Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Pitanja  (Pročitano 3441 puta)

Van mreže Nele

• **
  • Starost: 47
Pitanja
« poslato: 23. Jun 2008. u 16:26 »
Nisam znao gde da postavim ova pitanja, pa ću ovde, a ako bude trebalo, prebacite na neko drugo mesto.

Naime, danas sam bio na treningu, popeo se za vreme one vrućine ne Frušku goru i seduckao malo u hladovini. Pošto konstantno nosim sa sobom merač pritiska i temperature, izmerio sam vrednosti koje sam mogao. Naime, na nadmorskoj visini od 255m, temperatura je bila 25.4C u hladu, u 13:45h, sa pritiskom od 983mb. Stanje na suncu je bilo nešto drugačije što se temperature tiče, i ono je iznosilo 42,4C.
Kada sam se vratio dole, kući, izmerio sam 29C u hladu i pritisak koji je bio znatno veći, od 1003mb.

Naravno, ovo su razlike u položaju itd, ali je bilo neverovatno prijatno sedeti gore u hladovini, koja je baš milovala dušu :)

Ono što me zanima, je sledeće: primećujem da postoje neverovatno velike razlike u meteo podacima za recimo radijus od 10km, da ne govorimo šire. Kako se onda uzimaju zvanični podaci u obzir i kako to meteorologija rešava? Jer stanica za zvanična merenja nalazi se u gradu! Gle sad, pa to je okovano betonom, vodom, ko zna čime... ali je opet temperatura koju oseća većina ljudi tog grada. Tako da to razumem i to je dovoljan podatak širim narodnim masama, ali naučno, kako se ti podaci usklađuju, pošto ja do sada izmerim uvek drugačije vrednosti nego što su one izmerene zvanično.

Mora da sam zamrsio, ali me interesuje, pošto se ne razumem u oblast, kako se to rešava? Kako uzeti podatak koji se izmeri "kod njih" kao relevantan za čitavo područje, kad se ti podaci toliko razlikuju... da li je šuma okolo, koja je nadmorska visina, koliko objekata, vodenih površina, dolina ili brda... toliko puno kombinacija.
Prognoze su jedno, ali izmereni podaci se izgleda menjaju svakim korakom koji napravimo po prirodi. Znam da je nemoguće pratiti sve to, ali me interesuje kako se meteorologija snalazi u tome i kako se to (da li) uopšte rešava? Postoji li neki standard, zakon itd?

Može biti da su glupa pitanja i nepotrebna, ali mi dođoše nakon više godina čitanja promena "u hodu" na različitim mestima, a ne znam da li se to radi u meteorologiji... svakako nismo nikada o tome govorili.

Eto današnjeg primera. Ne znam koliko je bila predviđena temperatura za NS, ali moja je bila tačno 25,5C, što je daleko manje od izmerene u NS-u verovatno.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
Odg: Pitanja
« Odgovor #1 poslato: 23. Jun 2008. u 16:30 »
Naravno da se temperatura vazduha razlikuje od tačke do tačke. Ćesto su te razlike drastične.
Pa ipak, zvanična meteorologija rešava propisima WMO kojim se rešava regulativa meteoroloških merenja. Naime, meteorološka stanica treba da bude na reprezentativnom mestu za okolinu. Pod tim se podrazumeva da mesto ne bude urbano, ako je moguće. Ovo je bitno za sinoptiku, ali i za klimu.
Međutim, za potrebe ispitivanja npr. klime urbanih područja, postavljaju se meteo stanice upravo za tu svrhu pod posebnim uslovima.
Priča je jako široka, p aću sutra nastaviti.
Ukratko, Nele, sve je regulisano, samo je pitanje da li se svi drže propisa.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Nele

• **
  • Starost: 47
Odg: Pitanja
« Odgovor #2 poslato: 23. Jun 2008. u 16:37 »
A-ha, postoji dakle nešto o tome. Pitao sam se, ali znaš kako... ljudi se obično ljute na loše izrečene podatke. Nisam se nikada slagao sa time, jer sam lično video da se ne poklapaju, ali znam da mora biti nešto dublje u svemu tome i da mora postojati regulativa. Naravno, većina nas ne zna za sve to, pa nije loše objasniti kako se rešava.
Sada se sećam da sam o tim propisima i čitao kod nekog od vas, ali nisam znao tačno ša označavaju.