Prognoza "Referentne ustanove sa punom odgovornošću ..." objavljena danas malo nakon 12h u redovnom operativnom biltenu:
"
После подне престанак падавина и делимично разведравање. Ветар слаб променљив, увече у скретању на југоисточни правац, а током ноћи и у појачању.
Највиша температура
од 14 °С до 19 °С."
Da li Negotin pripada Republici Srbiji?
Tamo je tek popodne bilo značajnih padavina i od 12h do 20h palo je 16 litara!
Da li je moguće da niko od eksperata za prognozu vremena (pretpostavljam da takvi rade u ustanovi u koju nikada nisam ušao, pa možda imam pogrešnu procenu) nije mogao da, pored silne "hi-tech" opreme
(zaposleni u spomenutoj ustanovi bi mnogo bolje znali da kažu čime raspolažu ali i šta nedostaje), pogleda kroz prozor
oko 11h (dok prognoza još nije završena) i lako zaključi da će u Beogradu temperatura ostati manje-više ista tokom dana i da u odnosu na tadašnjih 11C neće biti promene?
Beograd sa "zaokruženih" 11C nije grad sa najnižom maks. temp. danas - u Novom Sadu je bilo 10C, a bilo je još dosta mesta koja su imala maks. temp. ispod spomenutih 14C (uzgred, maks. temp. u Srbiji je bila 18C, u više mesta).
U pitanju je prognoza "danas za danas" rađena u periodu kada se videlo da će u delu Srbije tokom celog dana ostati "tmunjavor" (da iskoristim termin sa ovog foruma
) i iz mog ugla posmatrano velika je greška ne videti da će u narednih nekoliko sati od izdavanje prognoze vreme biti maltene isto i da neće biti porasta temperature iznad 10-11C u delu Srbije (a o preskočenoj kiši od 15 i više litara tokom popodneva, u delu Tim. Krajine sam već pisao).
P.S. Zahvaljujem se mladom kolegi koji mi je poslao prognozu "Referentne ustanove..." - taj sajt retko pratim pa ne znam da li je današnja loša prognoza (za četvrtak, ne pišem o ostalim danima) nešto što se retko ili često dešava. Ono što sam primetio je da i dalje postoji ista slika u gornjem levom uglu
na svakoj stranici (u pitanju nije logo
) i to je nešto po čemu je spomenuta institucija jedinstvena u Evropi (što se tiče nacionalnih/državnih meteo zavoda/instituta).