Ovo o čemu sam pričao je merenje na VHF opsegu, na kojem se mogu čuti različite promene kod svih tipova ponašanja atmosfere. Dakle nisu u pitanju kratki talasi, već deo VHF opsega (nisam siguran na šta si mislio ptprince). Ovo ne možeš čuti na radiju bez određene aparature, tj možeš, ali nećeš prepoznati. Pre svega zato što se ovde talasi ne odbijaju od jonosfere (ne toliko jako i ne na ovim frekvencijama). Drugo je da se sistem postavlja tako, da se sluša udaljena stanica (što je moguće kod VHF-a, ali veoma je teško, zato što je odbijanje od atmosfere slabo), a zatim se ta udaljena stanica stabilizuje koliko je moguće, dakle pokušava se da se na što bolji način osposobi što jači signal sa nje.
Dalje, kada nastane promena u atmosferi, a to može biti sve od pojačanog nivoa X zraka, preko gama zračenja, prolaska meteora kroz atmosferu, sve do opisane pojave u ovom slučaju, onda se to registruje na radiju. Verujem da bi većina to mogla detektovati, uz malo truda.
Stvar je u tome da SVAKA pojava u atmosferi, ostavlja snažan uticaj na elektromagnetsko zračenje. Ovo je dosta komplikovano, s obzirom da je u pitanju i zračenje iz Kosmosa. Dakle nije u pitanju direktno "hvatanje" energije (možda si mislio na to), već pojava koje remete već postojeće generisanje talasa u našem prostoru. Ovo se događa bukvalno svaki dan, sa pojavom sunca izjutra i zalaskom, neki efekti su toliko jaki, da je jako lepo "slušati" ih (ovo stavljam pod znake navoda, zato što ih mi tako detektujemo završno).
Začudili bi se, ali dosta toga se može čuti na jako niskim frekvencijama (reda nekoliko desetina Herca, pa i opisana pojava dosta snažno). Sve zavisi šta želimo pratiti. Po mom mišljenju, kao uslov, najbolje je podesiti se na prirodno rezonovanje zemlje, a zatim pratiti promene. Ukoliko ovo ne može biti izvršeno kao takvo sa njenim prirodnim zračenjem, onda nam udaljene stanice koje i ne vidimo prema horizontu, tu mnogo pomažu (kao referenca).
Poznato je na primer, kao što si već naglasio ptprince, da se određene stanice čuju bolje ili nestaju, sa pojavom sunca ili zalaskom. Ovo je upravo stoga. VHF opseg je podesan, zato što se sužava mogućnost brkanja ostalih promena sa onima koje ovde spominjemo. Dakle svaka od njih, može se detektovati na samo određenom opsegu.
Dakle, ono što čujemo, nije samo promena zračenja sa sunca koje prolazi kroz atmosferu, već drugi načini detekcije (snalazeći se kako znamo i umemo), kojima se služimo u praćenju određenih pojava.
Spektralna analiza atmosfere stoga, čini mi se kao zdravorazuman korak u daljem izučavanju meteopojava (bar iz onoga što sam primetio u radu).
Ups... odužih...