Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Meteorološki istrumenti  (Pročitano 4444 puta)

Van mreže pmale

• *
  • Starost: 34
Meteorološki istrumenti
« poslato: 19. Decembar 2010. u 14:50 »
Ljudi gde mogu kupiti (poželjno u NS) provereno dobru( ne kineska!) opremu za merenje temperature, vlažnost vazduha,pritisak..............? Pošto još nisam imao merenja na faksu, može neko da mi pojasni kako da na najednostavniji nacin uradim sebi malu meteorološku kućicu (mislim na onu drvenu kućicu u kojoj su smesteni istrumenti). Pre svega mislim kako da je postavim, gde (ladovina,sunce,na otvorenom-zatvorenom prostoru) veličina ....itd. :sunce

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
Odg: Meteorološki istrumenti
« Odgovor #1 poslato: 19. Decembar 2010. u 15:43 »
Ako studiras u Beogradu, na tom predmetu neces nauciti kako da napravis svoj meteoroloski zaklon.Mozda naucis samo koje uslove mora da ispunjava i to je to... :D

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #2 poslato: 19. Decembar 2010. u 15:48 »
pmale, najlakše od svega ovoga ćeš napraviti meteorološku kućicu ili meteorološki zaklon. :)
Kod nas je vrlo teško naći dobre analogne instrumente, ali evo http://www.serbianmeteo.com/smf/index.php/topic,1152.0.html ovde skromnih informacija o mogućoj nabavci u nas pa još i u NS-u. Da li si razmišlajo o nabavci automatske stanice koje par nas ovde na forumu ima i vrlo dorbro su se pokazale što se tiče tačnosti podataka a i lakše je pratiti promenu podataka jer sve to može da se beleži na računaru.
Ovde možeš naći informacije o izradi meteorološkog zaklona http://www.serbianmeteo.com/smf/index.php/topic,1902.0.html
postavljenje zaklona je na 2m na travnatoj površini ako je moguće što dalje od kuća, drveća, i bilo kakvih drugih objekata.

Van mreže pmale

• *
« Odgovor #3 poslato: 19. Decembar 2010. u 18:06 »
Ako studiras u Beogradu, na tom predmetu neces nauciti kako da napravis svoj meteoroloski zaklon.Mozda naucis samo koje uslove mora da ispunjava i to je to... :D
u NS

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #4 poslato: 20. Decembar 2010. u 16:06 »
Onda si fizicar-meteorolog, ali po svemu sudeci vise fizicar nego meteorolog.Neko mi rece da bas u praksi nema puno meteorologa iz NS-a.Oni svi na kraju zavrse po skolama jer ih tamo usisaju(deficitarna struka) :D

Van mreže pmale

• *
« Odgovor #5 poslato: 21. Decembar 2010. u 23:48 »
Onda si fizicar-meteorolog, ali po svemu sudeci vise fizicar nego meteorolog.Neko mi rece da bas u praksi nema puno meteorologa iz NS-a.Oni svi na kraju zavrse po skolama jer ih tamo usisaju(deficitarna struka) :D
e vidis ja cu istrajati i postacu pravi meteorolog, a fizika ce biti moja sporedna struka :)

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #6 poslato: 22. Decembar 2010. u 00:11 »
Srecno na tom putu! :D

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #7 poslato: 22. Decembar 2010. u 09:26 »
e vidis ja cu istrajati i postacu pravi meteorolog, a fizika ce biti moja sporedna struka :)

Budi meteorolog. Time ćeš postati i fizičar, ali fizičar atmosfere.
Kada to shvatiš, već si na putu da to i postaneš. To je lekcija No. 1.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #8 poslato: 23. Decembar 2010. u 16:33 »
Da, a atmosfera je uzasno teska sredina.Nema to kao u fizici izvode se zakoni, pa tamo sve lepo funkcionise i super rezultati, uglavnom sredjeni i ne previse dugacki.
Svi njihovi eksperimenti i teorija u vezi sa tim je u ogranicenim sudovima i prostorima(uglavnom).

Dodjes do atmosfere, a ono jedna ogromna gasna sredina, koja je pritom stisljiva, pa jos u rotirajucem sistemu.Eto zabave.Ukljuci se i trenje i turbulencija, eto muke....
Malo je reci fizicar atmosfere, iako je to mozda najblizi opis ove struke.

Van mreže Mili-CQ

• **
  • Starost: 39
storm spotter/chaser

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #10 poslato: 27. Jun 2011. u 09:21 »
To je termohigrograf.
Kome treba savet, neka pita Srbu.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...