Noć za pamćenje u Beogradu!
U Baru sam više puta doživio da bukvalno cijele noći grmi bez prestanka i pada jaka kiša, ali u Beogradu ovo doživljavam po prvi put.
Bukvalno od ponoći do jutra nije ni na trenutak prestalo da sijeva i grmi, a iz mnogo obilnih pljuskova koje je povezivala kiša slabog i umjerenog intenziteta palo je nevjerovatnih
62.5mm kiše (od 2h do 8h). Nakon ciklona Tamare, ovo je bio najveći potop u Beogradu u poslednjih nekoliko godina.
Modeli se nisu baš proslavili sa procjenom. Jedini je GFS davao nestabilnosti za ovu noć, ali ni on nije bio tako uporan, uglavnom je u svakom drugom izlazu davao nestabilnosti i pljuskove, uz ne tako visok CAPE. Vidjelo se još tokom dana da su oluje u Hrvatskoj nadmašile sva očekivanja, pa sam se nadao zanimljivoj noći.
Tokom dana ništa zanimljivo. Tek uveče negdje daleko na jugozapadu nagovještaji promjene vremena:
Linija je ulazila u Srbiju u jugozapadnoj struji i bilo je jasno da ne slabi:
Kako je noć odmicala, linija se širila ka istoku, i oko 1h je postajalo jasno da ide na Beograd:
Sijevalo je bez prestanka i potmulo grmilo, tada su već počele da ulijeću prve munje:
A onda su krenule bliže:
Naredne dvije su mi lični favoriti:
Krenulo je da puca toliko blizu da se mogao vidjeti samo bljesak munje na slici, a i radi bezbjednosti, bolje mi je bilo da se sklonim na sigurno:
Oko 2h je krenuo i prvi pljusak te noći, bez grada i jakog vjetra, donio prvih 10-ak mm na Vračaru:
Sledeća tura već oko 3h donosi umjerenu kišu i lagani pljusak, a ponovo je bilo i lijepih munjica:
Tad konačno liježem, ali bilo je jasno da to nije sve za ovu noć. Slabiji pljuskovi uz povremenu grmljavinu se samo ređali, sve dok u zoru oko 5h nije sastavio nevjerovatan potop uz gromove koji su konstantno udarali po gradu. Samo u tih pola sata od 5h do 5.30h vjerujem da je palo 30-ak mm kiše:
Dejova animacija, od 4h do 8h:
Na stotine, hiljade munja je udaralo na sve strane. Ni munjobrojač više nije mogao da ih prebroji:
Pokušao sam i tada nešto da uslikam, ali nisam imao više ni živaca ni snage, a bilo je i rizično. Jedna sablasna za kraj, ovako izgleda kad u zoru grom opali 100m ispred vas:
Sa sinoćnim jakim nestabilnostima je tek počeo nestabilan period koji nam je donio ciklon Šana. Ko zna šta nam još naredni dani donose.