Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Ozonska rupa se pomera ka Evropi  (Pročitano 3620 puta)

Van mreže laky

Ozonska rupa se pomera ka Evropi
« poslato: 20. April 2011. u 13:53 »
Ozonski omotač iznad Arktika se smanjio za 40 odsto

Sloj ozona koji nas štiti od štetnog sunčevog zračenja rekordno se smanjio iznad Arktika, upozoravaju stručnjaci. Za njegovo smanjenje od 40 odsto oni krive kombinaciju duge, hladne zime i zadržavanje hlorofluorokarbonata u atmosferi.

Nastavak  :-: http://www.blic.rs/Vesti/Svet/246167/Ozonski-omotac-iznad-Arktika-se-smanjio-za-40-odsto

Ozonska rupa se pomera ka Evropi

ŽENEVA - Džinovska ozonska rupa koja se prostire iznad područja od 16 miliona kvadratnih kilometara nad Arktikom već je stigla do juga Skandinavije, a očekuje se da bi u narednih nekoliko dana mogla da se pomeri ka srednjoj Evropi i zahvati čitavo Sredozemlje.

Nastavak  :-: http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/247189/Ozonska-rupa-se-pomera-ka-Evropi

Sunce već sada opasno kao da je avgust

BEOGRAD - Zbog tankog ozonskog omotača, zračenje u aprilu može se uporediti sa intenzitetom zračenja u avgustu. Stručnjaci apeluju da je on trenutno veoma tanak, tako da do zemlje dopiru UVC zraci koji su najopasniji. Ni kreme sa najvećim faktorom zaštite ne pružaju dovoljnu zaštitu, zbog čega spas od opasnog zračenja treba tražiti u hladu.

Nastavak  :-: http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/249099/Sunce-vec-sada-opasno-kao-da-je-avgust

Van mreže Srbin

• Starost: 33
Odg: Ozonska rupa se pomera ka Evropi
« Odgovor #1 poslato: 20. April 2011. u 14:41 »
 ^^

Ako je ovo tachno,onda zloo! Mislim zashto nishta ne javljaju preko tv-a pre svega mislim na rts ?

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #2 poslato: 20. April 2011. u 14:45 »
pricali smo vec o "medijskim senzacijama" u oblasti meteorologije...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #3 poslato: 20. April 2011. u 14:46 »
Polako, ljudi. Nije nikakva frka.
Godišnji tok debljine ozonskog omotača ima svoj minimum krajem zime na odgovarajućoj hemisferi, što je upravo sada. Drugo, nikakve veze nema duga, hladna zima sa stratosferom. Temperaturu u stratosferi ne određuju vremenske prilike u prizemlju, već kosmički uslovi koji se ne menjaju bitno, ili se menjaju pod nekim drugim, nama još nedovoljno poznatim uslovima.
Ozonskom rupom se smatra oblast iznad koje je debljina ukupnog ozona manja od 220 Dobsonovih jedinica (Dobson Units - DU). Čak i u slučaju rupe, to nikako ne znači da nam preti sveopšta smrt.
Da, ako me neko pita, i ja sam gledao Knowing sa Nikolasom Kejdžoim u glavnoj ulozi. Bio je skoro na TVu. Ipak, neće biti tako kao na filmu (mada je to realniji scenario od Dana posle sutra).
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže freeze

• **
« Odgovor #4 poslato: 20. April 2011. u 14:58 »
Da li bi trebali da se zabrinemo.. Ne verujem.. Situacija će pretpostavljam biti pod kontrolom, uostalom moraju kozmetičari - farmaceuti krema za sunce da prodaju, kad im već nije uspelo sa vakcinama za svinjski..

Ipak trebalo bi situaciju pratiti, ali pri tome, glavni izvor svakako ne treba da bude Blic niti neka druga novina..

Van mreže laky

« Odgovor #5 poslato: 20. April 2011. u 15:16 »
Da li je ovo "reklama" za kreme za suncanje ili mozda ne???  ::)
Ja cu se svakako suncati...  ;D  :sunce

Evo jos nesto...

http://www.theozonehole.com/arctic2001loss.htm

« Poslednja izmena: 20. April 2011. u 15:27 laky »

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #6 poslato: 20. April 2011. u 15:52 »
Uh, nije baš tako. Iako nema opsanosti, u svakoj vesti ima i ponešto istine. Ovde je istina ta što se nivo ukupnog ozona zaista spustio na prilično niske vrednosti. Nad Skandinavijom jeste čak i zabrinjavajuće (bar prema priloženoj slici), ali kod nas nema frke. Baš kao ni za radioaktivne emisije iz Fukušime. Ali, valja biti na oprezu, ako ne za Fukušimu (naravno da ne), ono za ukupni ozon. Stvaranje i razgrađivanje atmosferskog ozona jeste prirodan proces koji izgleda još ne poznajemo. Možda baš zato ni kriterijum od 220 DU nije valjano postavljen, ali je za sada takav.
Sva sreća, pa ide leto, i vreme fotodisocijacije stratosferskog kiseonika i stvaranje ozona. Uživajte!
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #7 poslato: 20. April 2011. u 15:58 »
Nisam mogao ni da pretpostavim da se debljina ozonskog omotacha iznad odredjenih delova sveta,tako brzo menja gotovo u danu moze da se drastichno promeni,slichno kao i sa vazdushnim masama kod naglog otopljenja ili zahladjenja... npr 23 marta su odredjeni delovi skandinavije imali vishe nego solidnu debljinu ozonskog omotacha,da bi samo 3 dana kasnije ti isti delovi imali jako jako tanak ozonski omotach iznand njih...

Ne verujem da je ovo neka reklama za kozmetičare- farmaceute,poshto su u tekstu naveli da kreme za suncahnje mogu samo delimichno da zashtite od zrachenja...

Van mreže freeze

• **
« Odgovor #8 poslato: 20. April 2011. u 16:52 »
 ^^
Ipak priča da će ozonska rupa obuhvatati celo Sredozemlje su.. onako baš novinske..

Živi bili pa ne daj bože videli tj. osetili, ali čisto sumljam da će njene granice preći skandinavsku oblast.