Pozdrav svima, tek od danas sam član foruma, pa ako sam pogriješio kategoriju zamolio bih da me ispravite.
Dobio sam zadatak da napišem seminarski rad na temu "Senzori meteoroloških veličina", a s obzirom da sam student mašinstva, nemam naravno pojma o meteorologiji kao nauci te nisam siguran šta bih trebao tačno pisati, pa bi mi trebala pomoć.
Napravio sam neko malo istraživanje i saznao da se u meteorologiji mjeri šest fizičkih veličina odgovarajućim instrumentima (vjerovatno puno više, ali ovih šest su, pretpostavljam, od najvećeg značaja), a to su: pritisak (barometar), temperatura (termometar), vlažnost vazduha (sling psychrometer), količina padavina (rain gauge), te smjer (wind vane) i brzina vjetra (anemometar).
E sada, s obzirom da sam mašinac, fokus ovog rada bi trebao biti na senzorima i principu njihovog rada, a meteorologija bi poslužila kao povod, tj. osnova rada i uvod. Mene konkretno interesuje da li je tačan podatak koji sam našao i da li su ispravni nazivi instumenata, odnosno da li postoje neki uopšteniji i češće primjenjeni. Takođe, da li postoje senzori za te i druge veličine, kako se nazivaju i u kojoj mjeri su primjenjeni u meteorološkim ispitivanjima. Osim ovoga, od koristi bi bile informacije koji su to najčešći i najpoznatiji proizvođači senzora u meteorologiji.
Pronašao sam neke knjige na srpskom od Vujevića, Gburčika i Delijanića, pa me zanima koliko su pouzdane i da li postoje neke bolje za ovu tematiku, ne moraju nužno biti na srpskom, poželjan je i engleski.
Napomenuo bih još da seminarski rad ne treba biti opširan, dovoljna mi je neka osnova u tek nekoliko pasusa o meteorologiji i meteorološkim veličinama, a onda na osnovu toga bih trebao razraditi detaljnije princip rada tih senzora.
Svaka pomoć je dobrodošla i zahvaljujem vam se na izdvojenom vremenu.