je.. sledeći put će biti još bolje kada bude udario u tu antenu RTS-a :D