Ova sezona je barem do sada bila najdosadnija od kad sam u Beogradu. Doduše, to je sve relativno. Nije bilo toliko dugih perioda stabilnog vremena. Ako se uzme u obzir cijela Srbija i okolne zemlje, nije ove godine bilo ništa manje nestabilnosti i jakih oluja nego prethodnih. Problem je što ove godine sve konkretnije zaobilazi Beograd, evo do sada je bila samo jedna jedina oluja i jedan jedini dan vrijedan reportaže.
Ne znam da li je problem u tome što je bilo previše nestabilnih dana sa sjeveroistočnim strujanjem, a premalo sa jugozapadnim. Mada, ove godine je Beograd loše prošao i kod mnogih situacija sa povoljnim jugozapadnim strujanjem, koje su obećavale.
Period nestabilnog vremena u ovom mjesecu je počeo još prije nedjelju dana. Usljed visinskog ciklona koji nije mnogo mijenjao položaj, uspostavilo se sjeverostočno i istočno strujanje po visini, danima. Nestabilnosti je bilo u većem dijelu zemlje, ponegdje i jakih nevremena. Gotovo svuda je barem jednog dana bilo konkretnog pljuska ako ništa više, ali Beograd je sve zaobilazilo, barem centar grada.
Ipak, u nekoliko dana je bilo jako zanimljivo pratiti razvoj situacije, nakupilo se tu i previše slika. Tako da i pored toga što nije bilo konkretnijih dešavanja, odlučih da objavim ovu reportažu. Kad sam se već toliko potrudio da sve ovo propratim i ovjekovječim, žao bi mi bilo da slike ostanu zaboravljene u aktuelnim.
5. jula u petak je počeo period nestabilnog vremena. Bilo je razvoja u okolini Beograda, pljuskova na širem području grada. Jači pljusak je zahvatio Novi Beograd, u centru je samo malo pljusnulo i zabilježena je jedva mjerljiva količina kiše. Nisam ništa slikao, jer nisam bio kući. Sutradan je u široj okolini Beograda bilo stabilno.
Prvi dan vrijedan pomena je bio
7. jul kada se višećelijska nestabilnost primicala sa istoka:
Sjeverni dio ovoga što vidimo na radarskom snimku se ubrzo raspao, a južni dio je oslabio i prošao južnije od mene donijevši pljusak sa dosta grmljavine južnim dijelovima grada. Par munja je tu uletjelo, teško je uslikati dnevne:
Kod mene nakon svega samo slaba do umjerena kiša:
Uveče se stabilizovalo:
Sutradan ponovo nije bilo zanimljivosti, ali ni 9. jul nije donio ništa posebno u okolini Beograda. Ipak, bilo je jako lijepih Cb-ova u daljini na jugozapadu:
Mutilo se i ka istoku, ovi oblaci su donijeli pljuskove sjevernim dijelovima grada:
Najzanimljiviji dan u nizu bio je jučerašnji,
10. jul. I ovoga puta je naravno nevrijeme promašilo Beograd, ali bilo je jako blizu i bilo je zanimljivo za praćenje. Tokom dana je bilo dosta lijepih stacionarnih Cb-ova ka jugu:
Oko 19.30h uveče je odjednom počelo da se muti, buknuli razvoji na sve strane. Strujanje je bilo haotično, mada je bilo pretežno sjeverno po visini. Oblaci su bujali nad Beogradom, a jačali južnije i istočnije.
Maksimalan odraz južno od Beograda:
Još nekoliko sati sam u Beogradu ovoga jula i ostaje da vidimo mogu li naredni sati donijeti konačno barem konkretniji pljusak ovamo.