Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Višećelijska oluja u Beogradu u (,,baksuznoj'') NE struji  (Pročitano 1781 puta)

Van mreže Miki

• Starost: 28
Nakon jučerašnjeg baksuznog dana kada nas je apsolutno svaka oblačnost i svaki mogući pljusak zaobišao, došao je na red popravni koji je zadovoljavajuć!  ;D
Iako sam iskreno sumnjao da će išta biti od današnjeg dana s obzirom na strujanje, jaki višećelijski razvoji su ipak stigli do Bg-a pa i dublje kroz zemlju.

Atmosfera iznad Beograda, na sondaži koju je Miloš postavio za 14 časova, je bila i više nego nestabilna uz manje-više dosta vlage kroz sve slojeve.
CAPE indeks i do 1500 J/kg , LI indeks i do -4,9 ! U prevodu bilo bi pravo čudo da danas nije bilo nikakve jače oluje uzimajući u obzir parametre.

Da ne davim dalje, prvi razvoji su polako ulazili iz Rumunije u Srbiju, konkretno kroz Banat i lagano se spuštali u slaboj NE struji spajajući se i stvarajući dobro organizovanu višećelijsku oluju.

Već negde oko 16 časova se videlo sve više cumulusa iznad Bg-a, koji su se razvijali tik ispod nakovnja grdosije koja se približavala:

Ovako smo to Joca i ja ispratili sa njegove terase...

Shelf oblak koji je izgledao sve lepše kako se približavao:

I dva snimka malo lošijeg kvaliteta:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=jADOViBliOU" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=jADOViBliOU</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=kzhqH4N099Q" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=kzhqH4N099Q</a>

Iako je delovalo pri dolasku da će biti baš gadno, sem jakog pljuska na momente i grmljavine ničeg drugog nije bilo.
U svakom slučaju zadovoljan sam sa današnjim danom, malo promene da ubiju monotoniju i sparinu nije nikad na odmet. :)
« Poslednja izmena: 10. Jun 2015. u 21:28 Miki »

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Višećelijska oluja u Beogradu u (,,baksuznoj'') NE struji
« Odgovor #1 poslato: 10. Jun 2015. u 22:05 »
Bravo za trud ekipa ! :)
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #2 poslato: 10. Jun 2015. u 22:50 »
Taman dok završih moju reportažu, sačekala me na forumu još jedna iz Beograda. :)

Odlično ste to propratili momci, lijepo je vidjeti kako je oblačnost izgledala iz drugog ugla! :super:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.1mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Јоца

• Starost: 29
« Odgovor #3 poslato: 11. Jun 2015. u 03:40 »
Знам да ће се многи зачудити на моју констатацију да данашње невреме није баш испунио сва моја очекивања. Ради се само о томе да је било врло мало кише, не знам тачно колико је пало, пошто је падало све по минут - два и тако у неколико кратких серија пљускова, али одокативно можда око 5мм. Не знам зашто је пало тако мало с' обзиром на радарску слику и црн радарски одраз малтене изнад мене, баш сам се нашао у бунилу када сам видео какав је одраз, а пљусак тек умерен и као што рекох краткотрајан, као да сам се нашао у некој "рупи". Мада је све остало било на месту - прелепе формације, било је јаких удара ветра, јаке и честе грмљавине на извоз :D, али једноставно је фалио неки јак пљусак или downburst да састави ;D, овако ми некако остаде не довршено, нисам добио шлаг на торту :twisted: :).

Све у свему, јако занимљиво праћење за мене и колегу Микија, невероватан осећај узбуђења пред олују, а поготово кад се смркло и кад су се приближиле формације (знате о каквом осећају причам :D).
Узгред, одлична ти је репортажа Мики! :D :first: До неке следеће олујице :-*.

П.С. Мики, љуби те брат немој више бос да ми истрчаваш из стана на улицу и сликаш облаке иза зграде, не могу да те јурим по улици, постоји и задња тераса са додуше лошијим погледом на ту страну где исто раде фото-апарати и одакле исто може да се слика, што је свакако једноставнија и безбеднија опција од те, овако мож' и да назебеш :rofl: :lmao:.
Извини било је јаче од мене, надам се да се не љутиш :D.

Van mreže skomimaster

• Starost: 31
    • AMS Beograd - Borča
« Odgovor #4 poslato: 11. Jun 2015. u 11:14 »
Odlicno momci, dobra reportaza! :)  :super: Eto, konacno da u NE struji nesto zahvati siru teritoriju grada ove godine, last minute... :D

Van mreže Miki

• Starost: 28
« Odgovor #5 poslato: 11. Jun 2015. u 14:24 »
@Miloš Hvala stormchaser-kolega!  ;)
@Joca Hahah e stvarno nisi normalan! :D Šta ćeš kad sam zaluđenik teški... lepše mi kad sam u akciji nego sa terase, nekako nije to to a i pogled mi bolji. 
@skomimaster Baš tako skomi, jednom se maler ove godine morao probiti a nadam se da će i drugi put u toku sezone. Mada iskreno ne želim više ovakva strujanja, vrlo su nepredvidiva.  ;)