Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Nevera u Dbk, 07.08.06.  (Pročitano 3647 puta)

AdriaticWeather

• Gost
Nevera u Dbk, 07.08.06.
« poslato: 08. Avgust 2006. u 16:02 »
Nevera iz Dalmacije došla je i do mene, ali, nažalost, glavninom je prešla preko otvorenog mora, što će i sljedeće slike pokazati. Sat vremena nakon prolaska nevere, uslijedila je još jedna kratkotrajna nevera, ali i ona je prošla glavninom preko otvorenog. Tako je sveukupno s kraćim pljuskovima palo mizernih 8 litara. Ipak, bio sam na Petci, odakle se pruža odličan pogled prema otvorenom Jadranu pa je barem bilo prilike slikati stvarno moćne Cb-e!

Došli smo na Petku, pogled prema NW:

Night u akciji:

Nakon nekih pola sata, nevrijeme se približava:

Iznad nas:

Pogled prema WNW, sve jače grmi:

Nakon dalnjih 15-ak minuta oblaci su se sasvim približili, sve je mračnije i puše vrlo jak NW:

Na sljedećim slikama vidimo jak pljusak, prolom oblaka, koji paralelno s obalom prolazi preko otvorenog mora. Nas je zahvatio tek rubni dio, ali ipak dovoljno da se povučemo s položaja, najviše zbog grmljavine.

Pogled prema jugu:

Pljusak prolazi preko mora, blizu obale. Šteta što nije zahvatio grad. Zapravo zahvatio je samo rubnim dijelom pa je palo tek nekih 5 litara. U ovim trenucima povukli smo se s Petke zbog grmljavine i uputili se prema Starom gradu.

Nakon nekih 45 minuta evo nas u Starom gradu. Nevera je već prošla dalje prema SE, a mi čekamo novu.

Pogled prema SE:

Pogled prema SSE:

Pogled prema NW u trenucima kad se nova nevera približavala.

Počinje kiša, ali glavnina opet prolazi otvorenim morem :( Mi se ipak skrivamo ispod jednog stabla.

Ovo su slike nakon prolaza i druge nevere. Sveukupno je palo 8 litara. Šteta sve vode koja se ispadala iznad mora, umjesto iznad grada. Ali eto, bit će bolje.

Za kraj dva HDR-a:

Van mreže Boda Tajson

• Administrator
  • Starost: 41
Nevera u Dbk, 07.08.06.
« Odgovor #1 poslato: 08. Avgust 2006. u 16:11 »
ne znam sta je HDR ali ovaj drugi je fantastican  :!:

inace, sjajne slike :)
Eat healthy. Exercise often. Die anyway.

Van mreže ***SIMBAD***

Nevera u Dbk, 07.08.06.
« Odgovor #2 poslato: 08. Avgust 2006. u 16:59 »
fotke su ODLICNE!!!
bravo majstore!!!
ali moj favorit je ona sa avionom!!!
zamislite, sta bi dali da ste tamo!!?!!
ticaj velicine poprecnog preseka obuhvata se korekcionim faktorom E1. Sa povecanjem velicine poprecnog preseka uvecava se verovatnoca da u preseku moze biti odstupanja strukture, anizotropnosti, dislokacija i drugo...

Van mreže Boda Tajson

• Administrator
  • Starost: 41
Nevera u Dbk, 07.08.06.
« Odgovor #3 poslato: 08. Avgust 2006. u 20:41 »
Na brzaka sam pogledao sta je je HDR i video sam da je to (prosto receno) spajanje slika sa razlicitim nivoom osvetljenosti :D  Ako jos nekog zanima moze da pogleda -> http://en.wikipedia.org/wiki/High_dynamic_range_imaging

Ako nekog zanima Photoshop CS2 ima mogucnost spajanja slika u HDR. I stariji to mogu samo mora rucno da se odradi.
Eat healthy. Exercise often. Die anyway.

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
Nevera u Dbk, 07.08.06.
« Odgovor #4 poslato: 08. Avgust 2006. u 21:34 »
Ne znam šta je HDR ali deluje kao umetnička slika. Ova druga je savršena. Čoveče to uveličaš uramiš i okačiš kao sliku u sobi.  8)  :finga:
Ja bih jako voleo da sam na mestu tog aviona.  8)  :lol:
Što se tiče slika neću da preterujem ali realno jedno pitanje. Jer su mogle biti bolje od ovoga fotografije te oluje? Siguran sam da nisu.   =D>

Van mreže Stefano

• Administrator
Nevera u Dbk, 07.08.06.
« Odgovor #5 poslato: 09. Avgust 2006. u 01:47 »
AW, fotke su strasne, znaci strasne.

Joe, HDR ti je fotogafija visokog dinamickog raspona (high dinamic range). Pera je lepo objasnio sta to znaci, dakle snima se 3 fotke, jedna pri 0.00 EV druga sa +2.00EV a treca sa -2.00 EV, sto znaci preeksponirana (laicki izrazeno presvetla fotka) i podeksponirano (laicki izrazeno tamna fotka), to se kombinuje i dobije se fotka, kao da imamo neki ekstremno visoko dinamicki CCD chip, u teoriji takva fotka bi trebala da bude po dinamici najpribliznija onome sto vidimo ljudskim okom. Mada kod HDR fotki uvek se vidi da su obradjivane, ali ja mislim da je i to dobro, s'obzirom da daje neku umetnicku notu fotografiji.

Mene Photoshop CS2 zeza u instalaciji, tako da jos uvek imam CS1 a simulaciju HDR-a pravim sa alatkom shadow/highlights.

Specijalizovani program za HDR zove se cini mi se photomatrix, ili tako nekako.