Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Oluja Beograd 4.8.2006 i zalazak Sunca  (Pročitano 2797 puta)

Van mreže Stefano

• Administrator
Oluja Beograd 4.8.2006 i zalazak Sunca
« poslato: 05. Avgust 2006. u 01:27 »
Da napisem i ja koju o danasnjem nevremenu.

Legao sam negde pred svitanje oko 4.30h jutros, i bila je magla, da ne poverujes!!!
Negde oko 10 ujutru probudila me je jaka kisa, ja nisam cuo grmljavinu ni jednom, ali je sve delovalo kao da ce biti grmljavine.

Tokom dana negde oko 15h bas se naoblacilo i smrklo se posteno. Pocela je grmljavina, poceo je i jak pljusak, sve me je to podsetilo na avgustovske oluje 2002 godine.
Bas sam trebao da odem kod drugarice na kafu na Novi Beograd.
Oko 15.30h sam izasao iz stana, prizor prelep, veliki Cumulonimbus ispred mene

Negde oko 17.30h kad sam vec bio kod ortakinje, odjednom se smrklo i poceo ja jak pljusak. Zagrmelo je jednom ali bas jako, posle vise nije grmelo. Ona mi je rekla da je jutros bilo i grada na Novom Beogradu kod nje.

Posle 20-minutnog pljuska pocelo je da se razvedrava, potpuno sam zaboravio da izadjem na terasu da vidim da li se vidi kupola cumulonimbusa...
Ali zato sam napravio odlicne fotke po zalasku Sunca.

Neposredno pred smrkavanje oko 21h, fotka je malo mutna posto nisam ukljucio manuelni fokus, na slabom svetlu autofokus se ne snalazi bas najbolje na ovom aparatu :(

Kako vam se cini, Joe, Freddy i ostali dopunite izvestaj sa vasim zapazanjima danasnje oluje.

Van mreže Boda Tajson

• Administrator
  • Starost: 41
« Odgovor #1 poslato: 05. Avgust 2006. u 01:29 »
Fine slike i sve to, ali... mnogo mi se ti nesto druzis sa tom "drugaricom"  8)  :supz:  :smt055

e da, imam informacije da je grad padao i u centru.. tacnije kod USA ambasade
Eat healthy. Exercise often. Die anyway.

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #2 poslato: 05. Avgust 2006. u 01:46 »
Citat: "Boda Tajson"
ali... mnogo mi se ti nesto druzis sa tom "drugaricom"  8)  :supz:  :smt055

:oops:  :D

Van mreže Freddy

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #3 poslato: 05. Avgust 2006. u 02:28 »
Citat: "Stefano"
Citat: "Boda Tajson"
ali... mnogo mi se ti nesto druzis sa tom "drugaricom"  8)  :supz:  :smt055

:oops:  :D

I svaki put bude neka oluja, onako usput :wink:

Fine fotke. Ja se sve nešto kanim da uzmem bar neki ixus 30-40, valjda će biti pre jeseni, dok još ima šta da se uslika.

Btw, ja se jutros probudio oko pola 10 i bez problema pomislio da je 5 ujutru. Toliko je bilo mračno prema severu i zapadu. :o Da nije bilo potmule grmljavine, ne bih ni gledao na sat i nastavio bih da spavam. Onda sam naravno svečano :)  sačekao sam dolazak toliko najavljivanog fronta koji je prošao ispod mojih očekivanja. Grmljavina se nije pojačavala, čak je i utihnula, ali je bio 15-minutni nalet baš, baš jake kiše i na momente prilično jaki udari vetra.
Bilo je još akcije u toku dana i povremeno vrlo zanimljivog neba. Oko 17h  kada je bila treća "oluja", tj. pjuščić, gledao sam sa terase vrlo zanimljivo strujanje(hmm, rotaciju?) niskih oblaka koje je nešto vuklo, usisavalo, verovatno prema centru Cb-a koji je tada bio još u razvoju.

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #4 poslato: 05. Avgust 2006. u 03:00 »
Rotacija koja usisava, da to nije bio downburst u nastanku, ili mozda i funnel cloud...steta sto nisi imao fotoaparat, nabavi pod hitno! (Canon ti je najbolja varijanta po meni u svim klasama... ja sam Canon fan posto fotke imaju najlepse boje)

Evo obradio sam najbolje fotke u "HDR stilu", nije pravi HDR obradio sam koristeci alat shadow/highlights u photoshopu. Efekat je skoro kao HDR, mada bi ipak bilo najbolje da sam jos na pocetku napravio HDR fotke, al dobro

Kako vam se cine