Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Nestabilnosti u Valjevu 13. 01. 2016.  (Pročitano 1209 puta)

Van mreže Stefan Valjevo

• **
  • Starost: 37
Nestabilnosti u Valjevu 13. 01. 2016.
« poslato: 14. Januar 2016. u 13:40 »
Ja sam onaj od korisnika koji se uglavnpm aktivira početkom i aktivan tokom čitave konvektivne sezone. Za razliku od prošle kasno započete (2-og maja) i vrlo siromašne, ova je započela čak četiri meseca ranije i to za Srpsku novu godinu. Neverovatno, ali je započela gradom veličine kukuruza.

Ovako je bilo: "Probudila me tutnjava oko 11h (verovatno grmljavina), ali sam mislio da se ipak ništa značajno ne dešava, već da djubretari tutnje sa kantama. Pošto oni dolaze ponedeljkom, a ovo je bila sreda, odlučio sam da ustanem. Tek što sam krenuo ustati počelo je da zveči o lim i pomislio sam: "Ipak ima konvekcije i verovatno je krupna letnja kiša usred zime". Medjutim počeo je grad veličine kukuruza, a potom veličine graška. Naravno da nisam oklevao, već sam zgrabio aparat i bacio se u akciju. Padao je oko pet minuta, a ja sam zabeležio veći deo. Kada se sve to utišalo, dobro je zagrmelo prema istoku, a stric mi kaže da je grmljavine bilo i prilikom dolaska konvektivnog oblaka, što znači da me je 90% probudila grmljavina. Kako li je bilo istočnije, Bog sveti zna. :oboze: Radar pokazije da me je oblak tada samo okruznuo.

Evo i video zapisa oko 11h.
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=udE5mc89HzQ" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=udE5mc89HzQ</a>

Nakon odlaska oblaka bacio sam se na fotkanje, jer je nestabilnosti bilo tokom čitavog dana. Slikao sam sa različitih pozicija, na različitim mestima u prečniku od 500m do 1000m. Ko voli konvektivne oblake neka uživa u ovih tridesetak slika, jer je svaka za mene bila poseban doživljaj. :D

Posle kiše i grada oko 11h.

Nove nestabilnosti oko 14h.

Nije više bilo većih pljuskova i grmljavine, ali je bilo povremene slabije kiše, jer me je oblak samo okrznuo, a jači sistem je nastavio južnije. Nestabilnosti su se  nastavile do uveče.

Nove nestabilnosti oko 15h.

Šta da kažem, osim da sam prezadavoljan ovim danom? :D S' obzirom da je januar u pitanju, nisam se štedeo u fotkanju i svake bi' mi slike bilo žao da je ne stavim. Ko zna kad će se ukazati ovakva prilika? Toliko. :grin:

Van mreže mareeram

Odg: Nestabilnosti u Valjevu 13. 01. 2016.
« Odgovor #1 poslato: 15. Januar 2016. u 11:48 »
Bravo Stefane, zaista!! :comeon:

Znaci ti najvise gotivis oluje sa grmljavinom, sneg manje vise, ali nestabilnosti su ti glavne! :grin:

Kad je bio sad sneg u Valjevu posle NG nije te bilo uopste.. :hm: :rofl: