Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Shelf cloud - Zaječar 03.06.2011.  (Pročitano 3067 puta)

Van mreže ocelot

• Starost: 35
Shelf cloud - Zaječar 03.06.2011.
« poslato: 10. Jun 2011. u 01:34 »
posto zbog odredjenih "tehnickih problema" nisam u mogucnosti da sa svojim materijalom napravim reportazu okacicu vam slike koje je jedan moj poznanik slikao
ipak je nedelju dana proslo od ovog nevremena, a ne bih da postane bajato

proslog petka je jos oko 19h prema istoku bio uocen ogroman Cb, ali buduci da je iznad samog grada bilo potpuno vedro mnoge je iznenadilo ono sto je usledilo (sudeci po reakcijama ljudi na ulici)  :)
oko 20h oblak vec polako prilazi, ocigledno da je prelaskom iz rumunije u bugarsku dodatno ojacao jer se na radaru kretao brze, a i greskom sam prvo pomislio da nije u pitanju shelf cloud

radarski snimak

na zalost, drugar nije primetio oblak na vreme tako da nije slikao kako oblak prilazi (ne mogu da zamislim koliko bi bile mocne fotke posto mu pogled puca bas prema bugarskoj na istoku, ali evo kako je izgledalo kada je prvi deo oblaka prosao

kao sto se primecuje kisa je dosta kasno pocela da pada iako je oblak vec bio iznad celog grada

fotke: Dejan Sibic
« Poslednja izmena: 10. Jun 2011. u 01:48 ocelot »

Van mreže ocelot

Odg: Shelf cloud - Zaječar 03.06.2011.
« Odgovor #1 poslato: 10. Jun 2011. u 01:37 »
nadam se da cu u toku sledece nedelje postaviti svoje slike posto sam slikao dok je shelf cloud prilazio i zaista je mocno izgledao, ali samo nevreme nije bilo toliko strasno iako sam mislio da ce padati grad zbog visine oblaka

ovaj oblak cu pamtiti kao najmracniji do sada, stvarno je bilo sve ovako crno kao na slikama
« Poslednja izmena: 10. Jun 2011. u 01:50 ocelot »

Van mreže pavlovic

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #2 poslato: 10. Jun 2011. u 03:37 »
Deluje baš opako! Nadam se da će uskoro biti i tvojih slika dolazećeg shelfa!

Tu noć sam pričao sa komšinicom terasa do terase, koja je malo ovde, malo u Boru, malo u Vražogrncu, javili joj da je i u Boru bilo veselo.

Van mreže ocelot

« Odgovor #3 poslato: 10. Jun 2011. u 20:18 »
jaci deo oblaka je prosao severnije od mene tako da je u boru verovatno bilo malo snaznije nevreme nego ovde

u ponedeljak stizu i moje fotke :)

Van mreže Zika

• Starost: 29
  • student meteorologije u Novom Sadu
« Odgovor #4 poslato: 10. Jun 2011. u 21:25 »
Strava slike!!!  :selam: :selam: :selam:
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #5 poslato: 13. Jun 2011. u 17:41 »
Nije mi jasno kako mi je promakla ova reportaža?  :o
Stvarno super izgleda ... šteta što slike nisu napravljene sa boljim digitalcem!

Van mreže ocelot

« Odgovor #6 poslato: 15. Jun 2011. u 03:50 »
evo i mojih slika, izvinite što ih sa ovolikim zakašnjenjem kačim  :redface:

u ovom trenutku je baš bilo mirno vreme, ali onaj ko prati radar zna šta odande viri :) oblak je na ovoj slici još uvek iznad rumunije

oko 20h prelazi iznad bugarske i sve opasnije izgleda

ljudi na ulici su tek sada počeli da primećuju šta se sprema, dok sam slikao čuo sam nekog kako kaže ono čuveno "vau, stiže apokalipsa!"  :D

ostale slike mi nisu lepo ispale zbog mraka koji je ovaj oblak napravio, ali sve to ima na fotkama u mom prvom postu

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #7 poslato: 15. Jun 2011. u 07:08 »
odlično zabeleženo komšija!

Van mreže freeze

• **
« Odgovor #8 poslato: 15. Jun 2011. u 09:47 »
Odlično!

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #9 poslato: 15. Jun 2011. u 11:24 »
Stvarno moćan šelf! :o Šteta što slike nisu malo boljeg kvaliteta, ali u svakom slučaju odlično propraćeno! ;)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.1mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Boki

• **
« Odgovor #10 poslato: 15. Jun 2011. u 13:52 »
Ja sam ucio da ovako opasni oblaci najcesce dolaze sa zapada, severozapada, retko i sa juga jugozapada, ali ne i sa istoka. Ali ocigledno je da poslednjih godina nema vise pravila... :neznam:
Ma kakvav shelf cloud, meni ovo deluje na pravu pravcatu superceliju :-[ zaista strasno izgleda, kao da smak sveta dolazi.. :o :popcorn:

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #11 poslato: 15. Jun 2011. u 14:03 »
Ja sam ucio da ovako opasni oblaci najcesce dolaze sa zapada, severozapada, retko i sa juga jugozapada, ali ne i sa istoka. Ali ocigledno je da poslednjih godina nema vise pravila... :neznam:

Ima dosta istine u tome što kažeš. Formiranju ovakvih oblaka pogoduju oblasti ravnica ili brdovitih predjela, bez većih planina. Jer, kao što je i logično, čim bi oblak ovakve formacije naišao na značajniju orografsku prepreku, deformisao bi se, i to više ne bi bio šelf. Ako pogledaš geografski položaj Zaječara ili Negotinske krajine sjevernije, veća je vjerovatnoća da takvi oblaci dođu sa istoka (gdje je Vlaška nizija), nego sa zapada (gdje je prostrani planinski vijenac). Što i nije slučaj za ostatak Srbije.
Inače, arcus oblaci mogu, ali ne moraju biti vezani za superćelijske oblake. Vrlo često prate linijske nestabilnosti, što je, sudeći po radarskom snimku, ovo bio slučaj.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.1mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #12 poslato: 15. Jun 2011. u 15:23 »
Vauuu koji oblaci ... kako moćno izgledaju!  :sos:

Van mreže ocelot

« Odgovor #13 poslato: 15. Jun 2011. u 15:44 »
tako je boki, ovako nešto najčešće dolazi sa severozapada što je i ovde slučaj bez obzira na planine ispred, ali kao što miloš kaže, čim ima ovakvih uslova iznad vlaške nizije onda imamo ovu situaciju s tim što se to malo ređe dešava jer istočno strujanje nije tako često

ovaj oblak se naravno smirio čim je došao do planina iza bora i nakon toga je nestao sa radarskog snimka

Van mreže ocelot

« Odgovor #14 poslato: 15. Jun 2011. u 20:38 »
i kratak video snimak za kraj

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=pkrJSSGGWws" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=pkrJSSGGWws</a>