Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2019 - III dekada  (Pročitano 68342 puta)

Van mreže D.i M.e

• *
    • Време у Србији
Januar 2019 - III dekada
« Odgovor #1300 poslato: 31. Januar 2019. u 21:31 »
И овде јако магловито.

Van mreže Srđan

• Moderator
  • Starost: 24
Odg: Januar 2019 - III dekada
« Odgovor #1301 poslato: 01. Februar 2019. u 01:30 »
Veliki pozdrav iz Opatije! :)

U prepodnevnim časovima na autoputu Beograd-Zagreb je bilo tmurno i maglovito, a u Hrvatskoj je povremeno bilo provejavanja snega, no bez zadržavanja na tlu. Većinom je pored puta bilo malog ili makar simboličnog snežnog pokrivača, dok recimo kod Zagreba snega nije bilo ni u tragovima.

Znao sam da će druga deonica, autoput Zagreb-Rijeka, biti neuporedivo uzbudljivija i sa nestrpljenjem sam iščekivao sredinu dana i prolazak kroz Gorski kotar, ali me je ambijent dosta iznenadio. I pre Karlovca je padao konkretniji sneg, no nije se zadržavao zbog pozitivne temperature, ali je sa daljim porastom nadmorske visine ambijent postajao sve lepši. Temperatura je bila u “stabilnom minusu”, sneg se mestimično zadržavao po autoputu, dok je na mahove bilo umerenog snega i guste magle.

Posle Vrbovskog, kod Ravne gore i Lokva, zimski pejzaž kao iz bajke. Raj za snegoljpce. Bilo je 30-40cm snežnog pokrivača pored puta, drveće “ukrašeno” debelim slojem snega, slana i inje svugde i pre svega prelepa, netaknuta priroda ovog područja.

Na samom kraju ovog idiličnog dela, pred ulazak u još jedan tunel, kada je put počeo da se “spušta”, a na prvom mestu gde je postojala mogućnost za zaustavljanje, kod Benkovca Fužinskog, izmerio sam 22-25cm snega, što se uklapa u moju raniju procenu. Bio je dosta debeo sloj leda pri tlu, dok je novog snega bilo 10-ak cm.

Posle tunela i ukupno samo nekoliko kilometara vožnje potpuno drugačiji ambijent uz pogled na delimično osunčano more sa jedne strane i brsko-planinske predele u magli i pod niskom oblačnošću sa suprotne.

Ubrzo se ukazao prelep pogled na Riječki zaliv.

U Opatiji je u popodnevnim časovima bilo veoma prijatno vreme za šetnju, uz sunčane periode. Miris mora koji se širio obalom, galebovi i prelep pogled ka Cresu, te na ostrvu najvišem vrhu Gorice prekrivenim snegom, kao i samoj Rijeci, ostavili su na mene snažan utisak.

Inače, u višim delovima Opatije je jutros (sada već juče ujutru) bilo kratkotrajnog snega po onome što su mi rekli ljudi kroz razgovor.

Statua Devojka sa galebom, kao simbol Opatije i celog Kvarnera, neizostavna je kada je fotografisanje u pitanju.

Pred sam kraj dana došlo je do potpunog naoblačenja, a more se malo uzburkalo. U večernjim časovima je povremeno bilo slabe kiše, a poslednjih sati konstantno pada kiša sa tendencijom pojačanja intenziteta uz bitno smanjenu vidljivost. Već neko vreme je umeren intenzitet padavina, a na udare ima umerenog južnog vetra.

Sutra (tj. već danas) me čeka sumoran dan uz dosta kiše i vetra na daljem putu.

« Poslednja izmena: 01. Februar 2019. u 01:41 Srđan »