Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Prvo nevreme u Beogradu (Vračar) u sezoni 2015 - 10. jun  (Pročitano 1878 puta)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
Prvo nevreme u Beogradu (Vračar) u sezoni 2015 - 10. jun
« poslato: 10. Jun 2015. u 22:21 »
Ove sezone se odužilo čekanje na prvu oluju više nego ijedne godine. Čekanje se na kraju i isplatilo.

U maju je zabilježeno 7 dana sa grmljavinom, ali nije bilo ništa vrijedno pomena osim uspješnog munjolova 19. maja. Bila je tu i olujica koja je zahvatila zapadne dijelove grada 2. maja, ali u mom dijelu grada ništa. Zato sam naglasio u imenu reportaže da se to "prvo nevreme" odnosi na moj dio grada.

U prvoj dekadi juna se nekako zadesilo da gotovo sve potencijalne nestabilnosti budu u sjeveroistočnoj struji koja nije toliko popularna za ovaj dio zemlje. Kad god je nestabilnost uslovna, nevremena idu utabanom stazom južnije, pa je do danas sve zaobilazilo Beograd.

Danas su prema većini modela parametri bili najbolji. Oblačnost je još u prijepodnevnim satima počela da se formira duž zapadnog oboda Karpata i sporo se premiještala ka istoku:

Kada se oblačnost spustila u nizije malo je ojačala i ubrzala kretanje. Oko 16h zanimljiv odraz nad Banatom:

Sondaža je jedini i najbolji dijagnostičar nestabilnosti atmosfere, ona jednostavno ne može da omane. Kada sam vidio ovakve parametre, pesimizam se naglo pretvorio u optimizam:

Oblačnost se širila i postepeno primicala Beogradu:

Prvi oblačići se pojavljuju ka istoku:

Oblačnost je bila podijeljena na dva djela i bilo je pitanje hoće li se spojiti u jednu cjelinu:

Pogled ka sjeveroistoku nije mogao dati odgovor na to pitanje, vidjela se samo tmina i ništa konkertno:

Onda su konačno počele da se stidljivo naziru formacije ka istoku, a bilo je sve tamnije:

Sad već konkretnije:

Odlazim na lokaciju sa boljim pogledom ka sjeveroistoku, mada ograničenim mogućnostima za fotkanje. Sačekuje me ovakav prizor:

Vidno je jačalo i bilo je jasno da ne može da omane:

Formacije su bile sve ljepše, nije bio klasičan šelf, ali neka forma arcusa svakako:

I sastavilo se tačno nad Beogradom, tj. nad istočnim dijelovima grada:

Počinjao je pljusak, oblak je izgledao sve zlokobnije:

Ovdje je počinjao da se zeleni:

Pljusak je padao gotovo horizontalno uz olujan vjetar i poneko zrnce grada:

Potop prema Kraburmi:

Munje:

Nevrijeme je trajalo nekih pola sata, pljuštalo je promjenljivim intenzitetom. Oluja je po svemu podsjećala najviše na onu od 16. jula prošle godine, ali je tada ipak bio veći potop.
Danas je AMS Karaburma zabilježila 24mm, AMS Vračar 10mm, zvanični podatak 9mm. Kod mene je pala neka srednja vrijednost vjerovatno. Temperatura je pala sa 29°C na 18°C za vrijeme oluje. Napolju ima dosta tragova današnjeg nevremena, na sve strane su polomljene grančice i tragovi bujica.
Nakon nevremena je još nekih sat vremena padala slaba kiša uz povremenu grmljavinu. Na kraju se prikazala lijepa duga:

Sve u svemu, važno je da je konačno prekinut post. Sezona je do sada bila užasna, valjda je sada "razbijen maler". Još nekoliko video klipova za kraj reportaže. Na četvrtom se najbolje vidi pravi intenzitet oluje:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=MhMXYy-sVeE" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=MhMXYy-sVeE</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=zBp_rCnkUxk" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=zBp_rCnkUxk</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=lHyvtL0nELc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=lHyvtL0nELc</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=TEC9N9-4swE" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=TEC9N9-4swE</a>
« Poslednja izmena: 10. Jun 2015. u 23:02 Milosh »

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.1mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Prvo nevreme u Beogradu u sezoni 2015 - 10. jun
« Odgovor #1 poslato: 10. Jun 2015. u 22:44 »
 Bravo kolega !Izvrsna reportaža :)

Mene je baš obradovalo ovo nevreme,razlog je zna se  ;D Taj mrak,crnina pred dolazak ...uh ! :selam:

Odmah sam se osetio kao kod kuće,s tim što je to iz Bg perspektive deluje još impozantnije zbog ravničarskog reljefa,bukvalno je ceo horizont "do poda" bio mrkli mrak ka severu !  :selam:
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Јоца

• Starost: 29
Odg: Prvo nevreme u Beogradu (Vračar) u sezoni 2015 - 10. jun
« Odgovor #2 poslato: 11. Jun 2015. u 04:03 »
Одлична репортажа Милоше! Као и увек :super: :first:. Много боље је прошао твој део града од ове олује, код мене је једва било краткотрајних пљускова од којих није пуно пало, али лепих формација и доста грмљавине је свакако било, што сам и написао мало опширније у Микијевој репортажи.

Одакле ти тако добар поглед сада и ка северу? Мора да си се пео на кров за тај поглед ??? :D ? То бих и ја урадио веруј ми :), одличан је поглед.

Кими, и ја обожавам ту тмину пред невреме, а поготову ако је то рецимо касно после подне, рецимо око пола 7 - 7, када се већ и природно мало смркне, и онда још наиђе невреме и надвију се тамни облаци, са шелфом рецимо :D.. Мрак! Ух, невероватан осећај узбуђења тада настаје :).

Van mreže Stefan Valjevo

• **
  • Starost: 37
« Odgovor #3 poslato: 11. Jun 2015. u 08:32 »
Pogled ka sjeveroistoku nije mogao dati odgovor na to pitanje, vidjela se samo tmina i ništa konkertno:

Blago li se tebi Miloše. Ti imaš sjajne poglede na sve četiri strane sveta, a ja imam očajan pogled prema istoku, naročito prema severoistoku. U situacijama, kadaluje nailaze u severoistočnoj struji, primoran sam da tražim alternativna rešenja (ta tražim neke lokacije van mog dvorišta, pa čak i da se gotovo kilometar udaljim od kuće). Jedino od strica (na spratu) mogu da imam znatno bolji pogled na istok, ali mi je i dalje očajan pogled na severoistok i naročito na sever zbog velikih komšijskih kuća. Ostaje mi samo da rušim komšijske kuće.  ;D Slike su kaoi uvek, praznik za oči. :D

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #4 poslato: 11. Jun 2015. u 10:11 »
Hvala momci, drago mi je da vam se sviđa reportaža! :)

Evo jednog jako kvalitetnog video snimka iz Mirijeva, prvo strahovit downburst, a onda bujice:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=HWDExDod2SM" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=HWDExDod2SM</a>

Одакле ти тако добар поглед сада и ка северу? Мора да си се пео на кров за тај поглед ??? :D ? То бих и ја урадио веруј ми :), одличан је поглед.

Znao sam da će neko i to pitati. :) Kamo sreće da imam pristup krovu zgrade, vjerujem da je odozgo pogled otvoren ka 360°, ili barem 330° zbog solitera pored koji kvari pogled ka zapadu.
Ove slike sa pogledom ka sjeveru i sjeveroistoku sam uslikao kroz prozor od stepeništa zgrade na 10. spratu, ali su uslovi toliko loši da ne mogu čak ni da vidim kroz taj prozor, već samo da provučem ruku sa fotoaparatom i onda nasumično fotkam. Ovo je tek drugi put da sam koristio tu alternativu, jedino u ovakvim specijalnim prilikama je isplativo. Imam i sa terase sasvim solidan pogled ka istoku i sjeveroistoku, ali kvare glupe žice, koje ponekad želim da pokidam.

Što se tiče zapada i sjeverozapada, tu mi jedino rešenje da idem na Kališ (do kog mi ipak treba minimum pola sata), ili eventualno da slikam oluju "sa leđa" kao npr. 25. juna prošle godine.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.1mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže skomimaster

• Starost: 31
    • AMS Beograd - Borča
« Odgovor #5 poslato: 11. Jun 2015. u 11:08 »
Fenomenalno kao i uvek, odlicna reportaza! :)  :super: Eto konacno i u Beogradu akcije posle gotovo dve nedelje bez ozbiljnijih padavina, i onih silnih promasaja prethonih dana juna. Radarske slike su bile neverovatne. I ja sam dosta fotki napravio, ali Miki, Joca i Milos su to vec odlicno propratili tako da dosta od Beogradjana. :D

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #6 poslato: 11. Jun 2015. u 11:59 »
Da sjajno propraćeno Miloshe! Ovaj vaš sistem je bio nešto prostraniji i jači od našeg u istočnoj Srbiji. Ali i ovde je lokalno sigurno bilo jakih pljuskova i downburst-ova.

Van mreže Miki

• Starost: 28
« Odgovor #7 poslato: 11. Jun 2015. u 14:30 »
Bravo za reportažu, imao si dobar pogled da malo bolje propratiš od nas, meni sve zgrade smetale.  ???
Gledam snimak iz Mirijeva i ne mogu se načuditi koja razlika u padavinama, tamo je bio opšti potop a kod nas par pljuskova!  :o