To popodne sam izašao sa ženom i decom do Meka na Vidikovcu. Prozori su mi ostali poluotvoreni, ali sam se nadao da ćemo završiti pre oluje koja je najavljivala svoj dolazak jednim lepim nakovnjem. Kada smo izašli iz Meka, već se lepo crnilo. Naravno, busa nema baš onda kad ti najviše treba. Oblaci su se crneli tako da sam očekivao neku surlu da se spusti i da mi rasturi gajbu (takve sam sreće). Srećom, toga nije bilo (bar nisam video i da je bilo).
Kod pumpe na Skojevskom je počelo da pada. Pardon, da lije. Nije bilo nikakve najave padavina tipa nekoliko kapi k'o dukat, već je odmah grunulo iz sve snage. Dok smo prošli semafor, iz oluka je lilo u punom mlazu. Naravno, ja sam samo video u svojim mislim akako se moja gajba nemilice opuni vodom i sve šta sledi kao posledica. Najzad, bus je prošao te dve beskrajno duge stanice i izleteli smo do zgrade koja je služila kao sklonište za moje PtPrinčeve i PtPrinceze. Potrčah kući da spasim šta se spasiti da. Trčao sam bez daha i ušao dok šteta u gajbi još nije postala bitna. Kapalo je svuda oko prozora, ali se sve to osušilo za relativno kratko vreme. Brisao sam sve mokro i dok sam to završio, stade pljusak.
Što se samog pljuska tiče, bio je iz dva naleta. Oba su bila jednako žestoka, a pauza je trajala nekih pola minuta. Krajem prvog naleta je bilo i par zrna sugradice, ali jedva da je prsnulo. Nekog bitnog vetra nije bilo. Tek kada je sve minulo, pregledao sam intenzitete padavina koje je beležilo moje sokoćalo. U 23 minuta pljuska palo je 19.3 mm. Baš dugo nije bilo tako intenzivnog pljuska.
Pregledavši dostupne mi podatke, video sam da je kod mene palo najviše. Trošarina, Košutnjak, Vračar, imali su oko 15 mm, Pančevo 10 mm. Detaljan pregled padavina po gradu će biti sutra ili prekosutra (ako ne zaboravim).
Lilčno, više mi se dopadaju priče kako je ko doživeo neko nevreme nego 'gađanje' pojmovima. Malo sam pogledao u literaturu i video nešto na šta bih voleo dobronamerno da skrenem pažnju:
Shelf cloud je jedan od
oblaka pratilaca Cb-a. Dakle, sam shelf nije ovo prouzrokovao, već Cb. Pogledajte
http://en.wikipedia.org/wiki/Shelf_cloud. Tu lepo piše da je shelf cloud zakačen za matični (obično olujni) oblak. Sam po sebi, shelf cloud nije bogznašta, osim jasne naznake turbulentne aktivnosti na čelu Cb-a.
A evo šta kaže kolega sa prve godine studija:
Pavlovicu ja se u potpunosti slazem sa tebe.Ovo mi lici kao na skolski primer sa sve ovim kukastim odrazom...Ovako se meni cini da izgleda supercelija...
Odlično zapažanje, kolega. Mada, ni Pavlović nije loš, uopšte. Vrlo slikovit opis mehanizma stvaranja grada.
A pogledajte vertikalac oblaka koji je opustošio okolinu Valjeva :o .
Ako je slika na mestu,onda je ovo polje slabe refleksivnosti okruženo jačom refleksivnošću u stvari BWER,koji se dovodi u vezu sa jakim uzlaznim strujanjima u oblaku.Zrna su se penjala,pa padala unutar oblaka,pa ih je opet jaku strujanje penjalo,pa su rasla pa padala i tako u krug,unutra je bilo slično ko u bubnju za loto (ako sam se nalupetao ispravljajte ).Nije ni čudo što je padao grad ko kokošija jaja i orasi...
Eto, kao i uvek, volim da jasno označim šta je šta, kako ne bi ubuduće primali nova saznanja olako i neoprezno. Iz čiste dobre namere.