Znam za to naravno, ali meni nije bilo interesantno. Ne kažem da ne treba pratiti, da me shvatiš pogrešno. Treba, samo što ja volim da imam svoju aparaturu i... prilično volim da slušam ove pojave kod kuće
Lična stvar.
Jedino što tražim po netu, jesu podaci službi radio astronomskih opservatorija ili SETI-ja, kada nešto snimim, da verifikujem da li je to ono što sam snimio.
Kod ovih niskofrekventnih snimanja, nema sumnje, dok je sve van zemlje, potrebno verifikovati, da ne bismo imali nevažeće informacije i naravno, učili više o njihovoj prirodi. Takođe, interesovale su me tehničke stvari, tj. tehnologija uređaja za detekciju, izrada i primena.
Službe koje stavljaju real time pražnjenja, objedinjuju podatke mnogo službi u raznim zemljama. Svi su linkovani. Pošto prijemnici ne mogu detektovati tako daleko, često se primenjuje upotreba mnogo prijemnih stanica, koje sve rade zajedno, da bismo mi dobili te izveštaje na internetu. Sve je ovo jako dobro.
Na ovaj način, sa sopstvenom stanicom, ti možeš pratiti daleko veći broj fenomena, kao i podataka u vezi atmosfere, nego praćenje podataka o broju pražnjenja. Ovo, kada bi jednom video u praksi, verovatno bi se zainteresovao, nakon kraćih objašnjenja o tome šta znači šta i kako se koristi.
U svakom slučaju, uređaj je lako napraviti, a ja ću dati podatke uskoro o tome. Iako su malko off topic, interesantni su za ljude koji poznaju elektroniku dovoljno, da mogu napraviti prijemnik jako niske frekvencije. Ovaj što koristim... smešno je koliko je jednostavan.
Nešto je drugo praviti prijmenu elektroniku za mikrotalase. Ali tu se svakako koristi gotova aparatura (trenutno se jaaako trudim da nabavim nešto od toga).
Naravno, sve je ovo za nekog ko želi naprednije da se bavi ovim, ili da pored svih ostalih merenja, prati i radio osmatranje, naročito tokom nepogoda. Ovo su podaci, koje možeš imati na svom računaru, beležiti ih kako žeiš i izvlačiti iz njih zaključke kakve misliš da treba.
Biću raspoložen i što se gradnje tiče, stim da svako ko želi, treba da nabavi samo materijal (moje konstrukcije su uvek od materijala koji postoji kod nas).
Cena prijemnika koji sam sada napravio, ne prelazi 2000din
Smešna cena. Sve zavisi kako hoćeš da ga ušminkaš, u kakvu kutiju itd. Ali generalno, delovi nisu skuplji.
Može pratiti sve promene u atmosferi, zaključno sa zemljotresima. Opseg je od 1Hz do 10kHz. Sluša se na analizatoru spektra koji vidiš na slikama (trenutno testiram nekoliko njih, da vidim koji je najbolji, a valjda ću nabaviti i jedan profi, kada dozvole finansije).