Hvala ocelot.
Crna Gora je jedinstvena u Evropi, samim tim što se toliko mnogo toga (ne samo planina) može vidjeti na veoma malom području.
U nedjelju (1. avgust) odlazim na jednodnevni obilazak Žabljaka i Durmitora.
Usput svraćam da se odmorim kod čuvenog mosta na Đurđevića Tari:
Sa druge strane:
Je li ovo čovjek ? Uh, izgleda da jeste. Ali nisam ga nacrtao u fotošopu, već je skakao sa "bandži džampinga".
Kanjon Tare, najveći u Evropi i drugi po veličini u svijetu:
Pogled prema dolje. Na slici ne djeluje kao da me od Tare dijelilo čak 170m, kolika je visina ovog mosta. I sada mi se zavrti u glavi kad se prisjetim trenutka kad sam ovo fotografisao:
Selo Đurđevića Tara:
Crno jezero mnogi smatraju jednim od najljepših na Balkanu. Nalazi se blizu Žabljaka, na nadmorskoj visini od oko 1450m, u podnožju obronaka Durmitora:
U povratku ka Kolašinu se potpuno razvedrilo, pa je popodnevno Sunce obasjalo ovu crkvu u Mojkovcu:
U utorak (3. avgust) uveče je bilo zanimljivih oblaka, koji su priredili lijep zalazak Sunca:
Altocumulusi...
...sa kojima je Sunce vodilo borbu:
...koju je na kraju izgubilo:
Jučerašnji dan je bio meteorološki najzanimljiviji od svih koje sam proveo u Kolašinu. Narednih 20-ak slika bih možda stavio i u posebnu meteo-reportažu, al' kad sam već sve objavio u ovoj temi, neka ih ovdje.
Oko 13h počinju prvi razvoji na istoku i sjeveroistoku:
Već oko 14h i prva grmljavina:
Uskoro su oblaci izgledali sasvim ozbiljno, al' s obzirom na južno strujanje, koje je bilo jako slabo, kod mene nije palo ni kapi kiše.
Grmilo je i sa istoka i jugoistoka:
Oko 15h prestaje grmljavina i počinje razvedravanje.
Međutim nije prošlo ni dva sata, već počinju da se gomilaju novi oblaci, ovoga puta na zapadu:
Oko 17h prva grmljavina i kišna zavjesa:
Uskoro oblaci počinju da djeluju kao da se sprema nevrijeme:
Ali mi je Sunce poručilo da se ne nadam previše:
Počinje da se razdanjuje ka zapadu. Stairway to heaven.
Novi oblaci se formiraju na jugu. Počinje sve jača grmljavina:
Kišne zavjese sve bliže:
Prema zapadu svjetlost sve jača:
Počinje slaba kiša, i Sunce se probija kroz oblake:
Pojačava:
Zatim je uslijedio prizor koji se ne viđa tako često. Udario je kratkotrajan pljusak, i to uz Sunčeve zrake:
Nije dugo trajao. Sa druge strane, očekivano, pojavila se duga:
I zalazak je bio u skladu sa kompletnim danom:
Na nebu ostali mammatusi:
Toliko od mene. Nadam se da ste imali živaca da sve ovo ispregledate.