Ja sam onaj od korisnika koji se uglavnpm aktivira početkom i aktivan tokom čitave konvektivne sezone. Za razliku od prošle kasno započete (2-og maja) i vrlo siromašne, ova je započela čak četiri meseca ranije i to za
Srpsku novu godinu. Neverovatno, ali je započela gradom veličine kukuruza.
Ovako je bilo: "Probudila me tutnjava oko 11h (verovatno grmljavina), ali sam mislio da se ipak ništa značajno ne dešava, već da djubretari tutnje sa kantama. Pošto oni dolaze ponedeljkom, a ovo je bila sreda, odlučio sam da ustanem. Tek što sam krenuo ustati počelo je da zveči o lim i pomislio sam: "Ipak ima konvekcije i verovatno je krupna letnja kiša usred zime". Medjutim počeo je grad veličine kukuruza, a potom veličine graška. Naravno da nisam oklevao, već sam zgrabio aparat i bacio se u akciju. Padao je oko pet minuta, a ja sam zabeležio veći deo. Kada se sve to utišalo, dobro je zagrmelo prema istoku, a stric mi kaže da je grmljavine bilo i prilikom dolaska konvektivnog oblaka, što znači da me je 90% probudila grmljavina. Kako li je bilo istočnije, Bog sveti zna.
Radar pokazije da me je oblak tada samo okruznuo.
Evo i video zapisa oko 11h.
Nakon odlaska oblaka bacio sam se na fotkanje, jer je nestabilnosti bilo tokom čitavog dana. Slikao sam sa različitih pozicija, na različitim mestima u prečniku od 500m do 1000m. Ko voli konvektivne oblake neka uživa u ovih tridesetak slika, jer je svaka za mene bila poseban doživljaj.
Posle kiše i grada oko 11h.
Nove nestabilnosti oko 14h.
Nije više bilo većih pljuskova i grmljavine, ali je bilo povremene slabije kiše, jer me je oblak samo okrznuo, a jači sistem je nastavio južnije. Nestabilnosti su se nastavile do uveče.
Nove nestabilnosti oko 15h.
Šta da kažem, osim da sam prezadavoljan ovim danom?
S' obzirom da je januar u pitanju, nisam se štedeo u fotkanju i svake bi' mi slike bilo žao da je ne stavim. Ko zna kad će se ukazati ovakva prilika? Toliko.