Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: mikroklima Ade Ciganlije  (Pročitano 1961 puta)

Van mreže lili

mikroklima Ade Ciganlije
« poslato: 07. Oktobar 2010. u 22:36 »
Da li neko ima podatke o mikroklimi Ade? Hvala unapred

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
Odg: mikroklima Ade Ciganlije
« Odgovor #1 poslato: 08. Oktobar 2010. u 09:31 »
Na Adi Ciganliji se, koliko je meni poznato, nikad nisu vršila neka sistematska meteorološka merenja, čak ni u trajanju od nedelju dana. Međutim, tačka sa meteorološkim merenjima koja bi najviše odgovarala Adi jeste aerodrom Surčin, uz male modifikacije zbog blizine reke Save. Košutnjak je neuporedivo bliži Adi, ali zbog položaja na vrhu severnog vrha Košutnjaka nije nimalo reprezent mikroklime na Adi.
Sve što se eventualno bude govorilo u ovoj temi biće paušalno, bez konkretnih podataka. Međutim, ne bi bilo loše da tamo ipak bude nekih merenja koja bi možda obuhvatila merenje temperature Savskog jezera. Ali, ja nemam ideju kako to sprovesti. Za to je potrebno da postoji saradnja RHMZ i uprave Ade, ili nekog entuzijaste koji bi radio ta merenja. Najzad, entuzijasta tog tipa može da se pridruži i nama. Naravno, ako se pojavi takav.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #2 poslato: 08. Oktobar 2010. u 12:32 »
pa u principu moja subjektivna iskustva su da je nocu uvek svezije nego u centru Beograda ili na Kosutnjaku, bilo da je zima, bilo da je leto... nekad se desava da bude sparnije jer je okruzena vodom, tako da bude svezije, ali se znojis...
Secam se jedne zime sam bio na Adi, u gradu nije bilo minusa, ali je na Adi staza bila zaledjena sa tankim slojem leda, pretpostavljam da je bila sublimacija vodene pare (slicna stvar se zimi desava ponekad na Kalemegdanu)...
Koliko god bio topao dan u Beogradu, noc na Adi ce biti prijatna... cak i one 2007 godine, kada je bilo u julu nekoliko vezanih dana sa T.max > 40 C, na Adi su noci bile neuporedivo prijatnije, nego u bilo kom drugom delu Beograda...

Van mreže lili

« Odgovor #3 poslato: 10. Oktobar 2010. u 12:33 »
hvala, svaka informacija je dobrodosla :)