Evo i od mene da ne ostane nezabeleženo.
Dakle,nakon dosta visoke oblačnosti tokom jutra,prepodneva i sredine dana,popodne se konačno razvedrilo.Bilo je nekih razvoja i sredinom dana ka jugu,ali sve to bilo slabašno.
Dosta Sunca popodne pogodovalo je razvoju oblaka,pa se jugozapad i zapad Srbije sve više punio kumulusima i Cb-ovima.Dok su sve oči bile uprte u moćan oblak u okolini Užica i Čačka,jugozapadno iznad planina Radočelo i Čemerno takođe je jačala oblačnost.Nažalost,strujanje je bilo nepovoljno i čak je delovalo kako sve to stoji u mestu,u daljini severozapadno od mene:
Bilo je lepih formacija i iz tog oblaka,nešto poput slabašnog Shelf cloud-a,ali ovde drveće smeta:
Međutim,sa zapada uočavam strukturno jedan vrlo neobičan oblak:
Sve je bliži i bliži,sve bolje formacije:
:o
:o :o :o (obratite pažnju na ovu zeleno-belu liniju iznad oblaka)
Odjednom gromovi počinju da udaraju na kraju ovog oblaka...za samo 5-6 minuta oblak se toliko razvio da je počeo da grmi i seva gotovo neprestano:
Bilo je jezivo,neverovatno mračno nebo,dunuo je pojačan vetar uz spektakularne formacije u oblacima...nažalost,pucalo je vrlo blizu kuće tako da nisam smeo više slikati.
Ostaje samo žal za time što me oblak nije zahvatio...ali šta da se radi...s obzirom kakvo je strujanje bilo i ovo je premija !