Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: 28 maj 2011. Nevreme u Ljigu  (Pročitano 2476 puta)

Van mreže Milos

• *
  • Starost: 37
28 maj 2011. Nevreme u Ljigu
« poslato: 14. Jun 2011. u 13:34 »
Sa malim zakasnjenjem slike stete od nevremena u Ljigu koje sam dobio od kolege Jovicica (jaka faca). Slike su uglavnom napravljene dan posle tj 29. maja 2011.

Snimci:
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=gP0vDB-0Vao" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=gP0vDB-0Vao</a>
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=08-Kj3j6ViE" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=08-Kj3j6ViE</a>
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=TPV1yDA_KBE" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=TPV1yDA_KBE</a>

RTS: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/57/Srbija+danas/899834/Poplave+u+Ljigu+.html

Van mreže freeze

• **
Odg: 28 maj 2011. Nevreme u Ljigu
« Odgovor #1 poslato: 14. Jun 2011. u 13:59 »
Strašno! :o :o Priroda još jednom pokazala svoju prevrtljivu i nepredvidljivu ćud.

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #2 poslato: 14. Jun 2011. u 15:29 »
Strašno! Šta to bi sa traktorom?  :o

Van mreže ocelot

• Starost: 35
« Odgovor #3 poslato: 15. Jun 2011. u 03:17 »
prvi put vidim koliku je štetu nanela ta oluja i nisam očekivao da je u ovolikim razmerama bilo

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #4 poslato: 24. Jun 2011. u 15:54 »
Stižu i podaci o količini padavina iz ovog kraja. Odabraću samo ineteresantne podatke, kada je količina bila preko 30 mm, kako bi videli prostorne razmere ovog nevremena. Pa da vidimo.

Valjevo 36.8
Mratišić 36.6
Osečenica 75.5
Brežđe 74.1
Ub 37.4
Mionica 39.9
Struganik 58.5
Ljig 74.0
Prkosava 41.5
Dudovica 61.5
Štavica 65.4
Sibnica 36.5
Rudovci 42.5

Ali i ovo je interesantno, u Podunavlju. Suvodol kod Smedereva 81.3 mm. Kusadak je imao 34.0, Velika Krsna 43.9, Azanja 40.9. Da podsetim, Smederevska Palanka je imala svega 9.1 mm.

Podai još nisu kompletni. Čekam da mi stigne izveštaj za Rudnik i taj kraj južno od prevoja Rudnik. Prema mojim procenama, tamo je palo čudo. No, videćemo.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže tamnavac

• *
« Odgovor #5 poslato: 24. Jun 2011. u 16:24 »
ptprince,  secas li se sta rekose tada iz Valjeva da je u Ljigu palo 36mm kise, kada sam izrazio sumnju u verodostojnost te njihove informacije, jer ta kolicina nije mogla izazvati onakav potop u Ljigu, pokazalo se da njima su samo veci gradovi i njihove merne stanice validne za prve informacije sto nema veze sa okolnim mestima, a pogotovo sto od Ljiga do Valjeva ima i vazdusnom linijom vise od 30 km.......Hvala na ovim informacijama!

Van mreže Stefan Valjevo

• **
  • Starost: 37
« Odgovor #6 poslato: 24. Jun 2011. u 21:35 »
Tako su rekli i 19. juna prošle godine, kada je u Valjevu bio potop i nezapamćen grad, da je palo 24 l, a ustvari je palo 43 l.

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #7 poslato: 25. Jun 2011. u 08:45 »
Tako su rekli i 19. juna prošle godine, kada je u Valjevu bio potop i nezapamćen grad, da je palo 24 l, a ustvari je palo 43 l.
Oprezno sa ovakvim procenama ... imam prijatelja koji je udaljen nepunih 1km od mene, a u kišomeru često bude poprilična razlika u padavinama! Ne kažem da nije istina ovo što si napisao, samo treba biti oprezan kada je količina padavina u pitanju. Mi smo nekoliko puta imali razliku u padavinama od 4-5mm na nekih 15-ak mm ... što nije malo!

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #8 poslato: 27. Jun 2011. u 09:30 »
ptprince,  secas li se sta rekose tada iz Valjeva da je u Ljigu palo 36mm kise, kada sam izrazio sumnju u verodostojnost te njihove informacije, jer ta kolicina nije mogla izazvati onakav potop u Ljigu, pokazalo se da njima su samo veci gradovi i njihove merne stanice validne za prve informacije sto nema veze sa okolnim mestima, a pogotovo sto od Ljiga do Valjeva ima i vazdusnom linijom vise od 30 km.......Hvala na ovim informacijama!

Da, sećam se. Samo, mislim da se podatak odnosio na samo Valjevo, a ne na Ljig.
S druge strane, ja sam nešto kao cenio da je najviše kiše bilo na severnoj strani Rudnika, jer su bujice bile baš gadne, a odatle može čudo da se sjuri. Još uvek čekam taj deo podataka, odnosno bukmarkujem u glavi.

Oprezno sa ovakvim procenama ... imam prijatelja koji je udaljen nepunih 1km od mene, a u kišomeru često bude poprilična razlika u padavinama! Ne kažem da nije istina ovo što si napisao, samo treba biti oprezan kada je količina padavina u pitanju. Mi smo nekoliko puta imali razliku u padavinama od 4-5mm na nekih 15-ak mm ... što nije malo!

Tako je, Ljubiša. Uvek navodim primer Košutnjaka i Trošarine od pre dve godine, kada je na Košutnjaku palo nekih 0.6 mm, a na Trošarini 75 mm. Rastojanje je oko 4-5 km vazdušnom linijom.

Međutim, imajući u vidu da je velika količina padavina (preko 50 mm) zahvatila jedno šire područje, nisam siguran da možemo da očekujemo takva iznenađenja. Mada... ko zna. Uzećemo podatke u obzir, jer bolje od toga nemamo.

Nadam se da su se Ljižani makar malo oporavili od ove pošasti od pre mesec dana.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...