Ovaj dan za razliku od nedelje 6-og avgusta nije imao nikakva iznenadjenja. Sve je bilo očekivano. Oluje, nepogode, velika kiša, a u nekim delovima Srbije i grad. Za razliku od nedelje, imao sam dve oluje. Jednu jaču i jednu slabiju, ali ipak obe slabije od nedeljnih 16mm za 45min sa sitnim gradom i snažnom grmljavinom i snažnim vetrom koja je počela sa iznenadnim razvojem iznad moje glave evoluirajući u snažan višećelijski sistem. Onda sam bio ne spreman, a sad ko zapeta puška i na visini zadatka.
Estofex je dva puta menjao priču, u medjuvremenu je obrisao sve, pa onda se usaglasio i stavio i moj kraj u dvojku. To nikad do sad nije radio. Verovatno redakcija ESTOFEX-a ima animozitet prema Istočnoj Evropi, ali zbog jezivih termičkih uslova i osude javnosti, morao je pokleknuti da izda bar neko saopštenje i dvojku sam i očekivao. Trojka bi bila previše, ali ne bi mnogo ni omanuli pogotovo za Istok Srbije.
Dan je bio kao bajagi svežiji od predhodna tri ili četiri, ali u ovom toplotnom talasu ubedljivo najsparniji i svi parametri i razvoji su išli u prilog da će biti oluja pogotovo što sledi i pad temperature. Do tad sparina i grmljavina na istoku i razvoji na jugu i jugozapadu odakle sam očekivao sistem.
Snažni sistem polako, ali sigurno prilazi sa juga i jugozapada.
Na Istoku i severoistoku grmi iz snažne suuperćelije koja je napravila džumbus u Centralnoj Srbiji.
Na zapadu pada mrak i obratite pažnju molim vas jer je sistem navodno sa juga stigao, a onda se putanja menja u zapadno-jugozapadno strujanje odjednom uz pojačanu grmljavinu.
Bazirao sam se na jug i jugoistok odakle je i pored stamnjenog jugozapada i zapada sa te strane se odlično videla još jedna superćelija poharajući verovatno okolinu Ljiga.
E, sad ljudi štaje ovo? Sa jugozapada i zapada stiže totalni haos.
Evo dve radarske slike koje možda govore o putanji. Radi li se o superćeliji koja je iznad Valjeva malo oslabila?
Grdosija se spušta na grad opasno.
Tutnjava se spušta na grad i vetar sve više pojačava uporedo sa grmljavinom.
Evo snimka oluje u kojoj je jak vetar uglavnom u prvom planu.
Palo ja bar oko 9 ili 10 mm vodenog taloga u ovom naletu. Ne verujem da je više jer je snažan oblak dosta oslabio kao i grmljavina dok su se dovukli do Valjeva, ali je zato vetar bio za medalju.
Posle oluje, razvoji nastavljaju.
Oluja odlazi na severoistok i istok.
Grmljavina i novi razvoji na zapadu.
Nova tura stiže sa juga i jugozapada uz nizinsko strujanje uz pojačan vetar pokreće brzo niske oblake sa severozapada i osetno je zahladnelo sa 31C na 18C.
Počinje ponovo grmljavina samo ovaj put znatno jača.
Opasno se smrklo. Počinje da puca na sve strane.
Počinje ponovo snažan pljusak i još nekih 5-6mm.
Bare su jasan dokaz da je pala odlična kiša.
Veoma sam zadovoljan, čak i prezadovoljan ovim danom s' obzirom na opširnu reportažu.