Prvo da kažem da sam razmišljao da li da otvorim novu temu, ili da jednostavno dopunim reportažu koju su Miki i Joca još sinoć otvorili, ali s obzirom da i oni i ja imamo dosta fotki, mislim da bi bilo previše za jednu temu. Sa druge strane, prođe praktično pola sezone, a da nisam otvorio još nijednu reportažu, a još dok sam fotkao prve munje na Kališu, kroz glavu mi se vrtjelo - konačno reportaža sa munjolovom.
Ove sezone nije bilo ništa vrijedno pomena do sada. Možda i najzanimljiviji dan sam propustio početkom maja, mada je i tada Vračar po svemu sudeći zaobišlo ono najzanimljivije, a Miki i Joca su to ovjekovječili fotografijama.
Iako je bilo ukupno 5 dana sa zabilježenom grmljavinom u aprilu i prvoj polovini maja u Beogradu, sve konkretnije je zaobilazilo grad. I svaki dan sa nestabilnostima je imao sjeverozapadno i zapadno strujanje po visini, a poznato je da odatle jako rijetko išta stigne do Beograda.
Period nestabilnog vremena sa južnim strujanjima je konačno počeo 19. maja i već prvi dan je donio zanimljivosti. Tokom dana su se razvoji uglavnom držali planinskih predjela. Sve što je bujalo jugoistočno od grada se brzo raspadalo:
Sondaža je otkrila tipičnu situaciju nestabilnosti sa velikom inhibicijom. Sloj od 850mb do 700mb je bio previše suv i stabilan, dok u višim slojevima nije bilo problema. Zbog velike inhibicije u nižim slojevima atmosfere, bilo je jasno da ovo nije situacija kad će nešto nići nad Beogradom niotkuda, ali da bi dolazak višećelijske oblačnosti sa sobom donio dovoljno vlage u niže slojeve da razvoji krenu.
Oko 19h višećelijska oblačnost prelazi preko Loznice:
Iako je strujanje po visini bilo pretežno južno i jugoistočno, doduše vrlo slabo, ova višećelijska oblačnost se širila kako ka sjeveru, tako i ka zapadu. Vidio sam da ako bude išta u Beogradu ili blizu, da će proći zapadnije, tako da na vrijeme krećem ka Kališu.
Na pravom mjestu u pravo vrijeme, već prve munje koje su uletjale su lijepo izgledale:
Linija se širila ka istoku, s vremena na vrijeme su počinjale krupne kapi kiše i već su krenule da pucaju munje jako blizu:
Udarale su sve bliže:
I na kraju najbolja iz ove prve ture, drmnula pravo u Bežanijsu kosu:
Uskoro kreće kratkotrajan, ali vrlo jak pljusak uz sugradicu i pojačan vjetar, nije palo više od 3-4mm na Kališu. Tad sam se već bio sklonio na sigurno, sačekao da prođe još jedan lagani pljusak i krenuo kući.
Međutim, ni to nije bilo sve za tu noć. Druga tura se primicala polako i sigurno, ovoga puta sa jugoistoka:
Često je sijevalo, uslikao sam jako puno ovakvih udaljenih munja:
Onda bez ikakve najave stiže zvijezda večeri. Gledajući kompletnu fotografiju, sigurno jedna od top 3 koje sam ikada uslikao, pogotovo ako se uzme u obzir svijetleći Cb, formacije, kišne zavjese, i sama jasnoća fotografije. Sve što treba da se vidi je tu:
Nebo su šarale munje raznih oblika:
A onda su krenule eksplozije. Ne volim ovakve fotografije, po kvalitetu znatno zaostaju za ostalima, ali okačiću ih fore radi
Znao da će ako budem stprljiv da dođe ona prava.
I stprljenje se na kraju isplatilo, efetkne za kraj reportaže:
Još jedna slična. Tipičan primjer munja iz uzlazne struje (updraft). One su ovako jasne i razgranate, za razliku od munja iz silazne struje koje nisu ovako jasne i mnogo blješte zbog svjetlosti koja se rasipa po kišnim kapima.
Mnogo je munja udarilo u ta dva sata na teritoriji Srbije:
Druga tura je makar na Vračaru prošla bez kiše. Ukupno je palo 4mm iz prve ture. Sve u svemu, ovo je bila noć munja koja je otvorila nestabilni period koji će trajati i narednih nekoliko dana. Nadam se da će makar neki od tih dana donijeti i konkretnije padavine, kojih nije bilo još od marta.
Nadam se da vam se dopada reportaža, ja sam zadovoljan nebeskom režijom, možda i moj najbolji munjolov od kad sam na forumu zbog raznovrsnosti slika.