Tako je Kimi! Ne znam jesam li baš ovdje pisao, a i tokom ljeta sam malo započeo tu temu. Da se vratim, ipak, na ono što sada imamo sa širim vremenskim okvirom.
Pisao sam da je IO dipol, vjerovatno, odradio važan posao da imamo onako stabilan oktobar. Srks je postavio GPH anomaliju koja baš to oslikava.
Ono što se dalje stvorilo je uticaj toplih voda istočnog Pacifika, a u nedostatku aktivnih MJO faza preko istog, AC se održavala i održava na tom području jako dugo. Pojačan greben na tom dijelu Sjeverne Amerike, a "nizvodno" imamo produbljenje doline, gledano dalje stvara se grebe/dolina/greben/dolina, stacionarni talasi koji znaju izazvati ekstremne vremenske prilike na geografski istom području. Ovo se ranije nije toliko dešavalo često. Dodatni uticaj imaju izmještene putanje polarne i subpolarne mlazne struje:
Stoga sve češće imamo, jedan od faktora pomoći, ovo "zabijanje" ciklona duboku preko sjevera Afrike.
Ovakvi patterni se teško narušavaju, potrebna je neka energija koja će promjeniti samoodrživost baričkih sistema.
Mislim da vidite sličnost između na zadnje dvije slike... Ipak, drugi dio polovine mjeseca, njegova treća dekada bi mogla donijeti promjene baričkih sistema, za sada je još rano govoriti o tome. Vrlo je zanimljivo koliko ova postava Rossby talasa, o kojoj sam upravo pisao, pravi muke polarnom vortexu, to je već druga tema. Izvinjavam se ako sam poremetio dugoročne prognoze sa krarkim.