Generalno gledano, ova sezona je za zaborav, naročito kad je Beograd u pitanju. Poslednju reportažu sam napravio još u maju, a od tada sve što sam uslikao zanimljivo bi se jedva moglo skupiti u jednoj reportaži.
Nije ni u Baru bila mnogo bolja situacija, doduše ovdje je normalno da jača nevremena budu tek u septembru.
Sinoć se nakupilo dovoljno za reportažu. Iako nisam prezadovoljan slikama, volio bih da ostane ovjekovječeno.
Od ovoga ciklona su se crtale nenormalne količine kiše (uglavnom 100-200mm u četvrtak i petak), ali je poznato da jugoistočno strujanje ne donosi ovim krajevima velike padavine i palo je svega 30mm do petka uveče. Položaj ciklona u petak popodne:
Za petak uveče i noć između petka i subote su se crtale jake nestabilnosti, a i strujanje je okrenulo na južno, pa sam znao da može biti nešto konkretnije. I ESTOFEX je namirisao mogućnost jačih nevremena ovamo:
Uveče oko 20h počinje da sijeva iznad otvorenog mora. U nedostatku radarskih snimaka, poslužiće i munjobrojač:
Dolazim na lokaciju sa otvorenim pogledom ja jugu i počinje lov oko 21.30h:
Jasno su se vidjele "šelfolike" formacije, prelijepo su izgledali oblaci obasjani munjama:
Kreću sve bliže:
Morao sam da bježim jer se primicao pljusak kome su prethodili jaki udari vjetra, što se moglo naslutiti na osnovu arcusnih formacija.
Kasnije u toku noći su bila još dva naleta jakih kratkotrajnih pljuskova sa gradom i mnogo grmljavine.
Ne pamtim kad sam se zadnji put naslušao toliko grmljavine. U nekim periodima je sijevalo svake sekunde, uz grmljavinu koja se čula kao konstantno brujanje.
Nažalost, baza oblaka je bila nisko, pa se nisu vidjele munje, samo blicanje u oblaku, a kad se već primaklo, bilo je rizično išta pokušati...
Jadran je bio veoma aktivan ove noći:
Na kraju se iz tri naleta sakupilo 25mm kiše. Sa 54mm u tri dana od ovog ciklona, prekinut je niz od više od tri mjeseca bez ozbiljnijih padavina i krenula je da se oporavlja priroda.