Ako vidiš te trimere ili još gore promenljive feritne induktivitete - beži od njih!
Šalim se naravno. Od instrumenata se koristi sve što pripada VF tehnici. Merač snage (vat-metar), koji se može sagraditi ili kupiti neki za UHF, da može izmeriti snagu predajnika, odnosno kontrolisati sve to u toku podešavanja. Jer ako se oscilatori razdese, snaga će opadati rapidno.
Takođe, dobro je nabaviti i SWR metar za ovu svrhu, jer većina tih antena su napravljene za mali domet. Domet se pojačava boljom antenom naravno (antena je više od 50% uređaja). Sa SWR metrom (merač odnosa napona stojećih talasa na anteni), meri se koliko je predajnik podešen prema anteni, tj koliko se procenata snage vraća nazad. Ovo je takođe bitno, kako bi se antena dovela u rezonansu sa TX-om.
Merač frekvencije je nezaobilazan svakako. Da bi se mogla meriti frekvencija predajnika i podesiti na prijemniku najbolji signal.
Pošto su oba kristalna...tj to su koliko sam video SAW rezonator predajnici (veoma pametno smišljeno). Igrao sam se ovim i otključavao vozila po gradu iz igre
Dakle nisu daleko frekventno RX i TX. Valjalo bi prijemnik ostaviti gde jeste, a podešavati predajnik recimo, ili obratno. Razlike su male. Ali sumnjam da nisu u frekvenciji. To što se tiče razlike učestanosti ako je ima.
Što se tiče pojačanja snage, to je nezgodnije. Treba izmeriti ulazno izlazne impedanse....prečesto, to su sve moduli koji se popularno rečeno "štancaju" i toliko su odokativni, da nemam reči. Recimo, znaš za male PMR primopredajnike koji se redovno koriste. Rade do nekoliko kilometara najviše. Imam dva (od onih najjeftinijih), kojima radim veze preko 100km, sa 500mW. Ista stvar kao i ovde. Trebalo je samo malo zaviriti i izvršiti podešavanje na pojačalu (antena bez pojačanja). Jer oni recimo stavljaju vrednosti elemenata jako široke itd. Da se razumemo, to radi za ono za čega je namenjeno.
Najbolja opcija, ako hoćeš više snage recimo, jeste sagraditi još jedan pojačivački stepen sa jednim tranzistorom i slično (ali onda se zbog interferencije mogu očekivati smetnje na komšijskim TV).
Najjeftinij alat u te svrhe jeste VF sonda, koja se napravi za 15 minuta. Njome vidiš kako teče VF po ploči i podešavaš aparat u rezonansu koliko je to moguće.
Najbolje bi bilo imati analizator spektra, pošto je to mašina koja ima sve u jednom, ali je to privilegija izabranih (zbog cene naravno, koja se kreće redovno od nekoliko hiljada evra...gornje granice nema)).
Mogao bi se priključiti i analogni signal-metar na RX i meriti podešavanje predajnika. Na njegovom detektoru, ali to zavisi od toga šta su stavili unutra.
Svi uređaji koje sam napomenuo za merenje i podešavanje su "ručni rad" kod mene, dakle moguće je svakako napraviti. Prva stvar bi eto, bila VF sonda, da vidiš kako sve to radi. Da Dejo to ima, mnogo bi mu pomoglo sada...