Voleo bih da na ovom mestu sakupimo što je više moguće podataka o ovom danu! U naslovu sam napisao "Nevreme u Banatu" jer ne znam kako je bilo u ostalim delovima Srbije. Siguran sam da ovo nevreme nije bilo samo na teritoriji Banata, međutim, nadam se da ćete mi pomoći da sklopimo što više podataka u celinu.
Evo šta ja znam o tom danu ... nevreme je stiglo u poslepodnevnim satima (možda oko 15-16h), vetar je duvao neverovatnom jačinom uz jaku kišu. Moja procena da je sve to trajalo 20-30 minuta.
Evo šta kažu podaci opštinskog štaba za procenu štete na terenu posle ovog nevremena.
Oštećeno ...
102 200 crepa
4 000 kaplaje
68 000 cigle
315 objekata
Mnogi nisu prijavili štetu jer su je sanirali odmah nakon oluje. Otac i ja smo odmah (još nije ni prošlo sve) krenuli sa zamenom crepa koji je vetar skinuo sa kuće. Kod nas je vetar skinuo oko 50-ak crepova, polomio kapiju ... polovina kuće koja je bila na udaru vetra i kiše je bila mokra.
U selu su bili retki (ili ih nije bilo) oni koji su mogli da kažu da im bar nešto nije oštećeno.
Zaključak opštinskog štaba za procenu štete: Najviše su stradala mesta Hetin, Banatsko Karađorđevo i Čestereg. Štete je bilo i u ostalim mestima opštine, ali ne u ovoj meri.