Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Prve nestabilnosti i početak konvektivne sezone 07.03 2018.  (Pročitano 1007 puta)

Van mreže Stefan Valjevo

• **
  • Starost: 37
Prve nestabilnosti i početak konvektivne sezone 07.03 2018.
« poslato: 08. Mart 2018. u 14:28 »
Prošle i preprošle godine 6-og, a ove godine 7-og marta počela godišnja konvektivna sezona. Znači tajming se nastavlja i opet ja prvi. :D Dobro. Svih dana funkcionisao ESTOFEX dok su dominirali minusi, a sad kad nama treba nigde ga nema. :whistling: ::) Zato ja nisam gubio vreme. :grin:

Iz jutra vedro, sunčano i lepo vreme. Oko 6h.

Ćale mi pre podne otisao u Bratunac (I. Bosna i sr. Podrinje) koji je bio pravi rasadnik jučerašnjih prvih oluja u ovoj godini. Kaže da je strahovito nevreme pogodilo naše selo uz zastrašujuća električna pražnjenja, jak vetar i grad veličine klikera koji je zabeleo pejzaž i opet dočarao ambijent na zmski nego na prolećni i letnji. :oboze:

Oblaci slični ko i prošle godine u ovo vreme. Još nisu ni pupoljci došli do izražaja. Pogled na zapad, severozapad i sever oko 14h gde se od Srednjeg Podrinja preko Koceljeve premeštao prema Obrenovcu.

Stiže drugi sistem oko 14:30h opet blizu Valjeva i grmljavina se nastavlja iz novog sistema.

Posle par minuta znatno ozbojnije grmi.

I ovaj sistem me maši.

Stiže i treći koji me ne maši i penjem se na sprat. Samo ovaj put smanjio grmljavinu prilikom dolaska.

Pogled na jugozapad.

Razvoji na jugoistoku.

Odlazak prethodnog sistema dalje na istok i severoistok.

Stiže sa zapada i kišne zavese su sve bliže oko 15h.

Posle desetak kreće pljusak od dvadesetak minuta i pojačala se grmljavina.

Oblačnost puca i intenzitet se smanjuje. Pogled na severozapad.

Odlazak na istok. Bacaju se munje i svetlice i zamalo da uhvatim jednu u kadar.

Nakon desetak minuta se razvedrilo. Lep razvoj i nakovanj daleko prema Šapcu i Koceljevi.

Palo je 3mm što je fenomenalno s' obzirom na to da je zemlja prenatopljena od topljenja snega, a naredni dan su se crtale padavine i reke su nadošle i izlile se ponegde. Prezadovoljan sam. Baš ovakav bi voleo da mart bude svake godine. :D