a sta budzak kaze za BG, jel' bilo makar susnezice tog 30.aprila?
Nikakve šanse! Neće susnežica na Tmin od 4.6.
ptprince mene zanima sad ako moze i kolichina padavina u Ivanjici
Može
Padavine su bile od 28.04. do 02.05. Dakle, pet dana sa paadvinama. Slede podaci za interesantna mesta (odvojena kosom crtom po danima):
Ivanjica: 1.0 / 2.0 / 39.9 / 8.0 / 6.2
Požega: 0.8 / 1.4 / 28.8 / 3.8 / 2.7
Zlatibor: 1.5 / 2.0 / 36.3 / 8.6 / 7.6
Sjenica: 0.7 / 0.3 / 45.6 / 10.6 / 1.1
A sad malo detaljnije oko Ivanjice, ali samo padavine.
Osonica (990 m): 5.8 / 1.8 / 31.5 / 7.0 / 19.2
Kosovica (830 m): - / 3.4 / 40.6 / 6.3 / 6.5
Vučkovica (495 m): 0.2 / 1.2 / 46.8 / 4.9 / 9.6
Naveo sam i visine tih stanica, čisto da razbijem famu kako na planinama uvek ima više padavina. U nekom postu u temi Klima Srbije, istakao sam da ključnu ulogu najčešće ima ekspozicija terena prema nekoj strani sveta, gde navetrene strane dobijaju više padavina od tangencijalnih, a naročito od zavetrenih strana koje imaju manjak padavina.
Evo sad da dodam josh jedno pitanje Koje se odnosi na visinu snega na Kopaoniku u tom trenutku. Eto ako moze i to
Ne može. Razlog je jednostavan: u to vreme nije bilo merenja na Kopaoniku. Sinotička stanica na Kopaoniku je formirana 1980.3 godine, a neka klimatološka stanica koja je tamo radila (na približno istoj lokaciji kao i sadašnja stanica) imala je česte prekide u radu. Stanica na Goliji (Bele Vode) je radila te godine, ali ne i tih dana. Baš si baksuz.
Ali ne sekiraj se, zvirnuo sam ja i po planinama, ali i van granice Srbije. Žabljak, recimo, imao je 30 cm snega u to isto vreme. Kako god da je bilo, ništa nije bilo tako zanimljivo sa snegom kao Sjenica.
I jako zanimljiv podatak je taj vezan za Sjenicu i Zlatibor da je pri priblizno istoj kolichini padavina u Sjenici napadalo 55 cm snega a na Zlatiboru svega 25 cm. Moguce da je kljuch u raspodeli padavina i nailasku padavina u odnosu na zahladjenje, a i u samoj raspodeli jel moguce da se u Sjenici sve izruchilo u jednoj seriji padavina jakim intezitetom ,a na Zlatiboru u duzem vremenskom intervalu i u slabijem intezitetu...
Nisam dovoljno hrabar da teoretišem na tu temu.