Miki, bravo! Hvala na izdvojenom vremenu u moje ime i stručnoj analizi!
Sa užitkom sam čitao. Slabo se nažalost koristi ovaj vertikalni presjek atmosfere, koji je postao tredn u analizi atmosferskih pojava. Na vrlo detaljan način se može lakše obrazložiti promjene vremena, ciklogeneze, Rossby wave...
Evo animacije na nivou tropopauze, prikazana je MS (u boji) sa vektorskim prikazom vjetra, PW (nijanse zelene boje), uspon (ascent) ispred MS (crvena boja u kružićima) što pomaže u stvaranju padavinske zone (regija ispred ciklone), u zadnjim satim se vidi koliko se pojačava sve to u 54h kada je ciklona i najdublja, padavine najviše u regijama koje je Miki spominjao, da i maximalna vrtložnost, divergencija MS. Ranije sam negdje pisao o PV (Potential vorticity ) i dinamičkoj tropopauzi, tako da se ne ponavljam ovdje.
Animacija je obimna, sam je ostavio na gif servisu, ali sa rokom 6h, nakon čega će se obrisati:
http://gifmaker.me/PlayGIFAnimation.php?folder=20181027066l5zQT7m3A1UukAsq85dct&file=output_tTbWTW.gif54h je vidljvio interesantan, pa ću postati sliku:
Padavine i raspodjela baričkih sistema:
Malo teorije:
1,5 PVU (PV units) površina odvaja vrlo stabilnu stratosferu i mnogo manje stabilne troposfere. Kada se područje niske tropopauze zakači za JS, oni međusobno djeluju i dodatno pojačava brzine vjetra unutar JS. Sljedeća slika prikazuje formiranje ciklone:
Ako malo bolje pogledamo PV po vertikali u tom 54h sa stanjem GPH na 500hPa i MLSP, vidimo gdje je smještena ciklona. Sa njene zadnje strane se spušta veoma suh i hladan zrak u gornjim slojevima troposfere, što se povezuje sa produbljenjem prizemne ciklone zbog uticaja jake sile gornjeg nivoa sa prodorom dubokog PV. Ciklona na karti je prikazana između 6° i 9°E.
Ako sam nešto pogrešno interpretirao, nadam se da će me drage kolege na ovom forumu ispraviti.
Izvinjavam se i ja ako remetim pravila foruma sa ovim. Milos i Kimi su se uspavali zbog ovog stabilnog vremena, tako da su manje aktivni, nažalost!
Ugodna noć svima iz vjetrovitog Bihaća!