1. Kupi neki mali plastičan stativ. Ne treba da košta više od 200 dinara. Kad ideš u munjolov, nosi aparat sa stativom na sebi i budi spreman da se negde lepo postaviš.
Pedja, reci mi gde si ti kupio taj mali stativ. Ja imam onaj veliki profi stativ od par kg. i veruj mi nije bas zgodan za nosenje
sklopi se on, imam i ranac za njega, ali ponovo... cimanje je...
Treba mi taj mali stativ za action fotke, samo ne znam gde da ga kupim.
Inace moje fotke sa Kalemegdana nisu iz ruke, nego su mi zidine sluzile kao zamena za stativ, na onoj drugoj fotki, gde je munja bila blizu, malo mi je skliznuo aparat zato je pozadina mutna...
2. Defokusiranje je često posledica pogrešnog auto fokusa na aparatima. I meni ispadaju mutne
Pazi, za Pavloviceve fotke nisam siguran zbog cega ih nije dobro izostrio. Pretpostavljam, a i Pavlovic pretpostavlja da su smetali reflektori koji obasjavaju tvrdjavu, a oni su neposredno ispod zidina. A druga verzija je da posto je on fokusirao deo koji nema ni jednu referentnu tacku (taj deo prema Zrenjaninu je nocu mracan) autofokus se "zeznuo" pa nije znao da odredi sta treba izostriti, tacnije nije "otisao" na beskoncano.
U principu ja sam zadovoljan fotkama, meni jedino zao to sto sam se (Pavlovic zna
) non stop premestao da izaberem najbolji kadar, a u tom premestanju su munje parale nebo... tako da sam dosta munja propustio...
Kada se ovo primeni, dignite rezoluciju fotki i možete da pravite fotke za bilborde.
Meni je stalno na max. rezoluciji... moze to glat da izvuce poster 70x50... moze i bilbord (s'obzirom da se bilbord gleda iz daljine dovoljne su 6 mpix fotke za izradu, a ja imam 7 mpix)