Kao sto su kolege pisale, delovalo je kao da Beograd nije vise samo konvektivna rupa, vec i snezna (naravno, humor nikad nije na odmet) buduci da je dobar deo zemlje dobio snezni pokrivac do Bozica, pa i ozbiljan snezni pokrivac i snezne nanose zbog pojacanog vetra, dok sa druge strane Beograd nije prosao najbolje po snegoljupce, pogotovo nizi delovi grada.
Modeli su nagovestavali da bi nesto snega moglo biti u ponedeljak (9.1.) i nadali smo se da ce makar zabeleti, sto bi uz stabilan minus napravilo lep zimski ambijent. Kako se termin priblizavao, prognozirane padavine su se povecavale a u igru je usao jos jedan talas padavina- utorak na sredu. Na kraju Beograd dobi sneg sva tri dana i to prilicno, bilo je u dosta navrata jakog intenziteta snega na konstantnom "debelom" minusu. Iako su se kosti ledile, meni je licno ovo bio divan zimski ugodjaj.
A sada fotke. Najpre dve fotke napravljene 3. januara u mom kraju:
A onda 9. januar i neverovatan intenzitet snega
Jedan slow motion video
Sledeceg dana (10.01.) sam svratio do Kosutnjaka ali je bilo izuzetno hladno da bih fotkao (poceo je da pada sneg + vetar), dve slike i gotovo, ruke vec totalno promrznu, tako da odavde kacim samo dve fotke, jedna kod DIF-a i jedna kod ski staze:
U sredu (11.01.) sam bio slobodan, pa sam hteo da iskoristim poslednji dan sa sneznom idilom (pred nastupajuce kratkotrajno otopljenje pa i mogucu kisu u petak) te sam napravio finu turu: od 29. novembra preko Dorcola do 25. maja, pa do Brankovog mosta uz reke, a onda busom do Zemuna do sledeceg odredista- Kule na Gardosu i keja. Evo i slika sa te ture:
Dorcolom...
Do Dunavskog keja (25.maja). Ambijent na keju je bio vise nego fenomenalan, padao je sneg kada sam stigao, duvao je vetric, sve se belelo, a na Dunavu..
Velika kolicina leda (u ovom delu toka). Pored vec zimskog ambijenta zbog snega koji je padao i sneznog pokrivaca, ovo je doprinelo zimskom osecaju na kub, kao da sam u nekoj dalekoj Evropskoj zemlji na severu, a ne pored Dunava u Beogradu.
Evo i jednog kratkog time-lapse-a, buduci da su mi se ruke smrzle pa nisam mogao vise da snimam
Pogled na vikend naselje na levoj obali Dunava
Polako je prestao da pada sneg i oblacnost je pocela da se razbija pa se sve cesce pojavljivalo Sunce
Ovo je vec blize uscu, gore levo je Veliko ratno ostrvo
Full zimska oprema i ledeni Dunav u pozadini
Krecem ka Brankovom mostu
Veliko ratno ostrvo prekoputa
Usce (Malo i Veliko ratno ostrvo)
Sledeci deo reportaze su fotke iz Zemuna. Stizem kod Kule odakle se pruza prelep pogled, a i sama kula je lepa. Ovde sam stigao pred zalazak Sunca.
Na putu do keja
Stizem na Zemunski kej
Vracam se istim putem nazad i pravim jos dve fotke usput
Kula na Gardosu nocu
Ako neko zeli da se prikljuci reportazi kako bi imali sacuvan materijal iz ove zimske epizode u Beogradu a nece praviti reportazu- slobodno.