Ove sezone se odužilo čekanje na prvu oluju više nego ijedne godine. Čekanje se na kraju i isplatilo.
U maju je zabilježeno 7 dana sa grmljavinom, ali nije bilo ništa vrijedno pomena osim uspješnog munjolova 19. maja. Bila je tu i olujica koja je zahvatila zapadne dijelove grada 2. maja, ali u mom dijelu grada ništa. Zato sam naglasio u imenu reportaže da se to "prvo nevreme" odnosi na moj dio grada.
U prvoj dekadi juna se nekako zadesilo da gotovo sve potencijalne nestabilnosti budu u sjeveroistočnoj struji koja nije toliko popularna za ovaj dio zemlje. Kad god je nestabilnost uslovna, nevremena idu utabanom stazom južnije, pa je do danas sve zaobilazilo Beograd.
Danas su prema većini modela parametri bili najbolji. Oblačnost je još u prijepodnevnim satima počela da se formira duž zapadnog oboda Karpata i sporo se premiještala ka istoku:
Kada se oblačnost spustila u nizije malo je ojačala i ubrzala kretanje. Oko 16h zanimljiv odraz nad Banatom:
Sondaža je jedini i najbolji dijagnostičar nestabilnosti atmosfere, ona jednostavno ne može da omane. Kada sam vidio ovakve parametre, pesimizam se naglo pretvorio u optimizam:
Oblačnost se širila i postepeno primicala Beogradu:
Prvi oblačići se pojavljuju ka istoku:
Oblačnost je bila podijeljena na dva djela i bilo je pitanje hoće li se spojiti u jednu cjelinu:
Pogled ka sjeveroistoku nije mogao dati odgovor na to pitanje, vidjela se samo tmina i ništa konkertno:
Onda su konačno počele da se stidljivo naziru formacije ka istoku, a bilo je sve tamnije:
Sad već konkretnije:
Odlazim na lokaciju sa boljim pogledom ka sjeveroistoku, mada ograničenim mogućnostima za fotkanje. Sačekuje me ovakav prizor:
Vidno je jačalo i bilo je jasno da ne može da omane:
Formacije su bile sve ljepše, nije bio klasičan šelf, ali neka forma arcusa svakako:
I sastavilo se tačno nad Beogradom, tj. nad istočnim dijelovima grada:
Počinjao je pljusak, oblak je izgledao sve zlokobnije:
Ovdje je počinjao da se zeleni:
Pljusak je padao gotovo horizontalno uz olujan vjetar i poneko zrnce grada:
Potop prema Kraburmi:
Munje:
Nevrijeme je trajalo nekih pola sata, pljuštalo je promjenljivim intenzitetom. Oluja je po svemu podsjećala najviše na onu od 16. jula prošle godine, ali je tada ipak bio veći potop.
Danas je AMS Karaburma zabilježila 24mm, AMS Vračar 10mm, zvanični podatak 9mm. Kod mene je pala neka srednja vrijednost vjerovatno. Temperatura je pala sa 29°C na 18°C za vrijeme oluje. Napolju ima dosta tragova današnjeg nevremena, na sve strane su polomljene grančice i tragovi bujica.
Nakon nevremena je još nekih sat vremena padala slaba kiša uz povremenu grmljavinu. Na kraju se prikazala lijepa duga:
Sve u svemu, važno je da je konačno prekinut post. Sezona je do sada bila užasna, valjda je sada "razbijen maler". Još nekoliko video klipova za kraj reportaže. Na četvrtom se najbolje vidi pravi intenzitet oluje: