Evo da postavim ovdje, neku moju analizu od prije nekoliko dana.
Dajem svoje viđenje stvari, naravno potpomognuti nekim analizama i radovima koji se mogu povezati sa dosadašnjim toplim vremenom, ponegdje i izrazito sušno. Kimi je postavljao
slike iz Srbije.
Neobično visoko pozitivan dipol indijskog okeana, to oslikava pojačanu nestabilnu atmosferu iznad Afrike i dijela Azije, pa Saudijska Arabija, sto nije često, ima dosta obilnih pljuskova u zadnje vrijeme.
Evo kako to izgleda kada se uzmi duži niz godina pa se izvuku zaključci:
Evo još dvije karte koje pokazuju stanje atmosfere u tom dijelu:
Obrattite pažnju na plavu i ljubičastu traku koja se pojavila od polovine septembra i gotovo da se nalazi na istom mjestu evo već mjesec dana
[size=60]MJO filtered VP200 anomalies for the current state, for the week 1 forecast, and for the week 2 forecast.
Cold colors are representative of a more favorable state over the Atlantic for tropical cyclogenesis (typically after the passage),
and warm colors represent a less favorable state for tropical cyclogenesis.
[/size]
E sada ITCZ, ne znam jesam li ga spominjao na ovom forumu. Ukratko, pokazuje prostiranje zone konvergencije u tropima. Ako se vise pomjeri linija padavina prema sjeveru Afrike, dolazi do "guranja" AC i njeno sirenje preko Sredozemlja.
Sadašnje stanje:
Zašto baš imamo tu pojačanu aktivnost od polovine septembra? Ovo nije dokazano, ali se slaže sa SSW na južnom polu, pogledajte stanje temperature u avgustu, prije SSW-a i od polovine septembra do sada:
Hladnija T u gornjim slojevima atmosfere poboljšavaju nestabilnu atmosferu u tropima, dok na Južnom polu se vidi anomalno visoke temperature u tom periodu kao posljedica nastanka SSW-a.
Dvije primjedbe na ovo. Nisam baš naišao na neku objavu od naučnika da se SSW može povezati sa ovako velikim IOD indexom. Drugo ušli smo u oktobar kada je uticaj ITCZ na pomjeranje izmještanje AC iz sjeverne Afrike i njeno proširenje preko Sredozemlja. Međutim, parametri su zaista visoki, tako da svakako mogu uticati na stanje juga i jugoistoka Evorpe.
Ono što oslikava monotono vrijeme nad ovim dijelom Evorpe je ovaj Hovmoller grafik Rossby wave (meni za to super služi):
Vrlo malo pomicanje sistem se vidi na grafiku na 0°-30° (longitude).
Ako nekome nije jasan grafik može da pogleda prethodni sliku pa da sam mapira kretanje talasa po longitudi.
E sada da vidimo kakvo je stanje sa globalnom cirkulacijom vjetra, kao drugi mogući uzrok ovakvoj monotoniji cijelog mjeseca:
Hladne boje predstavljaju istočne vjetrove koji se šire i preko 30°N, a onda imamo pojačanje zapadne strujanja na višim geografskim širinama kao pokušaj da se atmosfera dovede u ravnotežu.
Htio sam još nešto uvesti, ali sada nemam vremena više.
Ovo je dobar primjer kako i -NAO ne narušava AC nad Evropom:
Kasnije je i clan komsijskog foruma objavio tekst koji se bavi tom tematikom na:
https://www.severe-weather.eu/news/unusually-strong-indian-ocean-dipole-australia-europe-fa/Vrlo je zanimljiva tema. Za sire analize nemam vremena. IOD je imao rekordnu vrijednost, ako se ne varam, 1994. godine, tada je okrobar, kod nas, bio "normalan". Nisam stigao jos pogledati razloge u razlikama sada i tada.
Veliki pozdrav!