Nisam stigao da izbacim slike od prekjuče zbog drugih obaveza, ali sad sam trenutno slobodan.
Ovaj dan je bio još nestabilniji od srede za koju sam napisao da je najnestabilniji dan od kad sam član Serbianmeteo foruma. Ovaj put nisam hteo da se bavim bombastičnim i senzacionalističkim naslovima ne bi' li poput tabloida privlačio pažnju na sebe, pa sam ga jednostavno nazvao nevreme. I pre dolaska nevremena se osećao njegov dolazak. Dan je bio sličan prethodnom. Pre podne i deo poslepodneva je bilo sunčano i mnogo sparno. Počelo je opet da grmi oko 15h sa severoistoka i istoka. Mislio sam da će i ovaj dan biti čisto severoistočno strujanje, pa sam se u početku opet fokusirao na najgoru stranu za praćenje iz mog dvorišta.
Pogled na severoistok odakle se čula grmljavina oko 15h.
Razvoji i na ostalim stranama sveta.
Razvoj iznad moje glave.
U ovom momentu kreću najkrupnije kapi koje sam u životu video.
Izgledalo je kao da je neko prosuo čašu vode.
Nakon toga kreće silovit pljusak sa neverovatno krupnim kapima. Delovalo ja da će svakog trenutka krenuti grad. Na ovom radarskom snimku se vidi nastanak ovog oblačka tačno iznad Valjeva. Kad sam pogledao animaciju kompozitne radarske slike, pokazalo se da strujanje nije bilo severoistočno već severno. To znači da ovaj jači, ali mali oblačak ide pravo na Valjevo.
Sistem je počeo da jača i da se širi. Pljuskovi su bili u naletima jedno pola sata.
Najjači deo je stigao pred sam kraj i potom se krupna kiša pretvorila u grad i sugradicu koji su praćimi jakim vetrom. Nakon toga se na severu probila vedrina i kiša je ubrzo stala. Palo je 13mm vodenog taloga.
Pola sata posle oluje, razvoji luduju. Čuje se i povremena grmljavina prema jugu i zapadu.
Opet je sa severa prišao manji Cb i doneo kratak pljusak i 1mm vodenog taloga, a oko 18h novi jači razvoj prolazi zapadnije. Pogled na severozapad odakle se čula grmljavina.
Pogled na zapad. Čuje se protivgradna odbrana.
Pogled na jugozapad odakle se i dalje čula grmljavina.
Tu nije bio kraj razvojima, samo što ja nisam imao tehničkih mogućnosti da dalje pratim jer je strujanje uveče ponovo okrenulo na severoistočno, a ja na tu stranu nemam pogled. Počelo je da seva i grmi oko 20:00h baš sa severoistoka, a pomalo je sevalo i sa severa. Jak grmljavinski sistem sa severoistoka se spustio na Valjevo u identično vreme kao u utorak, tj. oko 22:00h. Palo je još 13mm u nekoliko jakih pljuskovitih naleta uz umerenu grmljavinu.
Za kraj, nakovanj na severu koji je nagoveštavao burno veče i noć.