Svaka cast svim nasima! Ovo je dokaz da ne moras biti profesionalni meteorolog da bi (vise nego) uspesno prognozirao vreme.Tacnije, ovo je toliko precizno da mi je muka...
Vremenom uvidjam da je posao profesionalnog meteorologa, mozda i malo izvan ove sfere.On jedino moze da se trudi da poboljsa modeliranje atmosfere, a uspesnost prognoziranja se ne krije u udzbenicima, vec u velikom iskustvu...
Jos jednom, cestitke svima!
Kolege su ti se zahvalile, a i od mene (najgoreg u SMu) takođe skromno 'hvala'.
Tačno je sve što si rekao, ali to nije sve. Usuđujem se da te dopunim tvrdnjom koju je i Miloš izneo u nekim od svojih ranijih postova (ili možda Transmat, ne sećam se, ne mogu da nađem taj post) da je potrebno imati i sreće za ovoliku preciznost.
Time ne opravdavam svoj skromniji rezultat. Naprotiv! Ja se nešto i ne trudim, već statiram i družim se. I drago mi je da ste sjajni prognozeri. Nadam se da će Miloš biti i sjajni prognostičar (uočite razliku u terminu
).
Zato očekujem od Tebe Miloša I Pt Princa da jednog dana stvorite neki prestižni model koji bi zajebao i ecmwf i gfs i nmm i wrf i sve ostale :cheers:
Lepo, Transmat... Moj meteorološki fokus je daleko od prognoze. U nju se razumem dovoljno, koliko meni treba. Razumeću se još i više kada položim Analizu i prognozu vremena. Moj meteo fokus je na drugim stvarima koje nemaju direktne veze sa prognozom vremena, a to je analiza uticaja raznih (skrivenih i neskrivenih) zezancija na pokazivanje meteoroloških instrumenata (samim tim i razumevanje tih sitnarija), praćenje kvaliteta rada stanica, a konačno i klimatologija (za koju smatram da je kod nas stala na nivou od pre nekoliko decenija, a u svetu se zloupotrebljava umesto da se razvija). Neka Genčić i Miloš cepaju prognostičke modele, a ja ću ostati na nekim drugim modelčićima (neke sam i kreirao i objavio, sa sve rezultatima primene)sa kojima se igram.
Što se tiče mog učešća na takmičenju, zadovoljan sam, iako sam u donjem delu tabele. Ipak, isto toliko bodova ima i MKD-Š, koji je jedini profesionalni meteorolog, štaviše, bavi se prognostičkim modelima u HMZ CG, pa je pun znanja. Žao mi je što su mu rezultati daleko od onih koje je postizao u ranijim takmičenjima, ali dokaz da nije sve u modelima jesu Delibal i Bumbar, koji rade zvanične prognoze, te osim izlaza iz modela ugrađuju i svoje osećaje za vreme, iskustvom stečene. Ove činjenice su samo dokaz koliko je ovo takmičenje ravnopravnih i jednakih po znanju i iskustvu.
Moje čestitke svima, naročito Gabeszu koji je osvojio prvi ciklus, ali i Deji koji je 'naseo' na nagovor i nije se pokajao. Čestitke i Milošu, iako sam ga očekivao na tom mestu na tabeli.
Čestitke i Bocetu, koji radi u (emotivno) drugačijim uslovima (korenita promena se oseća, prepoznajem je - znate na šta mislim).