Oktobar nije mjesec koji je poznat po nestabilnostima, ali umije da iznenadi. Ako pogledamo prosjek broja dana sa grmljavinom u oktobru u Beogradu za prethodnih 10-ak godina, on iznosi ~1, što znači da statistički gledano možemo očekivati jedan konvektivno zanimljiv dan u oktobru. Takav je bio i jučerašnji.
Kada je u pitanju ova sezona, generalno gledano je za zaborav. Pogotovo su podbacili mjeseci od kojih se najviše očekivalo - jun i jul. Završetak ove konvektivne sezone je malo izvukao kompletni utisak. U poređenju sa prethodnim sezonama, zanimljiv je podatak da je ovo tek treća reportaža koju objavljujem ove sezone, poslednja je bila davnog 10. juna.
Modeli su par dana unaprijed namirisali nestabilnosti za ovaj ponedjeljak, ali kao i obično, kako se termin primicao, tako su parametri slabljeni, tako da je bilo pod znakom pitanja hoće li se išta razviti. Noć između 4. i 5. oktobra je ponegdje uglavnom po Banatu donijela razvoje jednoćelijskih oblaka kao uvod u nestabilnosti.
5. oktobra je tokom prijepodneva bilo dosta slojaste oblačnosti, pa razvoji nisu krenuli tako rano. Onda je u poslijepodnevnim satima ugrijalo i sondaža je otkrila sasvim solidne parametre, i termičke i dinamičke. Posebno je zanimljivo bilo izraženo smicanje vjetra po pravcu u smjeru kazaljke na satu, koje pogoduje formiranju jačih oblaka:
Prvi zanimljiviji odrazi na radaru se pojavljuju nakon 14h:
Nad Beogradom za to vrijeme lijepa cumulusijada:
Prvi oblak preko Beograda prolazi oko 15.30h. Kod mene je bilo solidne grmljavine i par kapi kiše. Pljusak je zahvatio usko područje sjevernih dijelova grada i strogog centra.
Pogled na grmljavinski oblak:
Nakon što je prešao preko dijela Beograda, oblak na daljem putu prema Smederevu počinje da jača.
U tim trenucima je tako pozirao. Zasigurno najljepši Cb koji sam uslikao ove sezone i jedan od najfotogeničnijih koje sam ikada uslikao:
Nad Smederevom oblak dostiže maksimalnu refleksivnost i donosi olujno nevrijeme sa krupnim gradom, potpuno nestvarno za ovo doba godine:
A oblak je i dalje pozirao, ovako je u tim trenucima izgledao posmatran iz Beograda:
Drugi Cb, južno od Beograda, nije bio toliko atraktivan ali je imao lijepe kišne zavjese:
Druga tura dolazi uveče. Prostrana linijska oblačnost je preko Srema i Banata došla do Beograda:
Moj dio grada zahvata iznenadni mosunski pljusak. Jako kratko je trajao, ali za nekih 5 minuta je po mojoj slobodnoj procjeni palo isto toliko mm. Da je samo malo duže potrajao bio bi pravi potop. Ovako je radarski snimak izgledao u tom momentu:
Dok je višećelijska oblačnost prelazila preko južnih dijelova grada, stvorili su se odlični uslovi za munjolov sa moje terase.
Ista, samo kropovano:
Kasnije su bile udaljenije i slabije, ali su obasjavale lijepe formacije:
Polako odlazi:
Ukupna količina padavina od pljuskova se značajno razlikovala od jednog do drugog dijela grada, a zanimljiv podatak je da je zvanično palo samo 0.4mm. AMS Karaburma je takođe zabilježila malo, samo 1mm, slično je palo i kod skomimastera u Borči.
Sve u svemu, jedan jako zanimljiv oktobarski dan i jedan od najzanimljivijih ove sezone uopšte. Fotografije drugih članova su više nego dobrodošle u temi.