Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Leto 2009.  (Pročitano 3649 puta)

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
Leto 2009.
« poslato: 01. Septembar 2009. u 00:56 »
Paracin (Cuprija)
leto2009

Prosečna temperatura : 21.4C( +1.6C)
Prosečna relativna vlažnost: 70.4%( -1.4%)
Minimalna temperatura: 6.2C( 14.6.)
Prosečna minimalna temperatura: 14.1C( +1.1C)
Maksimalna temperatura: 36.0C( 23.7.)
Prosečna maksimalna temperatura: 29.1C( +2.2C)
Prosečna oblačnost: 3.2
Količina padavina:254.6mm( +53mm)

Vrlo cudno leto.Prve dve dekade juna obelezilo je uglavnom suvo vreme sa temperaturama iznad proseka, dok je u trecoj dekadi doslo do promene vremena kada su zabelezene rekordne dnevne sume padavina od 106mm, promenljivo vreme se nastavilo sve do pocetka druge dekade jula.Od 13. jula pa evo sve do kraja avgusta uglavnom stabilno  vreme uz periodicne slabo izrazene frontove sa malo padavina.U ovom periodu padavine su ispod proseka.Zanimljivo je i to da su temperature vrlo retko prelazile 35C , tako da je najvisa zabelezena 23.7. 36C.Sve u svemu leto sa temperaturama iznad proseka , a zbog obilnih padavina krajem juna, sa padavinama iznad proseka.

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
Re: Leto 2009.
« Odgovor #1 poslato: 01. Septembar 2009. u 09:14 »
Leto u Knjaževcu toplije od proseka i padavinama u granici normalnih vrednosti, s napomenom da zbog neravnomerno raspoređenih padavina u avgustu imamo pojavu deficita padavina

Prosečna temperatura: 21.6°C (+1.4°C)
Prosečna relativna vlažnost: 75.0 % (+1.5%)
Minimalna temperatura: 6.8°C apsolutni minimum 2.5°C
Prosečna minimalna temperatura: 14.4°C (+1.7°C)
Maksimalna temperatura: 37.1°C apsolutni maksimum 43.5°C
Prosečna maksimalna temperatura: 29.7°C (+1.5°C)
Prosečna oblačnost: 3.8 (-0.2)
Količina padavina: 168.4 mm (99%)
Broj dana sa temperaturama >=30.0 je 46 i malo je veći od proseka (41.7)
Broj dana sa temperaturama >=35.0 je 5 i u granicama je normale (6.7)
imao sam jednu tropsku noć i to 7.juna (20.3°C)
oborena su dva dnevna rekorda

07.06. najviša Tmin=20.3°C (16.0°C)
10.06. najviša Tmax=34.7°C (34.2°C)

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #2 poslato: 09. Septembar 2009. u 12:42 »
Prosečna temperatura 19.6°C
Minimalna temperatura 6.0°C (14.06.)
Maksimalna temperatura 33.9°C (02.08.)
Prosečna oblačnost 4.3 (+0.0)
Broj dana sa Tmax >=35 je o (bez takvih dana)
Broj tropskih noći je 0 (bez takvih dana)
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #3 poslato: 09. Septembar 2009. u 23:05 »
Prosečna temperatura 19.6°C
Minimalna temperatura 6.0°C (14.06.)
Maksimalna temperatura 33.9°C (02.08.)
Prosečna oblačnost 4.3 (+0.0)
Broj dana sa Tmax >=35 je o (bez takvih dana)
Broj tropskih noći je 0 (bez takvih dana)

Količina padavina (Jun,Jul,Avgust) = 655mm

EKSTREMNA količina kiše ovog leta  :oboze: :oboze:

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #4 poslato: 10. Septembar 2009. u 09:25 »
Količina padavina (Jun,Jul,Avgust) = 655mm

EKSTREMNA količina kiše ovog leta  :oboze: :oboze:

Čekam i zvanične dnevnike iz Vrnjačke Banje, kako bi videli zaista šta se desilo.
Padavine su prenaglašene (recimo udvostručene od realnih), a temperatura je negde 3 stepena niža od realne. Bilo je dana sa preko 35 stepeni, ali ne i preko 38.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #5 poslato: 10. Septembar 2009. u 09:31 »
Čekam i zvanične dnevnike iz Vrnjačke Banje, kako bi videli zaista šta se desilo.
Padavine su prenaglašene (recimo udvostručene od realnih), a temperatura je negde 3 stepena niža od realne. Bilo je dana sa preko 35 stepeni, ali ne i preko 38.

Pa dobro,to su njihova merenja,ja imam svoja (sam imao  :) ),baš me zanimaju podaci  sa stanice Vrnjačka Banja ;) ;)

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #6 poslato: 10. Septembar 2009. u 13:40 »
^^ a gde ti je sada stanica, nisi je valjda prodao?

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #7 poslato: 22. Septembar 2009. u 10:37 »
NOAA izveštaj

temperatura

padavine (karta nije idelano precizna ali može da posluži)

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #8 poslato: 22. Septembar 2009. u 13:47 »
Ako bi neko mogao da prokomentarise prethodni post,temperaturu i padavina za celu Evropu a posebno za Balkan?

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #9 poslato: 22. Septembar 2009. u 14:43 »
Pa ja mogu da dodam da je ovo leto još jedno u nizu sa temperturama višim od proseka
S druge strane izostale su visoke temperature - nije bilo puno dana sa temperaturama preko 35°C
Bilo bi lepo da to najavljuje kraj izuzetno vrućih leta ali ko to zna ...
Što se tiče padavina da nije bilo izuzetno kišnog perioda od III dekade juna do sredine jula ovo leto bi bilo prilično suvo Druga polovina leta je bila siromašna padavinama pogotovu u nekim reonima gde su izostali lokalni pljuskovi.

Van mreže ciklon

« Odgovor #10 poslato: 22. Septembar 2009. u 15:28 »
Citat
S druge strane izostale su visoke temperature - nije bilo puno dana sa temperaturama preko 35°C
Bilo bi lepo da to najavljuje kraj izuzetno vrućih leta ali ko to zna ..

Jako sam se iznervirao ali neko mi je iznenada pritekao u pomoc! HVALA
E sad da se vratim na temu.
Imam neki osecaj da ce se u buducnosti desavati upravo ovo sto je boce naveo,ne znam ni sam zasto ali tako mi se cini.Celu deceniju smo imali leta gde su temperature neretko prelazile 36,37 pa i 40C stepeni i naravno oni rekordi sa 45C stepeni.Mislim da ce tome lagano da dodje kraj.
« Poslednja izmena: 22. Septembar 2009. u 15:49 ciklon »

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #11 poslato: 22. Septembar 2009. u 16:01 »
Nemoj da se nerviraš, druže, ima uvek nekoga ovde da pomogne.

Topli periodi dođu i prođu... Mislim da si u pravu, ciklon. Topla leta će biti tu, ali sve mi se čini da ćemo možda imati vrlo dugačak period bez 40-ica, dok 45 možemo samo da sanjamo.
Period vrelih leta i vrelih godina uopšte je bio krajem 40ih i početkom 50ih godina prošlog veka. Ako ćemo po analogiji, možemo očekivati 40 stepeni još možda sledeće godine (ili ne?), a onda nastaje period hladnijih i vlažnijih leta, da bi se ovako vrelim letima vratili kad budemo jako matori (ili možda kasnije), recimo oko 2060-2070 godine. Ne verujem da ću to doživeti (treba da uguram tri cifre u životni staž za tako nešto).
To je neki moj osećaj, a možda i ne budem u pravu. U svakom slučaju, tih godina me baš briga da li sam bio u pravu ili ne.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže ciklon

« Odgovor #12 poslato: 22. Septembar 2009. u 19:06 »
Kada vidim ispod svog posta Princev odmah znam da se tema prosiruje i da ce biti jos dosta novih komentara i saznanja(ponekad i nisu bas lepa,ali takva je stvarnost).
Ovo sto je Princ napisao uliva nadu u bolje sutra(makar klimatsko bolje) a vreme je pred nama pa cemo videti sta ce biti.Ja sam na osnovu nekih analiza ali i sopstvenog osecaja dosao do zakljucka koji sam vec izneo.
Sto se tice godina 2060-2070 potpuno sam miran,tada cu biti na jednom mnogo boljem i lepsem mestu nego sto je danas nasa planeta! Ali ne smem da vam kazem gde raspricace se...