Na CROMETEO forumu sam pisao o ovome, kao i na portalu, a i Ptprinc je to sasvim kratko i jasno objasnio-jednostavno čovek se razume u to. Tamo sam sve detaljno objasnio, medjutim neki ljudi su tamo ubedjeni u suprotno. Dakle, po njihovom mišljenju ce čestice koje dolaze sa Sunca uticati na klimu, jer su tako "naučnici" rekli, pardon "znanstvenici". Kada sam opet sve lepo obrazložio i napisao da se ne može verovati takvim "naučnicima", jedan od njih mi je rekao da serem. Misleci: "ma šta ti mali znaš". E baš zato je takvim ljudima i džabe davati argumente, jer se ne razumeju u tu temu, a što je najbitnije ne vole leto, vec-zimu. I to govore samo kako bi opravdali priču o "globalnom zagrevanju".
Sve je više tekstova u medijima da nam sledi globalno zahlađenje, jer se Sunčeva aktivnost smanjuje,ali...
Pa, ja ću opet reći
NE, kao i za globalno zagrevanje. Postavlja se logično pitanje kako Sunčeve pege utiču na klimu, kada one ne ispuštaju toplotni spektar zračenja? U oblasti pege postoji intenzivno magnetno polje, magnetne indukcije do 0,4T, čije se linije sile ponekad vide gotovo materijalizovane u Sunčevoj plazmi na snimcima pega u vodonikovoj liniji. Dakle, mi ovo što vidimo sa Zemlje nije tako. Ovako, Sunce nam se, gledajući u njega čini kao mala lopta koja nas mazi svojim toplim zracima. Zamislite da imamo rendgenske oči, pa ne bi ni približno Sunce tako izgledalo, više bi ličilo na razjarenog tigra. Na rubu Sunca se za vreme pomračenja ili pomoću specijalnih uređaja ove erupcije vide kao narandžasti oblaci usijanog gasa koji se iz hromosfere izbacuje u koronu, dostižući visine od nekoliko stotitana hiljada kilometara. Zastrašujuće, a? Te protuberance se manifestuju kao naglo, kratkotrajno pojačanje zračenja u velikom opsegu talasnih dužina. U oblasti erupcije nastaje veliko sabijanje gasova usled uticaja magnetskih sila. Zbog toga temperatura gasa naglo poraste i dolazi do zračenja velike količine energije u opsegu gama zraka do radio-talasa i do izbacivanja naelektrisanih čestica, protona, elektrona i drugih čestica raznih vrednosti energije u okolni prostor, e pa to je
Sunčev vetar[/b]. Kada te čestice stignu do Zemlje, neće izazvati globalno zagrevanje nikako, već polarnu svetlost, jonosferske i magnetske bure i dr. efekte. Kako se sve ovo odigrava? Svakako je važno da su Zemljina jonosfera i ozonosfera obrazovane delovanjem Sunčevog zračenja, pa su i veoma podložne svim njegovim promenama. Ultraljubičasto zračenje Sunca apsorbuju molekuli kiseonika, raspadajući se na atomski kiseonik od kojeg se zatim formira ozon (hemija umešala prste). To je nestabilan molekul, koji se raspada sudarima i fotodisocijacijom, a i pod delovanjem teških molekula koje čovek stvara u industriji (eto ga uticaj čoveka na Zemlju). Pod uticajem Sunčevog zračenja stvaraju se u gornjim slojevima atmosfere slobodni elektroni, koji obrazuju sloj
jonosferu. U ovom sloju se apsorbuje Sunčevo zračenje na talasnim dužinama manjim od 200nm. Kada s naelektrisane čestice i zračenje, nastale Sunčevim erupcijama stignu u jonosferu, gustina naelektrisanih čestica se menja i to izaziva čitav niz pojava koje se manifestuju kao iznenadno pojačavanje i slabljenje emisija na radio-ferkvencijama. Ove pojave su iznenadni jonosferski poremećaji. Sunčeve erpcije izazivaju i magnetske bure i druge poremećaje u Zemljinom magnetizmu, kao i pojavu
polarne svetlosti. To je svetlljenje gornjih slojeva atmosfere od 80-1000 km usled sudarnih procesa u razređenom vazduhu. Nastaje pod uticajem brzih elektrona i protona, koji stižu sa Sunca. Uzajamno dejstvo Sunčevog vetra i magnetnog polja Zemlje dovodi do povećanja koncentracije naelektrisanii čestica, i to naročito oko polova, gde su i pojave polarne svetlosti najčesće. Sudar brzih elektrona i protona sa molekulima kiseonika i azota dovodi ih u pobuđeno stanje, pa oni zrače višak energije, i to: molekuli kiseonika u zelenoj i crvenoj, a molekuli azota u ljubičastoj oblasti spektra. Dakle, klima se neće promeniti ako se Sunce malo razgoropadi, jer to nije toplotni spektar zračenja, bolje se plašite da ne ostanete bez struje.