Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Superćelija opet u Mladenovcu i okolini  (Pročitano 2515 puta)

Van mreže zec

Superćelija opet u Mladenovcu i okolini
« poslato: 26. Maj 2013. u 19:08 »
I danas je Mladenovac i okolinu pogodila treca supercelijska oluja u poslednjih nedelju dana.
U poslepodnevnim satima sa severozapada je stigao jak oblak koji je razvio rotirajuci region-mezociklon.
Kao i juče, bilo je pojave funnel -a, a po prelasku mezociklona usledio je olujni vetar sa gradom i pljuskom.
Jaka padavinska zona je protutnjala severnije od grada gde opet ima štete.
Bilo je dosta udara groma, a oko mezociklona je dosta sevalo u oblacima, sve je pratila jaka tutnjava.
U gradu sem polomljenih grana i opalog lisca vecih steta nema, u nekim delovima grada je bilo i poplava, zbog zapušenja.

Mezociklon...

Ovde se na vrhu slike vidi funnel koji je jako rotirao iz baze mezociklona.

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
Odg: Superćelija opet u Mladenovcu i okolini
« Odgovor #1 poslato: 26. Maj 2013. u 21:01 »
Sviđa mi se reportaža, baš lepi oblaci.
Ovde se na vrhu slike vidi funnel koji je jako rotirao iz baze mezociklona.

Nije mi samo jasno što ga nisi lepo slikao, ipak takve pojave nisu svakodnevne! :-\

Van mreže zec

« Odgovor #2 poslato: 26. Maj 2013. u 21:16 »
^^
Hvala!

Ma, razlog je glup. Nisam mogao više da otvorim krovni prozor, jer na njemu stoji zavesa. Da bih ga skroz otvorio morao bih da skinem vitražice na kojima su zavese okačene. Te zavese me tako nerviraju, jer ne vidim šta se iznad zbiva. :(

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #3 poslato: 26. Maj 2013. u 21:21 »
E jbg ... šteta! Znam kako je ... takve stvari me baš nerviraju ... uvek je najzanimljivije tamo gde ima neka prepreka! >:(

Van mreže zec

« Odgovor #4 poslato: 26. Maj 2013. u 21:30 »
Bice još prilika!

OFF:
Ne znam da li je Pavlovic na ESWD prijavio ove funnel -e od juče. Ovaj skroz levo je imao najveci potencijal da postane tornado.

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #5 poslato: 26. Maj 2013. u 21:53 »
Za razliku od juče kada su pri prelasku mezociklona počela da padaju jaja od kokoške, danas su pri prelasku mezociklona padali orasi uz strašan, ledeni vetar.

Gde (se) ima, tu se i rasipa  :rofl:  -prvo padaju kokošija jaja a danas orasi  ;)
Šalu na stranu, žao mi je zbog štete koja je sigurno značajna  :(

Zeko  ;) -odlične reportaže i juče i danas  :super:

Van mreže Zika

• Starost: 29
  • student meteorologije u Novom Sadu
« Odgovor #6 poslato: 26. Maj 2013. u 23:53 »
Another good one!  :first:
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina

Van mreže ocelot

• Starost: 35
« Odgovor #7 poslato: 27. Maj 2013. u 00:14 »
strašni oblaci, baš je bilo akcije :)

Van mreže zec

« Odgovor #8 poslato: 27. Maj 2013. u 18:21 »
Хвала свима још једном. :D
Штета ће се санирати, најбитније је то да сам усликао ово чудовиште. :D

Van mreže freeze

• **
« Odgovor #9 poslato: 29. Maj 2013. u 22:19 »
E bas mi je zao sto nisi imao bolji foto aparat, steta za tako dobre formacije, ali dobro. Pohvala za trud. Samo napred!  :super:

Van mreže gabesz20

• Počasni član
  • Starost: 39
« Odgovor #10 poslato: 29. Maj 2013. u 22:30 »
Super,mislim oblaci, samo bih te zamolio kada su ovakve interesantne situacije probaj naci neki otvoren teren da se malo udajis od zgrada i kuca...super bi bilo videti ovakve pojave kako se priblizavaju na otvorenom terenu, tada bi se mogli prepoznati sve karakteristike supercelije...
Samo napred, i uzivaj u ovakvim pojama, nazalost medutim ovakve stvari donose i stetu ljudima, ali sta je tu je protiv toga se nemoze.

Van mreže zec

« Odgovor #11 poslato: 29. Maj 2013. u 22:52 »
Хвала! :)
Могао сам да позајмим фотоапарат од мојих, али нисам уопште очекивао овакав развој поготово што је дан пре ове прошла суперћелија са дивовским фунелима. Али ипак се поновила, а ја само усликао са мобилним пар слика, даље нисам могао од ветра који је био изузетно јак.

Сада баш размишљам да ли постоји овде нека чистина...постоји, али пет километара одавде, на њивама, али нема нигде заклона. Тако да ми је са зграде најбољи поглед. :(

Van mreže freeze

• **
« Odgovor #12 poslato: 30. Maj 2013. u 17:23 »
Predjes Seravu, pa kod nove crkve mislim da bi trebalo da je tu dobar pogled, ne bi trebalo da ti daleko od centra, koliko vidim ti si u centru u blizini pijace. :) Obavezno next time aparat os tvojih i udri. Funneli nisu bas cesti u Srbiji.