Vreme je da se sve što se dešavalo ovih dana arhivira u jednu temu -)
23. JunU večernjim satima atmosfera u Timočkoj Krajni se probudila, istočno od Paraćina su počeli da se razvijaju oblaci koji su jačali ka istoku
Prvi oblak se formirao negde kod planine Tupižnica i neverovatnom brzinom razvijao, prošao je između Knjaževca i Zaječara
Nemam nikakve informacije o bilo kakvoj šteti tako da nisam siguran da li je bilo grada
sa moje terase je to izgledalo ovako
grmljavina koju je uhvatio lightningmaps.org
razvoji su se nastavili dalje, sličnom putanjom je prošao još jedan oblak uz dosta manje munja.. kod mene je pala kratkotrajna kiša
24. Junnajava ESTOFEX-a
Kreću razvoji u centralnoj Srbiji, ovde su takođe cumulusi sve veći i tamniji
Kod mene se oko 15h razduvao vetar, a oblaci postali sve zanimljiviji
Dobijamo informacije da se superćelija kreće od Ivanjice preko Kruševca i dalje ka Nišu i Aleksincu
Još jedan "vozić" se formira i ide ka Knjaževcu gde je Boce dočekao munje, od mene je taj oblak izgledao ovako
radar u tim trenucima
zatim su usledile dve ture kiše uz retku grmljavinu, svi jači oblaci su nastavili dalje ka Bugarskoj, a sunce je polako zasijalo pred zalazak
od Šapca do Vršca se pridveče formira zanimljiva linija nestabilnosti sa vrlo visokim cumulunimbusima koji se vide čak kod mene
25. Junnajava ESTOFEX-a
Dan počinje uz slojastu oblačnost, forumaši već gube poslednju nadu, ali sam nekako bio siguran da će kasnije sve od jednom da krene što se naravno i desilo
Polako je počelo da se menja nebo i iznad Zaječara, ali je ispred ovog sistema iznenada krenuo da se formira nov oblak u okolini Bora, vide se kišne zavese i pojačava se vetar.. zatim je usledio i pljusak
Oko 20h front iz centralne Srbije stiže i do mene
Nikakvih padavina nije bilo, ali snažan vetar nije izostao.. Nije bilo većih posledica sem manjih grana na ulicama, sa zgrade preko puta su leteli veliki komadi lima na sve strane, ali treba uzeti u obzir da su na toj zgradi radovi bili u toku
Onda je od ponoći usledila nova žurka
Nekoliko tura žestokog pljuska i konstantne grmljavine koja je trajala sve do svitanja
Padavine nisu stale, samo se menjao intezitet kako su oblaci nailazili
Od tolike količine padavina ulice su bile poplavljene neko vreme
26. Junnajava ESTOFEX-a
Pretežno sunčano i jako prijatno vreme tokom celog dana.. predveče kreću prve najave
Oko 23h kreće akcija kada se na potezu od Aleksinca do Zaječara formira linija oblačnosti
Ponovo konstantne padavine uz umerenu grmljavinu koja je sve jača, par puta je žestoko puklo negde u gradu
Svi oblaci koji su nastali ovde dalje su jačali ka Bugarskoj i Rumuniji gde je lightningmaps.org poludeo od brojanja munja
Ovaj vozić je trajao do 3h kada je stigao oblak koji je tokom noći naneo štetu u Crnoj Gori i Sjenici, ovde je već dosta oslabio i od njega je ostala samo umerena kiša
ova tačka severnije od Pirota na Staroj Planini je bila prava fabrika grmljavine par sati
grmljavina zabeležena tokom noći (najžešće je bilo u Podgorici, Sjenici i od Stare Planine pa sve do Bukurešta)
Sve u svemu, jako zanimljiva nedelja u kojoj je Zaječar prošao bez grada i štete izuzimajući manej štete od jakog vetra prekjuče