S'obzirom da sam juče spomenuo pojavu poznatu kao "Santa Ana winds" a da je "Srbin" rekao da ga to interesuje
napisaću nešto više o toj pojavi –moguće je da još nekog to zanima, kao što je sasvim moguće da neki članovi o tome dosta znaju pa mogu da moj tekst i dopune.
Vetar poznat pod nazivom Santa Ana karakterističan je za područje južne i jugozapadne Kalifornije. Reč je o vetru koji se najčešće javlja u periodu oktobar-mart (uglavnom je najjači u decembru) i koji duva "sa kopna ka okeanu", uglavnom je severoistočnog i istočnog smera i najčešće je u pitanju "topao" vetar iako on u svom samom nastanku ne potiče od tople vazdušne mase.
Nastanak ovog vetra uslovljen je hlađenjem prizemnog sloja vazduha u višim predelima "Great Basin"-a i pustinje "Mojave". Ovu relativno hladnu vazdušnu masu karakteriše i izuzetno povišen pritisak u prizemnom sloju. Kada ovaj vazdušni pritisak bitno premaši vrednost pritiska duž obala južne Kalifornije, vazduh počinje da se (u smeru kretanja kazaljke na satu) "kreće" ka okeanu (ka zapadu-jugozapadu).
Na "svom putu" ova vazdušna masa se spušta preko planinskih padina ka nižim predelima, prolazi kroz kanjone i useke i tom prilikom se veoma značajno adijabatski zagreva i vazduh postaje dosta topao –znatno topliji od vazdušne mase iz koje je "nastao", ali i izrazito suv. Relativna vlažnost vazduha na području Great Basin-a i pustinje Mojave (koja je na relativno velikoj nadmorskoj visini od 800-1500m) je inače dosta mala ali vazduh se dodatno "isušuje" tokom svog "putovanja" ka obalama južne Kalifornije i dešava se da rel. vlažnost opadne čak i ispod 10% (najčešće je oko 15%, ali zabeleženi su slučajevi i sa 5% rel. vlage).
Usled ovog jakog vetra (60-100km/h, u pojedinim planinskim kanjonima i do 150km/h) koji donosi topao i izuzetno suv vazduh, česte su pojave požara u Kaliforniji (na području koje je već mesecima pre toga dosta "isušeno") a prema podacima kojima raspolažem najveći požar je bio 2003. godine kada je vatra zahvatila područje od oko 3000 km2.
Ovaj vetar često pravi velike talase na okeanu (u smeru od obale ka pučini) i to sve do 60-70km udaljenosti od obale kada vetar naglo gubi na snazi.
Iako je ovaj vetar vrsta adijabatskog vetra on (po mišljenu mnogih autora a i po mišljenju moje malenkosti
) nije tipičan "fenski vetar" (iako se ponegde u literaturi spominje kao fenski vetar) jer za razliku od npr. "fenskog vetra" koji duva niz Alpe
nastajanje Santa Ana vetra nije prouzrokovano adijabatskim zagrevanjem vazduha koji je prethodno "ispustio" veći deo vlage (u vidu padavina na "navetrenoj"-windward strani planine) već sa, u samom startu, veoma suvim vazduhom na velikoj nadm. visini pustinje Mojave i oblasti Great Basin (gde prethodno nije bilo apsolutno nikakvih padavina).