Evo i jednog mog (naravno) neuspešnog munjolova, ali bitno mi je kako se stvarno slikaju munje i ukaprao sam da treba veliko strpljenje u slučaju njihovog slikanja. Treba uključiti opciju sa dužom pauzom i škljocnuti otprilike sekund-dve pre bljeska i onda držati pritisnuto dugme dok ne bude gotova slika.
Dan je bio sunčan i topao sve do 18h, a onda sa zapada dolazi do naoblačenja.
Na radaru strahota.
Prethodnu snažnu superćeliju koja je u zapadnoj struji iz Bosanske Posavine stigla do Loznice i tu se raspala čim je prešla Drinu, odmah je odmenila druga koja je promenila putanju i prešla je stotine kilometara u jugozapadnoj struji. Radarska je u ovom momentu podsećala na 25. jun ove godine.
Pogled na severozapad i sever. Superćelija je bila suviše blizu da bi' je mogao jasnije uslikati, a bilo je previše razvoja oko nje koji mi nisu dozvolili da je malo bolje uslikam. O poziciji za slikanje neću da trošim reči.
Razvoj na jugu.
Oko 20h dolazi do novog razvoja zapadno od Valjeva i počinje da seva.
Nisam oklevao, već sam pokušao da nešto uslikam i da iskoristim to učestalo sevanje za vežbanje slikanja munja. Naravno da su slike ispale katastrofalne, jer sam tek počeo. ;D
Šteta što je ispred Valjeva nastao jedan manji Cb koji je doneo kratkotrajan, ali jak pljusak sa veoma krupnim kapima. Pred njegov dolazak, usledila je vrlo jaka tutnjava, pa sam se sklonio ispod stepenica i uključio video. Toliko je jako tutnjalo, pa sam mislio da će biti grada i odlučio sam da to zabeležim video zapsom. Dva minuta sam snimao, a onda je iz tog manjeg oblaka pukao grom, pa sam pobegao u kuću.
Evo video zapisa.
http://www.youtube.com/watch?v=31hBWy3rAts&feature=youtu.beJoš jedan, ali slabiji oblačni sistem se bližio sa zapada.
Njegov dolazak je nagoveštavalo nešto redje sevanje u odnosu na prethodni, ali kako se bližio sevanje je bilo sve učestalije. Ovo mi deluje da je bio Shelf Cloud, jer je pred stizanje ovog talasa duvao pojačan vetar, a iz grada se čula strašna tutnjava. Zbog loše pozicije i nešto redjeg sevanja, zabeležio sam samo bljesak.
Pred nailazak prve superćelije na Loznicu, ćale mi je stigao na Moto skup u Banju Koviljaču i rekao mi da je i pre njenog nailaska tamo bilo velike kiše. U Valjevu je ukupno palo 7mm vodenog taloga.