Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Uragani  (Pročitano 3695 puta)

Van mreže Stefano

• Administrator
Uragani
« poslato: 27. Jun 2009. u 02:12 »
Interesuje me kake su supercelije u uraganima? Koliko se ona razlikuju od standardnih supercelija? Kakva je priroda vetra u uraganima koliko je to lokalnog karaktera s'obzirom da sam na nekim video snimcima video da se desava da pored recimo 3-4 ostecene ili srusene kuce stoji i kuca koja uopste nije ostecena...
Da li je kod celog uragana konstantna "destruktivna uloga" ili postoje delovi (pored oka) u kojima nema jakog vetra i kise...
To je to za pocetak :)

Van mreže Mili-CQ

• **
  • Starost: 39
Re: Uragani
« Odgovor #1 poslato: 27. Jun 2009. u 14:14 »
Bio je zanimljivi dokumentarac na B92 sa jako zanimljivim detaljima o super celijama.
Dokumentarac je isao u 3-4 epizode zvao se "Superoluja"
storm spotter/chaser

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #2 poslato: 28. Jun 2009. u 09:55 »
Ja mislim da to u uraganima nisu tipične superćelije.
Naime, kod uragana, konvektivne padavine su organizovane u dvije različite razmjere:
1) pojedinačne konvektivne ćelije su povezane u trake mezo razmjera
2) te trake čine karakterističnu strukturu tropskog ciklona (vjerovatno vam je poznato kako to izgleda na satelitskom snimku)
Zbog takve ogranizacije, uragani su znatno efikasniji u produkciji padavina od npr. vantropskih ciklona (kakvi su ovi iznad našeg područja).
Takođe, većina tropskih ciklona pokazuje visok stepen kružne simetrije u polju pritiska. Zato se na osi rotacije može uočiti kružno "oko", u kom nema oblaka. U njegovoj okolini se nalazi prsten visokih kumulonimbusa, koji se nazivaju "zid oka". U tom prstenu se upravo događaju najjači vjetrovi i najintenzivnije padavine. U centru takvih ciklona su osmotreni izrazito niski pritisci, i zato vjetrovi blizu baze oblaka "zida" dostižu ogromne vrijednosti.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 39.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #3 poslato: 01. Jul 2009. u 18:08 »
a interesuje me koliko je visok sam taj uragan, to na satelitskom snimku. Da li je moguce teoretski da avion preleti takav uragan, posto avioni lete na 10000 m

Interesuje me i da li je moguca pojava tornada u toku uragana i jos nesto a to je da li pored oka postoje i drugi delovi uragana gde nema padavina i jakog vetra...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #4 poslato: 02. Jul 2009. u 09:23 »
Lep opis, Miloše. Odlično. S tim što bih dodao da je uragan sinonim za tropski ciklon, i ovde se treba čuvati mešanja pojmova sa olujnim vetrom (što se često nesmotreno radi u pričama).
Cirkulacija u trposkom ciklonu je znatno inetnzivnija. Pritisak je (kako si već rekao) u centru tropskog ciklona jako nizak (često i ispod 900 mb na nivou mora), gradijenti pritiska (razlike u pritisku na jediničnoj razdaljini) su ogromni, što produkuje izuzetno jak vetar u celom ciklonu (osim oka, naravno, gde je gradijent praktično nulti, pa nema ni vetra). Dakle, ovde se ne radi o udarima vetra kao kod nas, već o stalnom neprekidnom izuzetno jakom vetru. Udari vetra kod nas su obično vezani za poremećaje kao što su front, linija nestabilnosti, Cb (ali ne Cb u masi, kao što su ovih dana jako prisutni kod nas).
Oblačni sistem je rezultat faznih prelaza vodene pare (uglavnom kondenzacije i isparavanja) u ovako jako dinamičnoj atmosferi. Konvekcija je uglavnom vezana za središte ciklona, ali pošto je opblačni sistem jako vlažan i masivan u tom smislu, naglih promena intenziteta padavina takođe nema. One su vrlo jake u većem delu tropskog ciklona.
Dakle, ove tvorevine nisu baš mnogo slične ni našim cikonima, ni Cb-ima ili frontovima, jer su te osobine vezane za tropsku oblast (kao oblast velikog upadnog ugla Sunca, velike centrifugalne i male Koriolisove sile). Zato je njihovo javljanje u Srbiji prosto nemoguće.

Tornado, kažeš? Pa nisam siguran da ih ima u središtu, ali po periferiji... pa zašto da ih ne bude? U središtu se teško mogu formirati baš zbog tog silnog vetra. A ko bi ih primetio, kad središte tropskog ciklona podseća na džinovski tornado?

Visina ovih sistema? Pa praktično cela troposfera (dakle do oko 15-20 km). Nema šanse da ih neki avion preleti.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #5 poslato: 02. Jul 2009. u 11:28 »
Ima puno lepih informacija na engleskoj vikipediji.
Jedan jako interesantan podatak je o tome koliko tropski ciklon generise toplotne energije dnevno.Tu brojku su izracunali meteorolozi iz USA i kazu da moze da iznosi u opsegu od 50 do 200 x 10 na 18 dzula, sto uporedjuju recimo sa eksplozijom 10 megatonskih nuklearnih bombi svakih 20 minuta... :o