Ево пробаћу мало да ти помогнем око овога, па ћу окачити слику са температурама које су већ уврштене у категорију којој припадају, а поступак и израчунавање тога ми није познат. За пун одговор причекај мало, вероватно има неко ко зна како се то рачуна.
На овој слици са РХМЗ-овог сајта приказане су минималне и максималне температуре (плави кружић представља минималну, а црвени максумуалну Т, то знаш и сам вероватно), који се налазе на овим "стубићима" који су означени и раздељени одређеним бојама, које представљају оквире нормала.
Зелена боја представља нормалну вредност, (25 - 75%), која за минималну Т износи од 3.6°C до 7.0°C, а за максималну Т у опсегу од 10.5°C до 15.9°C.
Жута боја спада у категорију мало изнад/испод нормале (75-90% / 10-25%), а она износи од 2.0°C до 3.5°C за минималну Т испод нормале, и од 7.1°C до 9.2°C за минималну Т изнад нормале. За максималну Т она износи од 7.9°C до 10.6°C испод нормале, и од 16.0 до 17.5°C изнад нормале.
Наранџаста боја спада у категорију знатно изнад/испод нормале (91-98% / 2-10%), а она износи од -0.2°C до 1.9°C за минималну Т знатно испод нормале, и од 9.3°C до 10.6°C за минималну Т знатно изнад нормале. За максималну Т она износи од 6.6°C до 7.8°C за максималну Т знатно испод нормале, и од 17.6°C до 18.8°C знатно изнад нормале.
За све вредности које су >98% тј. за минималну Т већу од 10.6°C и максималну Т већу од 18.8°C, спадају у категорију екстремно изнад нормале.
Исто тако важи и за минималну Т. Значи, све вредности које су <2% тј. за минималну Т нижу од -0.2°C, и максималну Т нижу од 6.6°C спадају у категорију екстремно испод нормале.
Иначе ове вредности су нормале из периода 1971-2000 год. и важе за прву декаду новембра за град Београд.
Надам се да ти је све ово било од неке користи. Ево ти и директног линка одакле сам преузео ову слику и све ове вредности
http://www.hidmet.gov.rs/ciril/prognoza/stanica.php?mp_id=13274&nor=da , само не знам да ли ће ти отворити линк када промене прогнозу на сајту, ако ти не отвори уђи на сајт hidmet.gov.rs прогноза за 5 дана, и ту имаш да кликнеш за приказ нормала.