Bravo na dopunama kolege. Konačno imamo jednu reportažu koja je adekvatno ispraćena komentarima i dopunama. A ovaj ciklon je to definitivno zalsužio s obzirom da je doneo skoro celih nedelju dana veoma zanimljivog vremena u sred sredine jednog ekstremno toplog i ekstremno sušnog leta.
Pa evo kako je sve o izgledalo iz mog ugla. Čak je i u uvodnoj turi u sredu 15. jula imalo šta da se uslika. Nakon ekstremne vreline tokom dana i Tmax od 38.7°C nisam ni pomišljao da bi moglo biti kakve konvekcije u blizini, pogotovo što smo imali košavsko strujanje u prizemlju. Ipak, kasno popodne/predveče krenuli su razvoji kumulusa visokih baza ka zapadu:
Kad je već prerastao u Cb, igra oblaka i sunca je napravila zanimljiv simbol na nebu ~
Jedna ćelija se bila uputila i ka ovamo, ali po uzlaznoj struji i visokoj bazi se videlo da nema šanse da izdrži do ovamo:
Na kraju je zabeležena udaljena grmljavina, ali kiše nije bilo. Kasnije uveče još par pokušaja razvoja. Ovakvi oblaci su tipični u veoma toplim, ali nedovoljno vlažnim vazušnim masama kada su uzlazna strujanja jaka i oblačnost brzo dostigne vertikalni razvoj, ali se zbog uvlačenja okolnog suvljeg vazduha brzo uguši uzlazna struja, a padavine iz silazne struje isparavaju. Tada imamo ovakve oblačke koji izgledaju kao Cb-jevi a gotovo da ni ne daju padavine:
Naredna dva dana (četvrtak i petak) su bila jako loša za Beograd. Očekivanja su bila velika (pogotovo za petak), a mašilo je sve što je moglo da omaši. U četvrtak su jaki razvoji prvo prolazili istočnije, a zatim zapadnije kao na traci u toku cele noći sve do jutarnjih sati. Nekih 8 sati je grmelo bez prestanka u noći između četvrtka i petka, a da pritom nije pala ni kap kiše.
Petak je tek bio posebna priča, obilazilo je sa svih mogućih strana i na kraju je uspelo da se sakupi svega 3mm natapače. Centar je dobio jedan pljusak sredinom dana, pa je tamo zabeleženo 6mm.
Već počinje bojazan da nećemo dobiti ništa od ovog ciklona, iako sam u utorak u prognozama bio mnogo realniji:
Ono oko čega su se sada modeli složili je i stabilizacija od naredne srede. Što bi značilo da ćemo pod uticajem ovog ciklona biti punih 6 dana, od četvrtka do utorka. Par izolovanih Cb-jeva je moguće čak i sutra uveče (sreda), tako da se može to zaokružiti i na nedelju dana veoma nestabilnog vremena. Kao i uvek kad čekamo padavine posle dužeg sušnog perioda, znamo koliko često nešto "iskrsne", propusti se "šansa", naročito u ovim sušnijim delovima zemlje. Zato je prednost kod ovakvog skoro pa stacionarnog ciklona što će biti šansi i šansi u talasima. Pa sve i da se negde devet šansi propusti, u desetoj će biti pljusak ili barem tura natapače.
Naredna 3 dana su konačno iskoristila ukazane šanse i došlo je do dugo čekanog preokreta.
Nije ni
subota 17. jul tako sjajno počela. Već sredinom dana je jedna tura pljuskova prošla samo malo južnije. Moj kraj je uspelo da zakači sa ~3mm, dok severnije ka centru nije ni bilo padavina.
Kasnije popodne i predveče se pojavljuju talasne forme uzlazne struje koje je Škomi već opisao:
Da ne kačim ponovo radare, možete u Škomijevoj poruci videti animaciju kako je izgledala ta prva tura. Kišna zavesa je sve bliže i prvi konkretniji pljusak od ovog ciklona zahvata moj kraj, za kratko vreme je palo 4-5mm:
Videlo se da to nije sve, i da ono glavno tek dolazi od jugoistoka. Nakratko sam istrčao ispred zgrade da uhvatim pogled ka jugoistoku iako se već bilo smrklo. Nazirala se formacija i dosta često je sevalo:
Ovoga puta je bilo prilično jakih udara južnog i jugoistočnog vetra. Usledio je dugotrajan umeren, tek povremeno jak pljusak uz povremenu grmljavinu. Ova tura je u većem delu grada donela celih 10mm. Oblak je bio prostran, pa je i količina padavina bila ravnomerno raspoređena.
Ukazala se prilika za prvi munjolov posle dugo vremena kod mene.
U toku noći se skupilo još lepih 8mm natapače iz dve ture, tako da je ukupna količina padavina iznosila ~24mm kod mene (klimatološka stanica Košutnjak 23.7mm). Centar je zaobišla ona uvodna tura, pa je zabeleženo 18.3mm.
Pomislih, nije loše, ali od ovog ciklona se ipak očekivalo više. Nedelja
18. jul je bila ubedljivo najzanimljiviji dan u Beogradu od ovog ciklona. Bilo je dosta sunca tokom dana, pa je i temperatura otišla više nego prethodnih dana. Sondaža je potvrdila veoma nestabilnu atmosferu:
Prvi razvoji kreću popodne kao na traci jugozapadno od Beograda, a zbog položaja sunca nisam imao najbolji pogled na njih:
Kasnije popodne oko 17h primećujem na satelitskom snimku brz razvoj kumulusa istočnije od Beograda. Odlazim do lokacije sa boljim pogledom ka istoku i imam šta da vidim.
Brzo su bujali i već se videla kišna zavesa iz baze:
Oblačnost se širila ka jugoistoku i već tada je bilo jasno da su jako male šanse da se raspadne ili zaobiđe:
Pokušaj panorame:
Kada se pojavila duga, delovalo je da sistem polako gubi na snazi..
...ali onda se otvorila gusta kišna zavesa jugoistočno od mene koja se približavala velikom brzinom:
Jedva sam stigao do kuće pre pljuska, a onda je usledio najjači pljusak ovog leta kod mene. Bilo je nakratko i par relativno krupnih zrna grada, ali to je trajalo svega 10-ak sekundi. Za kratko vreme, odnosno nekih 15-20 minuta je kod mene uspelo da padne celih 14mm po AMS. GIF-ovi možda mogu donekle da dočaraju intenzitet:
I tada je bilo jasno da to nije sve za taj dan. Sa jugoistoka se primicao prostrani sistem. Očekivano je gubio na snazi ka Beogradu, jer su raniji razvoji već bili "istrošili" kapacitete donekle. Bilo je sigurno da će biti barem lepih formacija.
Škomi je imao bolji pogled na taj sistem, ja ću okačiti par fotki čisto da ostane zabeleženo:
Oblačnost je prilično izgubila na snazi pred Beogradom (lepo se vidi na Škomijevoj animaciji), ali se sistem razlio i usporio, tako da smo dobili neočekivano dugotrajne padavine na granici umerenog pljuska i jake kiše, uz povremenu relativno retku grmljavinu. Za nešto duže od 2h je na širem području grada palo 15-20mm, tako da je kod mene ukupna količina padavina prebacila 30mm (klimatološka stanica Košutnjak 28.2mm, Vračar 25.8mm).
Ponedeljak 19. jul je prema pojedinim modelima obećavao i najviše padavina na širem području, ali zbog dužeg zadržavanja stratusa i lošijim i termičkim i dinamičkim parametrima, videlo se da su male šanse za tako nešto. Ipak, Beograd je i treći dan za redom imao zanimljivo popodne i veče. Južni i zapadni delovi grada su dobili jake pljuskove sa grmjavinom. Nije tu bilo ništa intresantno da se uslika zbog niskih baza i slabe dinamike, samo guste kišne zavese na sve strane. Ono što je taj dan kod mene obeležilo je veoma jaka grmljavina, tri puta je sevnulo i zagrmelo gotovo u istoj sekundi. Na kraju 19mm za nekih sat i po vremena, klimatološka stanica Košutnjak je uhvatila 23.7mm, centar grada su na neobičan način zaobišli jači pljuskovi pa je tamo zabeleženo svega 5.6mm.
U utorak 19. jula je bilo još nestabinosti, ali su pljuskovi uglavnom prolazili južnije. Kod mene je kraći pljusak doneo 1mm, tek toliko da se ispiše ovaj ciklon. Na kraju za 4-5 dana sjajnih 80-ak mm u ovom delu Beograda, zlata vrednih u sred ove suše i vreline. S obzirom da podaci sa moje AMS više mogu da posluže orijentaciono, evo zvaničnih podataka sa klimatološke stanice Košutnjak od petka do utorka:
2.9+23.7+28.2+23.7+0.5=79.0mm
Sve u svemu, ciklon za pamćenje!