ptprince, secas li se sta rekose tada iz Valjeva da je u Ljigu palo 36mm kise, kada sam izrazio sumnju u verodostojnost te njihove informacije, jer ta kolicina nije mogla izazvati onakav potop u Ljigu, pokazalo se da njima su samo veci gradovi i njihove merne stanice validne za prve informacije sto nema veze sa okolnim mestima, a pogotovo sto od Ljiga do Valjeva ima i vazdusnom linijom vise od 30 km.......Hvala na ovim informacijama!
Da, sećam se. Samo, mislim da se podatak odnosio na samo Valjevo, a ne na Ljig.
S druge strane, ja sam nešto kao cenio da je najviše kiše bilo na severnoj strani Rudnika, jer su bujice bile baš gadne, a odatle može čudo da se sjuri. Još uvek čekam taj deo podataka, odnosno bukmarkujem u glavi.
Tako su rekli i 19. juna prošle godine, kada je u Valjevu bio potop i nezapamćen grad, da je palo 24 l, a ustvari je palo 43 l.
Oprezno sa ovakvim procenama ... imam prijatelja koji je udaljen nepunih 1km od mene, a u kišomeru često bude poprilična razlika u padavinama! Ne kažem da nije istina ovo što si napisao, samo treba biti oprezan kada je količina padavina u pitanju. Mi smo nekoliko puta imali razliku u padavinama od 4-5mm na nekih 15-ak mm ... što nije malo!
Tako je, Ljubiša. Uvek navodim primer Košutnjaka i Trošarine od pre dve godine, kada je na Košutnjaku palo nekih 0.6 mm, a na Trošarini 75 mm. Rastojanje je oko 4-5 km vazdušnom linijom.
Međutim, imajući u vidu da je velika količina padavina (preko 50 mm) zahvatila jedno šire područje, nisam siguran da možemo da očekujemo takva iznenađenja. Mada... ko zna. Uzećemo podatke u obzir, jer bolje od toga nemamo.
Nadam se da su se Ljižani makar malo oporavili od ove pošasti od pre mesec dana.