Kasnim dva dana sa objavom snažnog nevremena i to zbog lošeg kompa koji nije hteo da podrži TinyPic. Čim otvorim sajt za upload-ovanje slika, krene da krči i pregreva se i onda se ugasi.
Sada sam uzeo mnogo bolji. Da se vratim na dan. Očekivanio, sunčan vreo i sparan kada je u pitanju dan sa max T34C. Kada je u pitanju noć, opet očajna pozicija za fotkanje munja, stric povredio ruku i nije mi ostavio ključ da fotkam sa sprata jer je morao u urgentni. Da su ovde Miloš, Boce, Kimi, Joe, Ljubiša, Ocelot ili mladji članovi koji imaju profesionalne fotoaparate, slike bi bile mnogo bolje jer moj fotoaparat je u polukvaru i slikao sam mobilnim telefonom i dobro je da sam išta uhvatio. Munja je bilo u izbilju i možda najviše od moje zadnje reportaže u avgustu 2015-e.
Preko dana je pregrevalo i oko 18h se počela videti sistemska linijska oblačnost, a sunce da se zaklanja za oblake.
Oko 21h se već velikom brzinom spušta na Valjevo shelf.
Počinje gotovo neprestano da seva i što sam pohvatao, pohvatao sam. Žao mi zbog pozicije i vetra koji je hteo da me oduva, a prokleta kapija se razvalila i bila otvorena, pa se nisam mogao konkretno osloniti da slikam. Plus očajna pozicija prema severu gde god da sam.
Vetar je sve vreme jako duvao i nanosio mi prašinu u oči. Potom pojačava i grmljavina, a naročito vetar koji mi je skinuo lim sa garaže i umalo nije pao na mene. Onda je očekivano usledilo jako nevreme sa velikim intenzitetom padavina i uz strašna električna pražnjenja u prvih desetak minuta. Potom su padavine utihnule, ali jaka električna pražnjenja su trajala do 23h i ometale internet mrežu sve dok me prvi sistem nije skroz napustio i nastavio svoj put na jug i jugoistok. Oko 1h je stigao drugi sistem iz Hrvatske i BiH, ali znatno slabiji i uz slabiju grmljavinu (na momente je pred kraj bila jaka) i slabije padavine koje su bile umerenog intenziteta. U prvom naletu je palo 12mm, a u drugom 4mm što je i neki ustaljen standard za ovogodišnje letnjje pljuskove. Ni jedan dan osim noć 22./23. maj nije palo preko 20mm vodenog taloga. Posle te večeri sve su padavine smešne ove godine osim možda 7-og juna uveče kad je palo nešto pristojnije kiše. Tako da ovih 16mm je možda za vegetaciju ugroženu sušom spas u zadnji čas.
Evo na kraju i jedan video zapis: